Hogyan válhatsz nyereséges kereskedővé?

Ebben a posztban a nyereséges kereskedővé válás elengedhetetlen lépéseiről írok. A bejegyzés teljes tartalmát megtalálod az alábbi videóban is, de ha a szöveges formátumot preferálod, akkor olvasd el a cikket.

Miért született meg ez a bejegyzés?

Gábor napi szinten kereskedik, és ez a fő tevékenysége. Emellett több emberrel (klubtaggal) tartja a kapcsolatot, és segíti őket a kereskedővé válás útján. Én (Radu) az automatizálás területén, szintén napi szinten, programozóként és konzulensként kommunikálok azokkal, akik meglévő stratégiájukat szeretnék kereskedési robottá formálni. Mindketten sok olyan emberrel vagyunk kapcsolatban, akik kereskedővé szeretnének válni, pontosabban: nyereséges kereskedővé.

Mivel ezt a bejegyzést olvasod, valószínű te is keresed az utat, amely során nyereségessé válhatsz, vagy ha valamennyire az vagy, akkor hogyan lehetnél még jobb a tőzsdézésben, illetve miként küzdj le bizonyos akadályokat.

Miért vannak kevesen a sikeres kereskedők?

A közismert statisztikák szerint a kereskedéssel próbálkozó emberek mindössze 5%-a nyereséges.

Ez azt jelenti, hogy 20 ember közül, csupán egy képes tartósan profitot elérni az online kereskedésben.

Nyereséges kereskedők aránya az összes kereskedő között

Tapasztalatunk és meglátásunk szerint ahhoz, hogy valaki a zöld színnel jelölt, nyereséges csoportba tartozhasson,  az alábbi összetevők szükségesek:

  • Látásmód

  • Stratégiák

  • Kockázat és pénzkezelés

  • Pszichológia

  • Gyakorlás demón és kezdetben kisebb éles számlán

Te mennyit foglalkoztál az egyes összetevőkkel? Most nem célom, hogy részletesen kifejtsem őket, de általánosságban néhány gondolatot szeretnék írni róluk. A jövőben akár velünk tervezed a tanulást, akár nem, hasznos sorvezető lehet a számodra.

Látásmód

Az első összetevő a látásmód. Zanzásítva ez azt jelenti, hogy elsajátítasz vagy megalkotsz egy konkrét szemléletet, és aszerint viszonyulsz, illetve közelítesz az ármozgásokhoz. Elfogadod, hogy rajtad kívül nincs szent grál, hogy az állandóan változó piacnak megvannak a maga törvényei és mintázatai, melyek közül egyet-egyet kiaknázhatsz.

Online nyereséges kereskedő

Stratégiák

Második összetevő a stratégiák. Azért írok többes számot, mert a piac nem homogén, állandóan változik, ezért neked is nagyobb eszköztárra, vagyis több stratégiára van szükséged. Hogy mikor melyiket érdemes használni, az előbb említett látásmód határozza meg, ami lényegében egy térképet ad az ármozgásokhoz.

Az online kereskedés alappillérei: stratégiák

Kockázatkezelés

Harmadik összetevő a kockázatkezelés. Limitáld a veszteségeket, hogy ne bukd el a pénzed, és a kilátásba helyezett nyereséged nagyobbnak ígérkezzen, mint a szóba jöhető veszteség. Másként fogalmazva: maximalizáld a profitot, egy előre meghatározott veszteségkereten belül.

Az online kereskedés alappillérei: kockázatkezelés és money management

Pszichológia

Negyedik összetevő a pszichológia. A technikai ismeretek elsajátítása és alkalmazása után a legtöbb kereskedő jelölt elakad az eredményesség terén. A probléma leginkább akkor csúcsosodik ki, amikor a demózást követően elkezdődik az éles számlán történő kereskedés, amikor tétje lesz a döntéseknek. Mivel látszólag kívül semmi nem változott, ám a veszteségek drámai módon megnövekednek, a probléma oka belül keresendő. A kereskedői lét folyamatos önmegismerés, és az elmélyedéshez szükséges egy egzakt kereskedési rendszer is, és csak annak alkalmazása közben kezdődhet a belső munka.  A legtöbben utóbbira csak legyintenek, és észre sem veszik az összefüggést, hogy vajon a többség miért veszít a piacon?

Az online kereskedés alappillérei: tőzsdepszichológia

Gyakorlás demó és éles számlán

Ötödik összetevő a gyakorlás, amelyet a négy fenti tartóoszlop alapozhat meg. A megszerzett elméleti tudást át is kell helyezni a gyakorlatba. Ha ezt nem teszed, akkor felesleges az összes energia, amit a kereskedési stratégia megtanulásába fektetsz. Magától egyetlen rendszer sem fog pénzt csinálni neked. A profithoz kisebb-nagyobb mértékben te is kellesz, akár kézi, akár robotos kereskedésről van szó.

A demó számlás kereskedésen túlmenően természetesen éles számlán is gyakorolni kell.

Minden szakmát évekig tanul az ember – miért lenne ez alól kivétel az online kereskedés?

Az online kereskedés alappillérei: gyakorlás

A kereskedővé válás tanulási folyamata

A tanulási folyamat több lépcsőből áll, ezek az alábbiak:

  • Részvétel egy tréningen, vagy ingyenes források keresése

  • Elméleti tudás megszerzése

  • Az elmélet gyakorlatban alkalmazása

  • Belső munka és a rendszer csiszolása

  • Folyamatos fejlődés és önvizsgálat

Nézzük őket kicsit részletesebben!

Első lépcső: részvétel egy kereskedési tréningen vagy ingyenes források keresése

Részt veszel egy kereskedési tréningen, vagy autodidakta módon kutatsz a neten, igyekszel beszerezni a lehető legtöbb információt, és választani közülük. Nagy elánnal beleásod magad az információszerzésbe. Itt aztán kiderül, hogy mi mindent kell megtanulni, és hogy valószínűleg nem lesz elég a brókercég által adott PDF és ígéret, hogy fél óra olvasás után sikeres kereskedő leszel. Már az elején sokan feladják, miután kiderül, hogy ezt a szakmát is tanulni kell.

Második lépcső: elméleti tudás megszerzése

Elsajátítod a választott anyagot. Jobb esetben egy rendszert, kevésbé optimális esetben mindössze egy stratégiát, amelyre megoldásként tekintesz. Ezen a szinten is meg lehet rekedni azoknak, akik újra és újra stratégiát váltanak, újabb tréningeket keresnek, azaz a végtelenségig keresik a Szent Grált.

Harmadik lépcső: az elmélet alkalmazása a gyakorlatban

Az elmélet átültetése a gyakorlatba, azaz a gyakorlás. Itt óvatosan kell haladni, nem tanácsos semmit elsietni. Az elején nem érdemes sem pszichés, sem mentális nyomás alá helyezni magunkat, ezért az éles kereskedés még várhat. Itt még más a feladat, és ahhoz tiszta fej és könnyed hozzáállás szükséges. Ezért demo számlával tanácsos kezdeni, hogy gyakorold az alkalmazott technikát és megismerd a kereskedési platformot. A demo fázisban kiderül, hogy életképes-e a rendszer, amely alapján dolgozni szeretnél. Ha nem, akkor alakítani kell rajta, ha igen és profitos vagy, akkor lehet továbblépni egy kis összegű éles számlára.

Negyedik lépcső: belső munka és a rendszer csiszolása

Belső munka, és emellett még mindig a rendszer csiszolása. Itt válik lehetővé a hosszabb távú önvizsgálat. Ezen a ponton már birtokodban van egy kereskedési rendszer, amely demo számlán képes volt hatékonyan működni, és ami alapján valós pénzzel is kereskedhetsz. Az éles kereskedés folyamán bukkannak fel a benned rejlő érzelmek, amelyekről addig talán nem is tudtál. Ezek sok gondot és kellemetlenséget okozhatnak. Mivel a szabályrendszered konkrét, így a segítségével történik az önellenőrzés (jól kötöttem, vagy nem, és miért), illetve az önvizsgálat (milyen érzelem vagy gondolat miatt cselekedtem  vagy nem tettem semmit). A siker felé a legnagyobb előrelépés ezen a szinten történik.

Ötödik lépcső: folyamatos fejlődés és önvizsgálat

Az ötödik lépcsőre jutás a motiváció, a kitartás, az alázat és az önfegyelem eredménye. A fejlődés itt sem állhat meg, mivel a világ és a piac is folyamatosan változik, és megköveteli a profi kereskedőtől a rugalmasságot és a nyitottságot. Innen az utolsó két lépcső folyamatosan, körkörösen ismétlődik – ha úgy tetszik összeforr.

Bármilyen tréning – ez a miénkre is igaz – csak korlátozottan képes motiválni bárkit is arra, hogy elegendő időt és energiát fordítson az egyes lépcsőfokok meghaladására.

Ha van benned elég motiváció, akkor könnyebb lesz az út. Motiváció és a kereskedés szeretete nélkül nem érkezik a siker. Pusztán a pénzszerzés vágya itt nem elég. A buzdítás helyett elegendő a profin összeállított tananyag feldolgozásával, és gyakorlatba történő átültetésével, vagyis a fent látható lépcsőkkel foglalkozni.

Mi a Szörf Kereskedési Tréning tematikája, és hogyan segíti a kereskedővé válást?

A következő két tartalomban Gábor részletesebben beszél a Szörf Tréning képzési tematikájáról. Utána ismét én jövök eggyel, amelyben a tréning gyakorlati elemeit mutatom be, vagyis azt, hogy milyen eszközökkel igyekszünk a lehető legnagyobb segítséget nyújtani a résztvevőknek a fenti lépcsőfokok bejárása kapcsán.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Radulovic Attila

Radulovic Attila vagyok, a traderklub.hu társalapítója és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban.