Támasz-ellenállás szintek

„Semmi sem emelkedik vagy esik örökké.”

Támasz és ellenállás szintek

A technikai elemzés két legalapvetőbb fogalma. A támasz és az ellenállás szintek az árfolyam esésének vagy az emelkedésének a végét jelezhetik. Ezeken a szinteken az ármozgás fordulata vagy megtorpanása figyelhető meg. A támasz és ellenállási szintek az áralakzatok alapvető építőelemei, ezért megértésük kulcsfontosságú, ugyanis a piac gyakran ezek között a szintek között közlekedik.

Támasz és ellenállás szintek

Támasz

Támasz

Az a szint, amelynél az árfolyam esése megáll, megtorpan. Támasz az, ahol a vevők és az eladók, azaz a kereslet és kínálat kiegyenlítődik. Általában egy eső szakasz aljánál alakul ki. A támaszok alapesetben lokális mélyponthoz kapcsolódnak. Ezek a szintek lehetnek múltbéli csúcsok, völgyek, Fibonacci, Pivot szintek, 00 vagy 000-ra végződő árfolyamok stb.

Ellenállás

Ellenállás

Az a szint, amelynél az árfolyam emelkedése megáll, megtorpan. Ellenállás az, ahol a vevők és az eladók, azaz a kereslet és kínálat kiegyenlítődik. Általában emelkedő szakasz tetején alakul ki. Az ellenállások lokális csúcsokhoz kötődnek. Ezek a szintek lehetnek múltbéli csúcsok, völgyek, Fibonacci, Pivot szintek, 00 vagy 000-ra végződő árfolyamok.

A technikai elemzés azt feltételezi, hogy a történelem – mint az élet minden más területén –, a piacokon is folyamatosan ismétli önmagát. Tehát, ahol fordult vagy pattant már az ármozgás, azon a szinten jó eséllyel ismét megtörténhet. Az esetek többségében történik valami az erős támasz-ellenállás szinteken – lehet az fordulat vagy kisebb korrekció, megtorpanás. Ezeknek a szinteknek a jelentőségét a kereskedők pszichológiai reakciói adják. Ezek a szintek segíthetnek az árfolyam irányának meghatározásában, valamint a kereskedési döntések megalapozásában és meghozásában. A támasz- és ellenállásszintek kombinálva a technikai elemzés más eszközeivel, például trendvonalakkal, indikátorokkal, Fibonacci szintekkel és árfolyam-alakzatokkal, segíthetnek a piaci lehetőségek felismerésében.

Tanulj többet a technikai elemzésről!

Ha még nem kezdted el a tanulást – de tervezed –, akkor remek kezdet lehet számodra A technikai elemzés és pénzkezelés PDF oktatóanyagunk.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

One Comment

  1. Simon Marianna 2023-09-22 at 15:11 - Reply

    Én csatornán kívül arra lennék kîváncsi hogy a napos és hetes szintek az árfolyam elején fordulnak elő vagy valamnyyi korrekció után?És a többi szinteknél
    hogyan működik a beképő?

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.