Kockázatkezelés

„Aki a tőzsdével akar foglalkozni, jobban teszi, ha a kereskedésre üzletként tekint, és nem a szerencsejáték lehetőségét keresi.”

A kockázatkezelés fontossága

A kockázatkezelés rendkívül fontos a sikeres és fenntartható tőzsdei, forex vagy kripto kereskedéshez. A kockázatkezelés célja, hogy minimalizálja a potenciális veszteségeket és védelmet nyújtson a piaci ingadozásokkal és váratlan eseményekkel szemben.

A kockázatkezelés a kereskedés egyik alappillére. Kockázatkezelés nélkül csak idő kérdése, hogy elfüstöljön a számlaegyenleg. Az alkalmazásával megóvhatod a legfontosabb kereskedési eszközöd, a tőkéd. A tőzsdei kereskedés során el kell fogadni a kockázatot, mivel az ármozgás iránya nagy biztonsággal előre nem látható, ezért a kockázatkezelés fontos szerepet játszik a sikeres tőzsdei kereskedésben. A kockázatkezelés lényege, hogy a kereskedő meghatározza az általa vállalt kockázati szintet, és megpróbálja minimalizálni a veszteség lehetőségét. Ehhez először is fontos, hogy pontosan tudjuk, hogy maximálisan mennyi veszteséget engedhetünk meg magunknak egy-egy tranzakció során, azaz mekkora összeget vagyunk hajlandóak kockára tenni egy ügyleten. Rendkívül fontos pszichológiai tényező, hogy egy tréden a kereskedési tőkéd hány százalékát kockáztatod. Ezután figyelembe kell venni a pozíció méretét, amivel piacra lépünk. A túl nagy pozíciók veszélyesek lehetnek, mert az áringadozások következtében gyorsan veszteségesekké válhatnak.

A kockázatkezelésnél fontos az is, hogy jól ismerjük az adott piacot, azaz tisztában legyünk azokkal az eseményekkel, amelyek az ármozgásokat befolyásolhatják.

Nem vagyunk egyformák, a kockázatvállalási hajlandóság mindenkinél más és más, azonban a trédelésnél jobb ha figyelembe vesszük a kikerülhetetlen univerzális törvényszerűségeket; például, hogy lehet bármilyen briliáns stratégiánk, előbb-utóbb belefutunk egy hosszabb vesztő periódusba, és ilyenkor a túlvállalt kockázatból adódóan szoktak leégni a számlák.

Fontos a stop-loss megfelelő használata, amely lehetővé teszi, hogy korlátozzuk az esetleges veszteségeket.

Pozíció méretezése

A pozíció méretezéssel határozzuk meg, hogy mekkora mennyiséget vásárolunk vagy adunk el az éppen kereskedett termékből. Minél nagyobb a pozíciónk értéke, annál érzékenyebb lesz a lebegő profitunk vagy a veszteségünk az árfolyam elmozdulására. Annak arányában kell meghatároznunk a mennyiséget, hogy mennyit vagyunk hajlandóak veszteni, ha elérné az ármozgás a stop loss szintünket. Kezdőként ajánlatos kicsivel kezdeni az ügyletenként vállalt kockázatot; pédául az egyenlegünk fél százalékával vagy még kevesebbel. Aztán ha az eredmények olyanok, akkor lehet növelni a kezdeti kockázatot. Sok profi kereskedő használja az 1% kezdeti kockázatot, amely arany középútnak nevezhető. Ez azt jelenti, hogy a kereskedési számlánk egyenlegének 1%-át kockáztatjuk egy pozíción.

Javaslat a kockáztatott összegre

Kezdőként az éles kereskedés megkezdésekor ne legyen fél százaléknál több a vállalt kezdeti kockázatod tradenként, ami azt jelenti, hogy például 1000 dolláros számlánál 5 dollárt kockáztass pozíciónként. Fontos, hogy hozzáedződj a veszteségekhez, azokat el kell fogadnod, és tekintsd úgy őket, mint tőzsdés vállalkozásod kiadási oldalát. Ha már pár hónapot sikeresen kereskedtél, utána emelheted a kezdeti kockázat nagyságát egy százalékra.

Nagyon fontos, hogy megjegyezd – és alkalmazd is –, csak akkor nyiss pozíciót, ha már pontosan meghatároztad a stop-loss szintjét. Vagy a megbízással együtt add be, vagy azonnal a megbízás beadása után. Ne halogasd! A piacon bármi megtörténhet – és időközönként meg is történik.

Vesztő széria

Ha belefutnál egy vesztő szériába, és egymás után 10 bukó trédet könyvelnél el, akkor ha mindig 1%-ot kockáztattál, a legrosszabb esetben is a tőkéd 10%-a hiányozna. Ekkora visszaesés az egyenlegben még nem okoz akkora mértékű pszichés terhelést, amely erősen gátolná a sikeres kereskedésnek.

Viszont, ha 10%-ot kockáztatnál, nem maradna tőkéd. Nem mindegy, hogy mekkora hányadot kell visszadolgozni egy vesztő széria után. Különböző mértékű tőkevesztésnél ennyi százalékot kell visszadolgozni ahhoz, hogy a veszteség előtti állapotban legyen az egyenleg. Ötven százalék veszteségtől nagy rá az esély, hogy komoly pszichés vesztő spirálba kerüljön az ember.

Tőkemaradvány visszadolgozás

Különböző mértékű tőkevesztésnél ennyi százalékot kell visszadolgozni ahhoz, hogy a veszteség előtti állapotban legyen az egyenleged. Ötven százalék veszteségtől nagy rá az esély, hogy pszichésen vesztő spirálba kerülsz.

Tőkemaradvány Visszadolgozás
100% 0%
90% 11%
80% 25%
70% 43%
60% 67%
50% 100%
40% 150%
30% 233%
20% 400%
10% 900%

A kockázatkezelés eszközei

Tőkekezelés

A kockázatkezelés alapvető eleme a megfelelő tőkekezelés. Fontos, hogy az ügyletenként vállalt kockázat nagysága arányos legyen a rendelkezésre álló tőke méretével. Általában ajánlott, hogy egyetlen kereskedésre legfeljebb 1-2% -os kockázatot vállaljunk, de kezdő kereskedőknél ez lehet akár csak 0.5%.

Stop loss használata

A stop-loss megbízások segítségével korlátozhatjuk a veszteségeket. A stop előre meghatározott árszinten aktiválódik, és automatikusan lezárja a pozíciót, ha az ár eléri vagy átlépi ezt az árszintet. Ez lehetővé teszi, hogy előre meghatározzuk azt a maximális veszteséget, amit még hajlandóak vagyunk egy ügyleten elviselni.

Kockázat-hozam arány (risk-reward ratio)

Ez az arány az elérhető nyereség és a vállalt kockázat közötti arányt jelenti. Olyan kereskedéseket kell keresnünk, ahol a potenciális nyereség aránya meghaladja a potenciális veszteséget. Ez segít fenntartani a hosszú távú nyereséges eredményeket, még akkor is, ha nem minden kereskedés zárul nyereséggel.

Diverzifikáció

A diverzifikáció vagy portfólió diverzifikáció azt jelenti, hogy a kereskedő többféle eszközt vagy piaci szektort kereskedik. Ez csökkenti a koncentrált kockázatot, mivel egyetlen eszköz vagy piaci szektor rossz teljesítménye nem lenne jelentős hatással az egész portfólióra.

Pszichológiai kockázatkezelés

A pszichológiai kockázatkezelés a kereskedő mentális és érzelmi állapotára összpontosít, és fontos szerepet játszik a kereskedési tevékenység hosszú távú sikere szempontjából. A következők a pszichológiai kockázatkezelés fontos elemei:

Emocionális önkontroll

A kereskedés során az érzelmi kontroll megtartása. A túlzott izgalom vagy félelem hatására a kereskedő hajlamos lehet irracionális döntéseket hozni, amelyek hosszú távon károsak lehetnek. A tudatos és higgadt gondolkodás, valamint az érzelmek kontrollálása segíthet elkerülni a kockázatos döntéseket.

A kereskedési pszichológia megértése

Segít felismerni a gyakori hibás gondolkodási mintákat, például az átlagolási hajlamot vagy a veszteség elutasítását. Az önismeret és a saját kereskedési pszichológia elemzése lehetővé teszi a hibás minták felismerését, és a szükséges változtatások végrehajtását.

Megfelelő kockázatvállalás

Tisztában kell lennünk a saját kockázatvállalási hajlandóságunkkal, amelynek keretein belül még konfortosan érezzük magunkat a kereskedés során. Ne vállaljunk túlzott kockázatot, amely fájó veszteségekhez vezethet.

Mentális egészség és jólét

A mentális egészség és jólét szintén fontos a kockázatkezelés szempontjából. A stressz, a túlzott terhelés vagy a rossz egészségi állapot negatív hatással lehet a kereskedési teljesítményre. Gondoskodnunk kell a megfelelő pihenésről, az egészséges életmódról és stresszkezelésről.

Szeretnél tubbet tudni a kereskedésről?

Figyelmedbe ajánlom A technikai elemzés és pénzkezelés PDF oktatóanyagunk.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.