Tőzsdestratégiák gyakorlása

Ez a bejegyzés a tőzsdestratégiák gyakorlása témakört járja körül.  Annak a négy részből álló cikksorozatnak a negyedik része, amelyben a tőzsdestratégiák témakörét járom körbe. Az első rész az alapstratégiákat, a második a tőzsdestratégiák kialakítását tárgyalja, a harmadikban a kereskedés folyamatáról írok, és végül az utolsó részben a stratégiánk gyakorlásáról.

Az elmélet tesztelése

Elmélet demózása

Először teszteld a stratégiát historikus adatokon. Használhatsz tőzsdei szimulátorokat. Ezek a szimulátorok lehetővé teszik, hogy virtuális pénzen kereskedj múltbeli adatokon, és láthasd hogyan működött volna az új stratégia az előző időszakokban. Ha nem akarsz szimulátorokkal dolgozni, akkor alkalmazhatod a fapados módszert is, miszerint visszanézed a csártodon, hogy a múltban hogyan teljesített volna a szisztémád. Így kaphatsz egy képet a stratégia potenciális teljesítményéről és kockázatairól. Ha a múltbéli adatokon végzett tesztek során elégedett vagy az új stratégia teljesítményével, akkor teszteld tovább azt valós időben demó számlán!

Tapasztalatszerzés

Véleményem szerint új stratégia bevezetésénél még a haladóknak is érdemes egy hónapot ráfordítani a demózásra, viszont kezdőknél ennél hosszabb idő is szóba jöhet. A demózás arra jó, hogy begyakorold élő helyzetekben a pozíciók felvételét és azok menedzselését, és benyomást szerezz arról, hogy miként működik az elmélet a gyakorlatban. Ez különösen fontos kezdők számára, akik még nem rendelkeznek kellő tapasztalattal a valós kereskedésben. Ha úgy tetszik ez az alapkiképzésed, hogy az éles bevetésen ne botladozz, és ne kövess el alapvető hibákat. Továbbá, hogy alaposan bevésd a stratégiád alkalmazását, és amennyiben még vannak gyenge pontjai, akkor azokkal tisztába kerülj, és változtass rajtuk. Jobb, ha ezek a gyengeségek nem az éles számlád egyenlegét tépázzák.

Gyakorlás a különféle piaci helyzetekben

A tőzsdei ármozgások igen változékonyak és kiszámíthatatlanok lehetnek. A demó számlás kereskedés lehetővé teszi, hogy kipróbáld a szabályrendszered különböző piaci feltételek között, például erős trendekben, oldalazó időszakokban vagy volatilis piaci helyzetekben. Így költségek nélkül megtanulhatsz alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Önbizalom építése

A hosszú távon eredményes tőzsdei kereskedéshez szükséges az önbizalom! A demó számlán történő gyakorlás lehetővé teszi, hogy növeld az önbizalmadat a stratégiáiddal kapcsolatban, mivel könnyedén és stressz nélkül gyakorolhatsz, hiszen nem valódi pénzt kockáztatsz. Ha pozitív eredményeket érsz el a demózásban, akkor az önbizalmad is megnőhet, ami segíthet abban, hogy magabiztosan kezdd el az éles kereskedést.

Mintha élesben kereskednél

A demózást úgy fogd fel, mintha valódi pénzzel dolgoznál. Ne legyél könnyelmű vagy túlzottan kockázatvállaló, és mindig tartsd magad a kereskedési rendszered szabályaihoz. Ne térj el tőle, és ne tudd le annyival, hogy ha buksz, legfeljebb újra nyitsz egy feltöltött demó számlát. Ne szokd meg a könnyelműséget, mert ha élesben elveszted a tőkéd, annak már ára van, és valódi pénzben kell megfizetned az egyenleg feltöltését. Azonban ahhoz, hogy a tőzsdepszichológia terén is fejlődj, már valódi számlás kereskedésre kell váltanod.

Éles kereskedés

Ha egy-két hónap demózással hasznot tudtál produkálni – nem hazardírozva, hanem konzisztens kereskedéssel –, akkor elérkezett az ideje, hogy valódi pénzzel is piacra lépj. Ha még kezdő vagy, akkor ezt először kicsiben tedd. Válassz olyan brókert és számlatípust, ahol tudsz micro, nano vagy pico lotokkal is kereskedni. Manapság akár száz eurós számlákat is lehet nyitni, ahol csupán centeket kockáztatsz. Neked kell tudnod, hogy milyenek az anyagi lehetőségeid, és mekkora a kockázattűrő képességed, és hogy mekkora az a veszteség, amely nem visel meg sem érzelmileg, sem egzisztenciálisan. A lényeg, hogy magadhoz és a tőkédhez mérten először kicsiben kezdj, aztán ha eredményes vagy, akkor lehet fokozatosan növelni a kereskedési tőkét.

Rengeteg kezdő beleesik abba a hibába, hogy a sikeres demózás után elbízza magát, és azt gondolja, hogy a kisujjában van a kereskedés, majd ezt követően túl magabiztosan lép piacra valódi pénzzel, és ekkor kezdenek jönni egymás után a bukó ügyletek. Nem érti mi történt, aztán hibáztatja a brókert, a piacot, az időjárást, mindent és mindenkit, csak éppen magát nem. Abban a pillanatban, hogy valódi tétje lesz a döntéseinknek, megváltozik a pszichés hozzáállásunk a kereskedéshez. A demózásnak addig nem volt tétje, és sok bennünk rejlő érzés nem tudott a felszínre jönni: félelem, mohóság, bizonytalanság stb. Ezek az érzelmek korábban nem torzították el azt a képet, melyet a charton láttunk.

A kezdők gyakori szerencséje a könnyedségben rejlik, hogy félelem és más emóciók nélkül nyitják-zárják az ügyleteket. Ezért a kereskedésben a legfontosabb a mentális felkészültség és tréning, hogy minden körülmények között könnyedek és fókuszáltak maradjunk.

Sokan gondolják, hogy önmagában egy jól működő stratégia elegendő a sikeres tőzsdézéshez. Elég tudni, hogy mikor kell valamit venni, és mikor kell eladni. Ez sajnos nem igaz! A stratégia gyakorlatba ültetése egyszerűnek tűnik, ám van egy főellenségünk. Mi magunk! A tőzsdepszichológia ismerete, annak magunkon való alkalmazása és az önismeret rendkívül fontos. A siker érdekében ki kell alakítanunk a trader énünket.

Türelem és kitartás

Amennyiben veszteséges vagy demó számlán, még várj az éles kereskedéssel. Vizsgáld meg, hogy mi lehet a veszteség oka. Az esetek legnagyobb részében nem is a stratégiában van a probléma, hanem az emberben. Azonban ha magadban és az ügyletek kivitelezésben is mindent rendben találsz, akkor – amennyiben szükséges – alakíts a stratégián. Ne dobd rögtön a sarokba, ha elsőre nem működik, hanem próbáld optimalizálni és igazítani. Azt gondolom, hogy úgy válik valóban a te stratégiáddá, ha dolgozol rajta. Gyakran előfordul, hogy semmi baj a szisztémával, csak éppen olyan a piaci környezet, hogy a stratégia a teljesen normális drawdown-ját (visszaesés a tőkében) éli, és miután sutba dobod, azután kezdene el profitot termelni.

Türelem és kitartás

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem hagynak időt a kereskedési rendszerüknek, hogy megmutassa mire képes. Egymás után cserélik a stratégiákat, ahogy azok a veszteséges periódusukat élik, így folyton veszítenek az állandó cserélgetésben. Ha nem mélyedünk el a technikánk alkalmazásában, akkor nem tudunk rajta javítani, és nem indul meg a mi tanulási folyamatunk sem.

Legyél türelemmel. Tisztában kell lenned azzal, hogy csak nyerni nem lehet a tőzsdén. A veszteség teljesen normális velejárója a kereskedésnek. Inkább ne is veszteségként fogd fel, hanem üzleti költségnek, mint ahogy minden vállalkozásnak vannak költségei. De ha te tudsz olyan üzleti tevékenységet, amely nem jár költségekkel és kockázattal, akkor kérlek feltétlenül tudasd velem!

Előfordulhat az is, hogy az adott stratégia valóban nem jó, vagy csak neked nem jó. Végül is mindegy, hogy miért nem. A lényeg, hogy azt ne erőltesd, ami teljes csődöt mutat nálad. Ilyenkor jobb, ha újra kezded másfajta szisztémával vagy más eszközökkel. Próbálkozni kell, nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog. Gondolj Edisonra! Több ezerszer próbálkozott hiába azzal, hogy izzószálat találjon a villanyégőhöz. Akkoriban mindenki meg volt győződve arról, hogy az utat petróleumlámpával kell megvilágítani. Az ötezredik sikertelen kísérlete után cikket írtak róla az újságban Edison bukása címmel. Megkérdezte tőle az újságíró, hogy miért szán ennyi pénzt és időt erre a micsodára, ha ötezerszer kudarcot vallott? Edison válasza az volt, hogy „nem vallottam kudarcot, hanem sikerült kizárnom ötezer olyan módszert, amelyik használhatatlan. Ezáltal ötezerszer közelebb kerültem a használható megoldáshoz.”

Persze több ezerszer nem kell próbálkoznod, de legyél tudatában annak, hogy ha sikeres kereskedővé akarsz válni, akkor elképzelhető, hogy meg kell dolgoznod érte. Az online kereskedés egy szakma, amelyet meg kell tanulni, és időt, energiát kell belefektetned, mint minden elsajátított mesterségbe. Hogy egy kisgyerek mikor tanul meg járni vagy beszélni, azt pontosan nem lehet előre megmondani. Nem tudható az sem előre, hogy te mikor állsz majd biztos lábakon a piacon. Legyél kitartó, és meg lesz az eredménye. A jó dolgokhoz idő kell!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

2 hozzászólás

  1. Komjáthy Attila 2023-04-20 at 18:21 - Reply

    Nagyon jó gondolatokat fogalmaztál meg Gábor! Szívemből beszéltél…

    • Horváth Gábor 2023-04-21 at 09:18 - Reply

      Örülök, hogy a te több évtizedes tapasztalatod is igazolja a cikk tartalmát. 🙂

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.