Kereskedési napló

„Ha hibázol, ne a kifogásokat keresd, csak ismerd be, és próbáld meg javadra fordítani a tanulságokat!”

Miért használj kereskedési naplót?

A kereskedési napló vezetése fontos eszköze a tőzsdei kereskedőnek a sikeres kereskedési stratégiájának kialakításában és fenntartásában. A kereskedési naplóban rögzíthető az összes kereskedési döntést amelyeket meghoztunk. Az információk elemzése segíthet az általunk alkalmazott stratégia hatékonyságának értékelésében és módosításában. Az értékelési folyamat során fel tudjuk ismerni azokat a mintákat, amelyek az eredményességet javítják, és elkerülni azokat a hibákat, amelyek a veszteségekhez vezethetnek. Továbbá a kereskedési naplóban a mentális szekció vezetése abban segít, hogy jobban megismerje önmagát az ember.

A naplóban rögzített adatok átfogó képet adnak a kereskedési szokásainkról, amelyek felismerése lehetővé teszi, hogy azonosítsuk a gyenge pontokat és azokat a tényezőket, amelyek negatívan befolyásolják a kereskedési döntéseinket.

Mikor már összejött több lezárt tréded, ki tudod értékelni őket, megnézni a hibákat, melyek a legjellemzőbbek rád. Kielemezheted a vesztes ügyletek közös vonásait, és a jövőben kiküszöbölheted őket. A naplózás azt is megmutatja, hogy a stratégiádnak vannak-e gyenge pontjai, amelyeken esetleg változtatnod kell. Gyakorolj folyamatos önkritikát, és amennyiben szabályszegésen vagy figyelmetlenségen kapod magad, írd be a megjegyzés rovatba. Elhiszem, hogy nincs kedved vezetni a naplód, de sikeres akarsz lenni?

A naplód a tükröd, megmutatja a hibákat

Már zsenge gyermekkorunkban belénk vésték a tanáraink, szüleink és a társadalom, hogy hibázni rossz dolog, és azt szégyellni kell. A számtalan rossz programozásból ez csak az egyik, amely hátráltathatja a trédert a nyerővé válásban. Tudnod kell, hogy hibázni nem rossz, hanem természetes, sőt, a hiba jó, mivel visszajelzést ad, hogy valamit nem megfelelően csináltál – így alkalmad van a tanulásra, és a korrigálásra. De ehhez fel kell ismerni a hibát, illetve be kell ismerni. Ezért vezesd a megjegyzés rovatot is, és gyűjtsd ki, tudatosítsd magadban, mik a gyengéid, és dolgozz rajtuk.

Példa, hogy miket rögzíthetsz a naplóban

 • Pozíció nyitás időpontja (dátum, óra, perc)

 • A tréd iránya

 • Lot méret

 • Melyik termék

 • Nyitóár

 • S/L

 • Célár

 • A tréd zárásának ideje (dátum, óra, perc)

 • Záróár

 • Profit

 • Veszteség

 • A trédbe lépés idősíkja

 • Mi alapján léptél be mely – stratégiával

 • R/R

 • Célár megvalósulása – százalékosan

Mindegy, hogy füzetben vezeted vagy a számítógépen, a lényeg a rögzítésen van, és hogy ki is értékeld. Hogy ezt a nap végén, hét végén, hónap végén teszed, te döntöd el. Tehetsz hozzá más adatokat is, a felsoroltak csak az irányt adják.

Összességében a kereskedési napló vezetése hatékony eszköze a sikeres tőzsdei kereskedés elérésének. Kezdőknek erősen ajánlott!

Háromlépcsős kereskedési napló

Ha nem csupán a kereskedési technikák érdekelnek, hanem a belső fejlődésedre is figyelmet akarsz fordítani, akkor a figyelmedbe ajánlom azt a bejegyzést, amelyben a Háromképcsős kereskedési napló használatáról írok.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.