Célár meghatározás

„Aki nem tudja, hogy melyik kikötőbe akar hajózni, annak egyik szél sem kedvez.”

ókori római mondás

Amikor a rendszered jelzései alapján pozícióba léphetsz, mielőtt bármit tennél, meg kell vizsgálnod, hogy hova tehető az a szint, ameddig feltételezhetően – a te elgondolásod szerint – el fog menni az árfolyam. Persze a célár csak puszta feltételezés, a piac bárhol, bármikor megtorpanhat vagy megfordulhat, mégis meg kell határoznod – felmérni az üzleti lehetőséget.

Javaslat

Kezdőként az éles kereskedés megkezdésekor ne legyen fél százaléknál több a vállalt kezdeti kockázatod tradenként, ami azt jelenti, hogy például 1000 dolláros számlánál 5 dollárt kockáztass pozíciónként. Fontos, hogy hozzáedződj a veszteségekhez, azokat el kell fogadnod, és tekintsd úgy őket, mint forexes vállalkozásod kiadási oldalát. Ha már pár hónapot sikeresen kereskedtél, utána emelheted a kezdeti kockázat nagyságát egy százalékra.

Nagyon fontos, hogy megjegyezd – és alkalmazd is –, csak akkor nyiss pozíciót, ha már pontosan meghatároztad a stop loss szintjét. Vagy a megbízással együtt add be, vagy azonnal a megbízás beadása után. Ne halogasd! A piacon bármi megtörténhet – és időközönként meg is történik.

Célár meghatározása

A hozam-kockázat arány (Risk Reward) miatt tudnod kell, hogy körülbelül mire számíthatsz. Ha nyitsz egy pozíciót, a kockázati arányod legalább R/R=1 legyen, ami azt jelenti, hogy ha mondjuk egy ügyleten 50 dollárt kockáztatsz (pl. 80 pipet), akkor az elvárt nyereséged legalább 50 dollár legyen (80 pip).

Célár meghatározása

Azonban tanácsos az R/R értéket a lehető legmagasabban tartani, törekedj arra, hogy minél magasabb legyen az elvárható profit. Sok kereskedő nem is nyit tradet, ha nincs meg legalább az R/R=2, azaz kétszeres hozam kockázat arány. Viszont maradj a realitásoknál, és csak az arány magassága miatt ne határozz meg irreális célár távolságot.

Vedd figyelembe az esetleges akadályokat!

 • Támasz-ellenállás szintek

 • Havi, heti, napos csúcsok-aljak

 • Mozgóátlagok

 • Fibonacci szintek

 • Pivot szintek

 • Egész számok

A célár elhelyezése tekintetében nincs olyan szigorú javaslat, mint a stop-loss esetében, mert ha nem teszed be, legfeljebb a profitról maradsz le, ám veszteség nem ér. Ám amennyiben használsz célárat, akkor az ügylet menedzselése közben módosíthatod is, hogy maximalizáld a profitot. Amennyiben kialakít a piac új S/L-nek alkalmas szintet, amely közel van a céláradhoz, akkor kitolhatod a célárad egy következő reális árszintig – esélyt adva annak, hogy tovább megy az ármozgás. Ha közelít az árfolyam a céláradhoz, és a gép előtt ülsz, akkor kiveheted, és várd meg, hogy mit csinál azon a szinten az ármozgás. Amennyiben megtorpan, vagy fordulni látszik, kizárhatod kézzel is a pozíciód. A hangsúly azon van, hogy ha neked kedvez az irány, akkor add meg az esélyét annak, hogy minél többet kivegyél a mozgásból.

Amikor nem vagy gép előtt, akkor tanácsos betenni a célárat az elvárt szintre, mert lehet, hogy amíg nem vagy otthon, elmegy a céláradig, majd onnan visszafordul, és ellened halad tovább. Az esetek jelentős részében az árfolyam nem jut el a célárig, de helyes stopkezeléssel – a profit védelmével – ilyen esetekben is tudsz pénzt kivenni a piacból. A skalpoló technikák nem helyeznek hangsúlyt az R/R arányára, ám ott az elvárt találati aránynak a sikertelen tradekkel szemben jóval magasabbnak kell lenni mint 50%.

Összefoglalás

 • Tudd, hogy hol lesz az elsődleges célárad.

 • Az R/R értéke legalább 1 (de inkább 2) legyen, különben hosszútávon veszteséges leszel.

 • A célárat jelentős szinteknél határozd meg.

 • Ha neked kedvező irányt vesz az ármozgás, akkor kitolhatod a célárad.

 • Ha torpan, pattan vagy fordul az árfolyam az elvi céláradon (nincs betéve megbízásként), akkor lezárhatod a tradet, de ha a közelben van egy erős szint, ahová elhelyezheted az új stoppot, akkor tedd oda. Védd a profitot!

 • Törekedj arra, hogy minél magasabb legyen az R/R arányod, ezt azzal is megteheted, hogy kíséred az árfolyamot betett célár nélkül.

 • Ha nem vagy a gép előtt, javasolt betenni a célárat.

Vannak stratégiák melyekben nincs célár meghatározás, ezt dinamikus célárnak nevezik. Ilyen esetben a stop kíséri az ármozgást – védve a profitot. A stop folyamatos módosítása kézzel vagy expert segítségével történik valamilyen menedzselési stratégia szerint. Az ügylet akkor zárul, amikor az ármozgás végül kiüti a stoppot.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.