Trendek

„A trend a barátod.”

Wall street-i mondás

A tőzsdei trend fogalma

A trendek esetében, ha az árfolyam felvesz egy irányt, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy abban az irányban is marad. Lehet emelkedő (bullish) vagy csökkenő (bearish). Ha az árfolyam felvesz egy irányt, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy ebben az irányban is marad. Egy trenden belül előfordulnak rövid, ellentétes mozgások (korrekciók), de hosszabb távon marad az eredeti irány.

Emelkedő (bullish) trend

Az emelkedő trend elsődleges feltétele az előző völgyhöz képest egy újabb magasabb völgy kialakulása. Másodlagos feltétele az egyre magasabb csúcspontok. Ha mindkettő teljesül, akkor állíthatjuk határozottan, hogy emelkedő trenddel van dolgunk.

Emelkedő trend

Csökkenő (bearish) trend

A csökkenő trend elsődleges feltétele, hogy az előző csúcshoz képest újabb alacsonyabb csúcspont alakul ki. Másodlagos feltétele, hogy az előzőnél alacsonyabb aljak jöjjenek létre. Ha mind a két feltétel teljesül, akkor beszélhetünk eső trendről.

Csökkenő tőzsdei trend

A piaci mozgások típusai

Trendelő – folyamatos trendben haladó árfolyam

Emelkedő trend

Oldalazás

Oldalazás

Korrekciós mozgás

Korrekciós mozgás

Trend nélküli – csapkodó – mozgás

Trend nélküli - csapkodó - mozgás

Ellentrend (countertrend)

A trendekre éppen úgy rálelhetünk perces idősíkon, mint az óráson, négy óráson, naposon, stb. Egy kisebb idősík trendje lehet egy magasabb idősík korrekciója. A hosszútávú piaci trendet szokás uralkodó trendnek, míg a rövidebb távon felbukkanót új vagy jelenlegi trendnek hívni. A piac hullámzásában felfedezhetők fraktálok, hullámokon belüli kisebb hullámok és trendek. Ha ezek a hullámzások ellentétes irányban mozognak – mint az aktuális idősík trendje –, és a hulámai kissebbek az aktuális trend hullámaitól, akkor nagy valószínűséggel kontratrenddel van dolgunk.

Countertrend

Trendfordulat

Minél tovább tart egy trend, annál kisebb az esélye annak, hogy változatlan marad.

Fordul a bullish trend

Fordul a bullish trend

Fordul a bearish trend

Fordul a bearish trend

Trendvonalak

A trendvonal az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz a technikai elemzés eszköztárában.

Bullish trendvonal

A trendvonal helyes behúzásánál emlékezzünk a trend elsődleges feltételére. Emelkedő trendben az egyre magasabb aljak a legfontosabb feltétel, így az emelkedő trendvonalat úgy húzd be, hogy az aljakat – fordulós mélypontokat – érintse.

Emelkedő trendvonal

Bearish trendvonal

A csökkenő trend elsődleges feltétel az egyre mélyülő csúcspontok, így a trendvonalat a csúcsokhoz húzzuk.

Csökkenő trendvonal

Mindegy, hogy a gyertya testéhez vagy a kanócához húzzuk a trendvonalat – egyéni megítélés kérdése – mind a két módszer helyes.

A kereskedők között véleménykülönbségek vannak, hogy hány ponton érintse a trendvonal az árfolyamot. A lényeg, hogy minimum két érintkezés legyen! Az agresszívebb stratégiát használó trédernek két érintéssel is behúzható a trendvonal, ám vannak konzervatívabb kereskedők, akiknek legalább három érintési pont jelenti a szabályos trendvonalat. Az megállapítható, hogy minél több ilyen pontból áll egy trendvonal, annál nagyobb a megbízhatósága.

A trendvonalak a tréderek segítségére lehetnek:

  • be és kilépési pontoknál,
  • fordulós pontoknál,
  • mikor szálljunk ki egy pozícióból,
  • hova helyezzük el a stop loss-t.

Trendvonal törése

Egy trendvonal nem csupán az aktuális irányt segít megmutatni, hanem jelezheti az árfolyam irányának a megváltozását is abban az esetben, ha megtöri az árfolyam. Vannak olyan stratégiák, amelyek ilyen esetben a long pozíció lezárását mondják ki, és egyúttal jelzést adnak a short irányú belépőre – ám önmagában a trendvonal törése még nem elég jelzés, javasolt egyidejüleg más elemzőeszközök megerősítése is. Például: indikátorok, gyertya alakzatok stb.

Bullish trendvonal törése

Emelkedő trendvonal törése

Bearish trendvonal törése

Csökkenő trendvonal törése

A trendvonal a technikai elemzés nélkülözhetetlen eszköze, mivel viszonylag korán jelzi, ha az árfolyammozgás iránya megtört. Viszont nem jelzi előre az árfolyamok mozgásának irányát, emiatt nem tanácsos a pozíciónyitást pusztán trendvonalra alapozni – bár vannak sikeresen kereskedők, akik kizárólag trendvonalak szerint hozzák meg a döntéseiket.
Ha egy csökkenő trendvonalat áttör az árfolyam (felfelé), akkor vételi pozíciót csak azután ajánlatos nyitni, ha az emelkedő trend kezdetét más elemzési eszköz is megerősíti, például egy mozgóátlag. Viszont ha sikerült egy trendet meglovagolni, akkor a trendvonal áttörése önmagában elég indok lehet a nyereség realizálására – azaz a trade lezárására.

Miért működnek a trendvonalak?

A trendvonalak esetében is ki kell emelni, hogy ez nem varázsvonal, hanem sokak által használt eszköz, amely ezáltal önbeteljesítővé válhat.
Képzeld el, hogy az árfolyam lemegy egy jól kivehető bika trendvonalig, és mivel sok trader használja ugyanazt  vagy hasonló trendvonalat, így mikor az árfolyam eléri azt, akkor az eladók elveszíthetik önuralmukat, zárják a short pozíciókat, és ezt a piac long megbízásoknak értelmezi, így az árfolyam esése megáll, és a bikák lépnek a medvék helyére. Sok trader használja ezeket a vonalakat, tehát ahogy az árfolyam megközelíti őket, ilyenkor erős támaszként várható. Ennek köszönhetően nagy valószínűséggel csökkeni fog az eladói nyomás, miután hirtelen nagy vételi erő jelentkezik a piacon. Természetesen ez mindkét irányban ugyanúgy igaz – medve és bika trendnél is. A trendvonalak azért működnek, mert a tőzsdei kereskedők úgy vélik, hogy működnek, és ez alapján nyitnak vagy zárnak pozíciókat – ezt nevezzük önbeteljesítésnek

Trendvonalak kontratrendben (countertrend)

Ezeknek a vonalaknak a megtörése jelzést adhat a pozícióba lépésre, mivel azt mutathatják, hogy a mozgás újra az aktuális trend irányába tér vissza.

Bearish countertrend

Bearish countertrend

Bullish countertrend

Bullish countertrend

Trendcsatorna

Az árfolyam sok esetben csatornában mozog. A csatornát úgy rajzoljuk, hogy a trendvonallal párhuzamosan húzunk egy egyenest az árfolyam maximumokig, illetve minimumokig – attól függően, hogy eső vagy emelkedő a trendvonal. A csatorna felső széle ellenállásként viselkedhet, az alsó része pedig támaszként.

Trendcsatorna

Elkezdenéd a technikai elemzés tanulását?

Remek kezdet lehet számodra A technikai elemzés és pénzkezelés PDF oktatóanyagunk.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.