Pivot pontok

„Ha meg akarod érteni a mát, kutasd a tegnapot.”

A pivot szó tengelyt, fordulatot jelent. Ezek a pontok elsősorban a rövid távú devizakereskedők számára hasznosak, akik a kis ármozgásokból húznak hasznot. M1, M5 és M15-ös időperióduson a leghatékonyabb ennek az eszköznek az alkalmazása; sok kereskedő használja támasz és ellenállás szintek meghatározására. Használatuk leginkább a devizakereskedésben gyakori, és hasznos eszköz lehet a belépési pontok keresésénél, amikor sávban kereskedünk és kitörési vagy fordulós szinteket akarunk beazonosítani.

A pivot pontokat a legutóbbi kereskedési időszak nyitó, záró, minimum és maximum árfolyama alapján számítjuk ki. Mivel a forex piac a nap 24 órájában nyitva tart, a legtöbb deviza tréder a New York-i zárást veszi az előző nap záróárfolyamának. Általában két-két támasz illetve ellenállás szintet szoktak használni a kereskedés során, de valamikor harmadikat és negyediket is meghatároznak.

A középső pivot szintet szokás elsődleges támasz vagy ellenállási szintnek tekinteni és a többi pivottal együtt kitörési és/vagy sávkereskedési stratégiákat építeni rájuk.

Pivot szintek
Pivot szintek vonalai, kék színnel a középső Pivot vonal

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.