Japán gyertyák

„Ahogy a kövek által rajzolt ábra a kaleidoszkóp belsejében, úgy változik a piac pillanatról pillanatra.”

Az árfolyam ábrázolásának három típusát különböztetjük meg.

Vonal diagram

Vonal diagram

A vonaldiagrammal történő ábrázolás egyszerű formája az árfolyam mozgásának a szemléltetésére, ám a grafikon kevés részletinformációt tartalmaz. Az adott időszakra vonatkozó záróárakat köti össze, és alkot belőlük egy vonaldiagramot, azonban azt nem tudjuk leolvasni róla, hogy mi történt – történik – az adott időintervallumban.

Oszlop chart

Oszlop chart

Az oszlop chart bal oldalán lévő kis „pöcök” az adott időszakon belüli nyitóárat, a jobb oldalán lévő pedig az adott időszakon belüli záróárat mutatja. Így az oszlop chart már jóval több információt hordoz – annyit, mint a japán gyertyák –, azonban a japán gyertyát vizuálisan jóval könnyebb értelmezni.

Japán gyertyák

Japán gyertyák

A japán gyertyák esetében tulajdonképpen az oszlop chart „pöckeit” téglalappá formálódnak, és így – mivel szélessebbek – könnyebben színezhetőek. A japán gyertyák nagy előnye, hogy egyetlen gyertya szemlélteti az adott időszak alatti árfolyammozgást.

Időperiódusok (idősíkok)

Az árfolyamelemző szoftverünkben több időperiódusban is vizsgálhatjuk a piac mozgását. Ez azt jelenti, hogy ha például az órás időtávon elemzünk, akkor ott egy gyertya, egy óra árfolyamozgását mutatja.

Rövid elnevezés Részletes elnevezés
M1 perces
M5 öt perces
M15 tizenöt perces
M30 harminc perces
H1 órás
H4 négy órás
D1 napos
W1 hetes
MN havi

A legtöbb kereskedési szoftverben további idősíkok is megtalálhatóak – például 2 perces, 8 perces, stb. A MetaTrader4 kereskedő platform alapvetően ezeket az idősíkokat tartalmazza.

Egy japán gyertya felépítése

A japán gyertya felépítése

A japán gyertya felépítése

A gyertya teste a nyitó- és a záróárat mutatja, a kanóca pedig a minimum és a maximumárfolyamokat az adott időszakban.

A bika gyertya (zöld) nyitó ára a gyertya testének az alsó része, a záró pedig a test felső pereme. A kanócok azt jelzik, hogy mekkora utat járt be az adott periódus alatt az árfolyam. A medve gyertya (piros) nyitó ára a gyertya testének felső része, a záró pedig a test alsó szegélye. A kanócok itt is az árfolyam mozgását jelzik. Hogy emelkedő, vagy csökkenő gyertyát látunk, azt a gyertyatest színe árulja el, melyet mindenki ízlése szerint állíthat be a chart-on.

Gyertya alakzatok

Az egyedülálló gyertyáknál nagyobb megbízhatóságú jelzést adhatnak a 2-4 gyertyából álló alakzatok.

Gyertya alakzatok

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.