Kockázatkezelés

„Aki a tőzsdével akar foglalkozni, jobban teszi, ha a kereskedésre üzletként tekint, és nem a szerencsejáték lehetőségét keresi.”

A kockázat kezelése a kereskedés egyik alappillére. Kockázatkezelés nélkül csak idő kérdése, hogy elfüstöljön a számlaegyenleg. Az alkalmazásával megóvhatod a legfontosabb kereskedési eszközöd, a tőkéd. A kockázatkezeléssel határozod meg, hogy mennyi az a pénz, amelyet elveszíthetsz az adott pozíción. Rendkívül fontos pszichológiai tényező, hogy egy tréden a kereskedési tőkéd hány százalékát kockáztatod.

Nem vagyunk egyformák, a kockázatvállalási hajlandóság mindenkinél más és más, azonban a trédelésnél jobb ha figyelembe vesszük a kikerülhetetlen univerzális törvényszerűségeket; például, hogy lehet bármilyen briliáns stratégiánk, előbb-utóbb belefutunk egy hosszabb vesztő periódusba, és ilyenkor a túlvállalt kockázatból adódóan szoktak leégni a számlák.

A nagyobb vesztő periódus nem megtörténhet, hanem biztos, hogy megtörténik!

A kezdőként ajánlatos kicsivel kezdeni, fél százalékkal vagy még kevesebbel, aztán ha az eredmények olyanok, akkor lehet növelni a kezdeti kockázatot. Az arany középút az 1%; sok profi kereskedő használja ezt a mértéket.

Javaslat

Kezdőként az éles kereskedés megkezdésekor ne legyen fél százaléknál több a vállalt kezdeti kockázatod tradenként, ami azt jelenti, hogy például 1000 dolláros számlánál 5 dollárt kockáztass pozíciónként. Fontos, hogy hozzáedződj a veszteségekhez, azokat el kell fogadnod, és tekintsd úgy őket, mint forexes vállalkozásod kiadási oldalát. Ha már pár hónapot sikeresen kereskedtél, utána emelheted a kezdeti kockázat nagyságát egy százalékra.

Nagyon fontos, hogy megjegyezd – és alkalmazd is –, csak akkor nyiss pozíciót, ha már pontosan meghatároztad a stop loss szintjét. Vagy a megbízással együtt add be, vagy azonnal a megbízás beadása után. Ne halogasd! A piacon bármi megtörténhet – és időközönként meg is történik.

Vesztő széria

Ha belefutnál egy vesztő szériába, és egymás után 10 bukó trédet könyvelnél el, akkor ha mindig 1%-ot kockáztattál, a legrosszabb esetben is a tőkéd 10%-a hiányozna. Ekkora visszaesés az egyenlegben még nem okoz akkora mértékű pszichés terhelést, amely igencsak gátja a sikeres kereskedésnek.

Viszont, ha 10%-ot kockáztatnál, nem maradna tőkéd. Nem mindegy, hogy mekkora hányadot kell visszadolgozni egy vesztő széria után. Különböző mértékű tőkevesztésnél ennyi százalékot kell visszadolgozni ahhoz, hogy a veszteség előtti állapotban legyen az egyenleg. Ötven százalék veszteségtől nagy rá az esély, hogy komoly pszichés vesztő spirálba kerüljön az ember.

Tőkemaradvány visszadolgozás

Különböző mértékű tőkevesztésnél ennyi százalékot kell visszadolgozni ahhoz, hogy a veszteség előtti állapotban legyen az egyenleged. Ötven százalék veszteségtől nagy rá az esély, hogy pszichésen vesztő spirálba kerülsz.

Tőkemaradvány Visszadolgozás
100% 0%
90% 11%
80% 25%
70% 43%
60% 67%
50% 100%
40% 150%
30% 233%
20% 400%
10% 900%

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.