Inside bar (Belső gyertya)

Ebben a bejegyzésben egy népszerű, és gyakran használt japán gyertya konfigurációt mutatok be: az Inside Bar-t. Azonban tanácsos észben tartani, hogy önmagukban a gyertyajelzések nem elegendők a sikeres kereskedéshez. A gyertyainformációk fontosak, azonban nem mindegy, hogy milyen kontextusban értelmezzük őket, azaz a trend mely szakaszában várjuk a felbukkanásukat. Továbbá, a gyertyák jelzéseihez tartozzon valamilyen szignál vagy stratégia, amely szerint piacra lépünk. A gyertya konfiguráció kapcsán úgy fogalmaznék, hogy az legyen a pozíció megnyitásának a záróköve, az „i”-re a pont (bármely konfigurációnál).

A többi alakzathoz hasonlóan, az Inside Bar is a magas időperióduson – leginkább D1-en – adja a legerősebb jelzéseket. A formáció leginkább folytatólagos alakzatként értelmezhető, amely a trend megerősítését mutatja, azonban bizonyos esetekben fordulatot jelző alakzat is lehet. Ezek a Belső gyertyák általában erős ármozgást követően alakulnak ki. Ilyenkor az árfolyam szünetet tart, mielőtt újra elrugaszkodik a megelőző  trend irányba.

Az Inside Bar konfiguráció meghatározása

Legalább két gyertyából álló alakzat. Áll egy úgynevezett Anya gyertyából (Mother Bar) és egy vagy több belső gyertyából. A formáció feltétele, hogy az Anya gyertya maximuma (high) magasabban legyen a Belső gyertya maximumánál, és hogy az Anya gyertya minimuma (low) alacsonyabban legyen, mint a Belső gyertya minimum értéke.

Inside Bar gyertya alakzatok

Ha például D1 időperióduson alakul ki, és ilyenkor leváltunk alacsonyabb időtávra (Pl. H1, M30), akkor ott oldalazással vagy háromszög alakzattal találkozhatunk. Vannak kereskedők, akik az Inside Bar megengedőbb definícióját használják, amely lehetővé teszi, hogy a Belső gyertya és az Anya gyertya maximum és minimum értékei egyenlők legyenek. Személy szerint inkább a konzervatív meghatározás híve vagyok, miszerint a Belső gyertya legmagasabb és legmélyebb pontjai ne érjék el az Anya gyertya szélső értékeit.

Inside bar gyertykonfigurációk meghatározása

Előfordul, hogy az Anya gyertyán belül több Belső gyertya is kialakul, sőt, olyan konfigurációkkal is lehet találkozni, amikor az első Anya gyertyán belül újabb Anya és azt követő belső gyertya alakul ki. Ez azonban nem gyengíti a formáció erejét.

Hogyan kereskedjünk az Inside Bar konfigurációval bullish piacon?

A Belső gyertyákkal leginkább a fennálló trend irányában érdemes kereskedni, amikor annyira gyors az ármozgás, hogy az aktuális idősíkon nem alakulnak ki jelentősebb korrekciók, azonban a Belső gyertyában megpihen a mozgás, mielőtt újra folytatná az útját az aktuális trend irányába. Ebben az esetben az Anya gyertya két szélső értéke támasz-és ellenállás szintnek tekinthető. Amennyiben az árfolyam átlépi az Anya gyertya maximumát, akkor megnő annak a valószínűsége, hogy a piac újra a trend irányába halad, azaz szóba jöhet a további emelkedés. A buy stop megbízást az Anya gyertya high értéke fölé célszerű elhelyezni. Ennél a technikánál nem várom meg a kitörő gyertya zárását, mivel nagyon elszaladhat az árfolyam, és akkor jóval magasabb áron jöhet létre a pozícióba lépés, továbbá a stop-loss helyszín is túlságosan távol esne. A stopl-loss az Anya gyertya minimuma alá kerül.

Kereskedés bearish trendben

Ugyanaz az elv bearish trend esetében is, mint a bullish piacon, csak éppen annak tükörképe. A sell stop megbízást az Anya gyertya low értéke alá célszerű elhelyezni. Itt sem várom meg a törő gyertya zárását, mivel nagyon elszaladhat az árfolyam. A stopl-loss az Anya gyertya maximuma fölé kerül.

Inside bar bullish és bearish piacon

A fenti ábrán, az első bullish formációnál látható az a helyzet, amikor az Inside Bar gyertyán belül is kialakul egy Belső gyertya. Ebben az esetben – számomra – az első Anya gyertya marad a mérvadó, azaz annak a maximum és minimum értéke határozza meg a kitörési és a stop-loss szintet egyaránt.

Hogyan kereskedhetünk Inside Bar formációval fordulatnál?

Ahogy már szó volt róla, a Belső gyertya konfiguráció elsősorban folytatólagos alakzat, azonban bizonyos esetekben fordulatot mutató jelzésként is értelmezhetjük. Ennek az a feltétele, hogy az Inside Bar erős támasz-és ellenállás szinteken alakuljon ki, ahol számítani lehet arra, hogy az árfolyam falba ütközik, továbbá a megelőző mozgás jelentős momentummal bíró esés vagy emelkedés volt.

Példa bullish fordulatnál

Az ármozgás erőteljes esése megtorpan egy korábbi jelentős völgy mélypontjának az árszintjén (támasz), majd a támaszon kialakul két darab Belső gyertya. A buy stop megbízás néhány pippel az Anya gyertya maximuma fölé kerül, a stop-loss pedig a minimum alá szintén néhány pippel.

Inside bar és bullish fordulat

Példa bearish fordulatnál

Az ármozgás erőteljes emelkedése megtorpan egy korábbi jelentős csúcs szintjénél (ellenállás), majd kialakul egy Belső gyertya. A sell stop megbízás néhány pippel az Anya gyertya minimuma alá kerül, a stop-loss pedig a maximum fölé néhány pippel.

Inside bar és bearish fordulat

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

3 hozzászólás

 1. Zsila László 2022-11-10 at 19:37 - Reply

  Kedves Gábor!
  Bevallom, eddig nem ismertem az inside bar relációt.
  Ez is egy remek stratégia, én is kipróbálom.
  Csak arra kell rájönnöm valamilyen technikai módszerrel, hogy mikor folyamatos a trend, mikor van trend forduló.
  Köszönöm a figyelem felkeltő remek, világos bejegyzést.
  További sikeres technikai elemzést!
  Üdvözlettel: László
  Ui: Nem emlékszem, hogy ebben a témában tettem volna észrevételt. Ha tettem, akkor is örülök, hogy a bejegyzést elolvastam,, mert ez után alkalmazni is fogom!

  • Horváth Gábor 2022-11-11 at 07:20 - Reply

   Kedves László!
   A trend megállapítására a legjobb elsődleges módszer a csúcs-völgy elemzés. Bullish trend esetében az aktuális idősíkhoz tartozó hullámok völgyei és csúcsai emelkedjenek. Bearish trendnél csökkenjenek. Ezen felül indikátorokkal is megtámogathatjuk a trendek meghatározását.

 2. Róbert 2022-11-11 at 04:13 - Reply

  Kedves Gábor!
  Köszönöm, nagyon jól összefoglalta és illusztrálta a tátgybani elmélet műkődését.
  Biztosan figyelni fogok erre innentől, a kereskedéseim időszakában.

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.