Kereskedési időtávok és időperiódusok

„Sikeres akarsz lenni úgy, hogy részmunkaidőben kereskedsz? Elképzelhetőnek tartanád-e a sikert részmunkaidős sebészként, sportolóként vagy zenészként?”

Brett Steenbarger

A kereskedési időtávok típusai

A kereskedési időtávok a kereskedési tevékenység időbeli horizontját jelentik, vagyis azt, hogy milyen hosszú távra tervezik a kereskedők a pozícióikat megnyitni és tartani. A kereskedési időtávok meghatározása fontos szerepet játszik a kereskedési stratégia és a kockázatkezelés kialakításában.

Fontos, hogy megtaláld azt a kereskedési időtávot, ami számodra a legalkalmasabb. A stratégiád kialakításánál ne te igazodj az időtávokhoz, hanem az időtáv igazodjon hozzád. A kereskedési időtávokat több kategóriába sorolhatjuk:

 • Napon belül: day trade, skalp
 • Napon túl: rövidtávú (swing), hosszú távú (long term)

Hosszútáv (long term)

A hosszútávon kereskedő trader a napos és az a fölötti időtávokat elemzi. A pozíciók hetekig, hónapokig, akár évekig is nyitva lehetnek.

Előnyei

 • Nem kell az árfolyamokat folyamatosan figyelni – jóval kevesebb időráfordítást igényel.

 • Kevesebb tranzakció, kevesebb spread megfizetése.

Hátrányai

 • Nagy számlaegyenleg szükséges, mivel a kilengések miatt széles stoppokat igényel, és a hosszabb távú ingadozások is nagy tőkeerőt követelnek.

 • Általában csak évi 1-2 jövedelmező pozíció adódik, amelynek a kivárásához nagy türelem kell.

 • Gyakoriak a veszteséges hónapok.

Rövidtáv (swing trading)

Napon túli kereskedés. A rövidtávú kereskedők több napig, esetleg hetekig is pozícióban lehetnek. A swing trader-ek általában középtávú trendeket és ármozgásokat próbálnak kihasználni, és általában az órás, négyórás, esetleg napos grafikonokat használják.

Előnyei

 • Több a kereskedési lehetőség.

 • Kisebb az esélye, hogy egy teljes hónap veszteséges legyen.

 • Nem csak 1-2 pozícióra támaszkodik a pénzkeresés.

Hátrányai

 • Magasabbak a tranzakciós költségek, több spreadet kell fizetni.

 • Nőnek a napon túl tartott pozíciók kockázatai.

Napon belül (day trading)

Ahogy az elnevezés is mutatja, a day-traderek napon belül zárják a pozícióikat, azonban előfordulhat, hogy nagy mozgások – trendek – meglovagolásánál nyitva hagyják több napon keresztül is a pozíciókat. Általában 1, 5, 15 és 30 perces, maximum 1 órás grafikonokat használnak.

Előnyei

 • Sok a kereskedési lehetőség.

 • Kisebb a veszteséges hónap esélye.

 • Nincs napon túli kitettség.

Hátrányai

 • A tranzakciós költségek magasabbak.

 • Folyamatosabb odafigyelést igényel.

 • Mentálisan sokkal nehezebb kezelni a gyakori kötéseket.

 • Limitáltak a nyereségek, mivel nap végén általában lezárulnak a pozíciók.

Skalp (scalping)

Ez a legrövidebb kereskedési időtáv, ahol a kereskedők nagyon rövid távon nyitnak és zárnak pozíciókat, általában percek vagy akár másodpercek alatt. A skalp kereskedő pár másodperctől maximum pár percig tartja a pozíciót. Körülbelül 5-20 pip nagyságrendű profitcélú trédekkel foglalkozik. Leginkább az 1 perces grafikont használja.

Előnyei

 • Kisebb a veszteséges hónap esélye.

 • Kisebb a veszteséges hónap esélye.

 • Nincs meg a napon túli kitettség veszélye.

Hátrányai

 • A rengeteg kötés miatt magasak a tranzakciós költségek.

 • Limitáltak a nyereségek – a nagyobb trendekből való kimaradás végett.

 • Extrém mentális terhelés, a kiégés veszélye.

A fentiek nem azt jelentik, hogy az adott kategóriával foglalkozó tréder nem néz meg más időtávokat. Még a skalper is azzal kezdi a napot, hogy áttekinti, mit mutat a piac a magasabb idősíkokon – melyek a fő irányok. Fontos, hogy a számodra legmegfelelőbb távot válaszd. Van, akit az stresszel, ha gyorsan történnek az események, és emiatt gyorsan kell döntést hozni, de van, aki akkor érzi rosszul magát, ha ott kell hagynia egy nyitott pozíciót, amely fölött nincs kontrollja, és vannak olyan kereskedők, akik nem szeretnek órákig, napokig várni, amíg eldől, hogy egy futó pozíció milyen eredménnyel zárul.

Milyen kereskedési időtávot enged az életritmusod?

Nem vagyunk egyformák. A mentális és lelki alkat dönti el, hogy kiből válik swing trader, vagy hosszútávú kereskedő, és ki lesz daytrader vagy scalper. Mit enged meg jelenlegi életritmusod? Aki nem tud rendszeresen legalább fél óránként – óránként – ránézni a csártra, vagy esetleg hosszabb egybefüggő időszakot gép előtt tölteni, az nem tud eredményesen day-tradelni. Ha nem akarsz főállásban kereskedni, vagy hosszabb időt szánni erre a tevékenységre, akkor neked megfelelhet a 4 órás chart vagy az e fölötti idősíkok figyelemmel kísérése. Nagyjából ugyanazokkal a szabályokkal lehet hosszabb időtávon is kereskedni, ugyanúgy betartva a money management és a kockázat vállalás szabályait.

Ha valaki naponta vagy esetleg hetente egyszer ér rá, az ugyanúgy talál magának a napi vagy heti grafikonon kereskedési lehetőségeket, csak nagyobb pozíció mérettel és több instrumentummal kell foglalkozzon ahhoz, hogy ugyanaz az elméleti profit lehetőség meglegyen, mint egy napon belüli kereskedőnek. Akinek nem megy a daytrading, az sokkal nyereségesebb lehet swing vagy long term tradingben. Naponta vagy hetente jóval több instrumentumot lehet nyugodtan stressz mentesen kielemezni, mint például 15 percen belül. Sokan azért kötnek ki a 4 órás csártok mellett, mert ez a devizakereskedésben arany középútnak tekinthető. Négy óránként a legtöbben képesek vagyunk beütemezni 15 percet a csárt ellenőrzésére. Az hamar kiderül, ha nincs egyértelmű ármozgás, és akkor 5 percen belül szabad az ember. Ha valaki szereti a skalpot, de nem tud egész nap setupra várakozni, akkor leülhet a gép elé a piac nyitások környékén, így nagyobb eséllyel tud „scalper setup”-ra vadászni. Viszont fontos, hogy minden nap ugyanazokban az időpontokban skalpoljon.

Ha reggel munkába kell menned, és csak munka után tudsz pár órát kereskedni, arra is van lehetőség, hiszen akár két óra alatt is lehetnek setupok. De ebben az esetben arra az időpontra kell a stratégiát optimalizálni. A setupok előfordulási üteme azért is fontos lehet, mert minél több van belőle, annál gyorsabban tanuljuk meg a kihasználását. De a setupok felismerésének gyakorlását és fejlődési ütemünket gyorsíthatjuk akkor is, ha csak heti grafikonon akarunk kereskedni, mert a segítségünkre lehetnek különböző expertek, amelyekkel – a múltbéli adatokkal – szimulálhatjuk a kereskedést. Akár az elmúlt tíz évet is lepörgethetjük, és beköthetjük a stratégiánk szerint.

Mi illik a leginkább hozzád?

Fontos megjegyezni, hogy a kereskedési időtáv kiválasztása egyéni preferenciáktól, kereskedési céloktól és a piaci körülményektől függ. Minden időtávnak megvannak a saját előnyei és kihívásai, és fontos, hogy a kereskedő megtalálja azt az időtávot, amely a legjobban illik a kereskedési stílusához és céljaihoz.

Kereskedési időperiódusok

A tőzsdén alkalmazott időperiódusok az árfolyamelemzés és kereskedés során használt időintervallumokat jelentik. Az időperiódusok kiválasztása fontos szerepet játszik a kereskedési stratégia kialakításában és a piaci információk értelmezésében. Az árfolyamelemző szoftverünkben több időperiódusban is vizsgálhatjuk a piac mozgását. Ez azt jelenti, hogy ha például az órás időtávon elemzünk, akkor ott egy japán gyertya, egy óra árfolyamozgását mutatja.

Néhány példa a használt időperiódusokról

Tick

Valójában a tick nem időperiódus, de azért tettem a felsorolás elejére, mert  ez a foglalja magába a legkisebb időintervallumot, amelyben létrejön egyetlen ármozgás az adott értékpapír vagy egyéb termék árában. A tick adatok valós időben frissülnek és lehetővé teszik a részletes ármozgások figyelését.

1 perces időperiódus (M1)

Az egyperces csártokon az árfolyam adatok minden percben frissülnek. A perces időperiódus lehetővé teszi a rövid távú ármozgások és kereskedési mintázatok követését.

5 perces időperiódus (M5)

Az árfolyam adatok ötpercenként frissülnek. Ez az időintervallum lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy átfogóbb képet kapjanak a piac mozgásáról.

Órás időperiódus (H1)

Az árfolyam adatok minden egyes órában frissülnek. Ez a hosszabb időintervallum lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy a középtávú trendeket és ármozgásokat kövessék.

Napos időperiódus (D1)

Az árfolyam adatok minden nap frissülnek. Ez a hosszú távú időintervallum lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy hosszabb távú trendeket és piaci feltételeket azonosítsanak.

Ezen kívül léteznek még más időperiódusok is, például heti, havi vagy akár éves időperiódusok, amelyek a hosszabb távú befektetési döntések meghozatalában hasznosak lehetnek. A kereskedők általában több időperiódust is figyelembe vesznek, hogy összehasonlítsák a különböző szinten futó trendeket, és ezek szerint alakítsák a kereskedési stratégiájukat.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.