Indikátorok

„Ha az árak nem úgy viselkednek, mint ahogy vártad, vedd ezt komoly figyelmeztetésnek, és szállj ki!”

Mi az indikátor?

Az indikátorok olyan technikai segédeszközök, melyek a grafikonhoz csatolva hasznos plusz információkkal látnak el. Alkalmazásuk fontos kiegészítője lehet az árfolyamelemzésnek, hiszen olyan statisztikai számításokon alapuló mutatók, melyek nagyon jól követik egy adott termék piacán uralkodó hangulatot. Az indikátorokat olyan eszközöknek tekintem, mint a repülőgép fedélzetén a mérőműszereket. Ám vigyázat, az indikátorok nem olyanok, mint a robotpilóták, és a jelzéseik csak megerősítésként szolgáljanak abban amit látsz. De nem amit látni szeretnél, hanem ami valóban történik a piacon! Sok fontos információt adhatnak a múltról és a jelenről, de a jövőbe nem látnak.

A történelem ismétli önmagát – ha nem is mindig pontosan ugyanúgy, de sokszor nagyon hasonlóak a mintázatok –, és az emberek alapvető természetéből fakadóan hasonlóan reagálnak bizonyos eseményekre. Így a múltat vizsgálva következtetni tudunk a jövő esetleges történéseire. Mivel a mozgásokban törvényszerűséget lehet felfedezni, szakemberek sokéves kutatómunkával számos olyan matematikai algoritmust készítettek, melyek jelzést adhatnak számunkra, hogy mikor érdemes venni, eladni, de azt is meg tudják mutatni, hogy egy trend mennyire erős; vagy azt, hogy túlvásárolt-e vagy túladott a termék a piacon.
Az indikátorok olyan számadatok sorozatai, melyet az adott instrumentum árfolyamára alkalmazott matematikai formulát felhasználva származtatnak adatot. A számításhoz felhasznált árak alatt a nyitó-, záró-, minimum és maximum árak valamennyi kombinációját értjük egy adott időperiódus alatt. Egyes indikátorok kizárólag a záróárakra támaszkodnak, míg mások a már megkötött és a még fennálló ügyletek árfolyamát használják fel a számításhoz. Az indikátorok a charton vagy az árfolyamgrafikon alatt jelennek meg.

Indikátorok

Mit kínálnak az indikátorok?

A technikai indikátorok különböző szempontok szerint vizsgálják az árfolyam változásait. Néhány indikátor, mint például a mozgóátlagok (moving averages) igen egyszerű matematikai formulára épülnek, és működésüket könnyű megérteni. Más indikátorok ( például Stochastic Oscillatorok) már komplex matematikai formulákra alapoznak, és megértésük gyakorlást igényel. Tekintettel a formulák komplexitására, az indikátorok több perspektívát is szolgáltatnak az instrumentum irányáról, intenzitásáról.

Az indikátorok három dolgot kínálnak:

Néhány jó tanács a használatukhoz

Az indikátorok jeleznek. Ez az állítás egyszerűnek hangzik, de néha a kereskedők figyelmen kívül hagyják az árfolyam mozgását, és kizárólag az indikátorok mozgására, változására összpontosítanak. Mint már említettem a származtatott adatok nem feltétlenül az instrumentum árfolyamváltozását tükrözik. Ezt figyelembe kell venni az analízis során. Másodlagos amit közölnek, és elsősorban aszerint dönts, amit a csárton látsz, tehát csak megerősítésként használd őket. Annak ellenére, hogy egyértelmű, mikor ad vételi és eladási jelzéseket, mindig más technikai elemző eszközzel kontextusban érdemes csak rájuk hagyatkozni. Egy indikátor adhat vételi jelzést, miközben a csárton csökkenő háromszög van kialakulóban csökkenő csúcsokkal. Ekkor helytelen kereskedési jelzést is adhat.

Az indikátorok jelzéseit értelmezni inkább művészet, mint tudomány, és ahogy a képességeid fejlődnek, tudásod bővül, egyre könnyebb lesz értelmezni őket. Ki kell tapasztalnod, hogy melyik – vagy milyen kombinációjuk illik legjobban kereskedési stílusodhoz, és segít megerősíteni döntéseidet.
Manapság több száz (ezer) indikátort használnak, szinte hetente fejlesztenek ki újakat. Azonban a rengeteg indikátorból csak pár szolgáltat igazán értékes információt; többnyire azok, melyek közismertek. Minél több kereskedő használ egy indikátort, annak a jelzései annál megbízhatóbbá válnak. Ezt is az önbeteljesítés jelensége hozza létre, azaz mi magunk, a piac résztvevői. Minél többen lépünk be ugyanarra a jelzésre, annál erősebb lesz abban az irányban a piac mozgása. Ennek tükrében a piacra sem úgy kell tekinteni, mint rajtunk kívül álló ellenfélre. Sokszor olvastam, hallottam kereskedőktől, hogy „megverni, legyőzni a piacot”. Ezzel nem értek egyet, hiszen a piac mi vagyunk, a többség és a többségi tőke akarata. Jobb követni, mint ellene menni, hiábavaló próbálkozás a legyőzése, mert „a piacnak mindig igaza van!

Mikor kiválasztasz egy indikátort, legyél körültekintő. Ötnél többet egyszerre használni, és velük elemezni haszontalan. A túl sok indikátor összezavar, és annyira megszűri az adott kereskedési rendszert, hogy szinte alig ad lehetőséget a beszállóra. A legjobb eredményt egy, kettő, maximum három indikátor együttes vizsgálatával érhetjük el. Próbáljunk olyan indikátorokat kiválasztani, melyek kiegészítik egymást, és kerüljük az olyanokat, melyek hasonló jelzéseket generálnak. Felesleges két olyat használni, melyek például a túladott / túlvett szinteket mutatják, mint például a Stochastic és az RSI. Adott kategórián belül lévő indikátorok hasonló jeleket adnak, így nem sok értelme van két ugyanolyan típus használatának. Törekedjünk más-más típusúakat választani.

Az indikátorok csoportjai

Az indikátorokat különböző szempontok szerint lehet csoportokba foglalni.

Az alábbi fő kategóriák vannak:

Érdekel a technikai elemzés?

A figyelmedbe ajánlom A technikai elemzés és pénzkezelés PDF oktatóanyagunk.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.