Kriptopénzek vs. indexek

Kriptopénzek vs indexek

A múlt heti bejegyzésem is kapcsolódott a kriptopénzekhez, ahol arról írtam, hogy átmenetileg elbúcsúztam a DAX indexen való kereskedéstől, mivel az általam alkalmazott kereskedési technikának nem kedvez a gyengülő forgalom és az alacsony likviditás. Ennek a jelenségnek az egyik lehetséges okaként a kriptolázat jelöltem meg.

Az olvasók közül többen kérdezték, hogy a DAX-hoz hasonlóan lehetnek-e az USA indexek a következő áldozatok? Továbbá, a Tőzsdeklub egyik tagjától kaptam egy félig vicces levelet, hogy két év múlva talán arról fogok írni, hogy elbúcsúzom az indexektől is. Tulajdonképpen nem zárhatom ki, hogy eljöhet egyszer ennek is az ideje. Jelenleg nem azért nem kereskedem kriptodevizákkal, mert bármi bajom lenne a mozgásukkal, sőt, sokukat kifejezetten jól kereskedhető terméknek látom, amelyek remekül elemezhető mozgásokat produkálnak. A tartózkodásom oka más jellegű.

Kripto kereskedési számlák

A két legnépszerűbb cégnél nyitottam számlát, ahol pezseg a kripto kereskedés. A számlanyitás gyötrelmeiről most nem számolok be, mert lehet, hogy csak én kényelmesedtem el az elmúlt évek alatt, és a számlanyitási és feltöltési folyamat másoknak egyből érthető és gördülékeny volt. A lényeg, hogy feltöltettem mind a két helyen az egyenlegem azzal a szándékkal, hogy kriptovaluták ármozgásaival kereskedjek, és hogy benyomást és tapasztalatot szerezzek ezen a piacon. Végül két hétig bírtam cérnával, majd visszahívtam a pénzem, mindkét helyről. Amiért feladtam, az mind a kettő esetben a kereskedési platformok voltak, és nem a kripto pénzek ármozgása.

Nem állítom, hogy túl könnyű eset lennék, de úgy vagyok vele, hogy amíg nem muszáj, addig tartózkodom az olyan kereskedési platformoktól, amelyek számomra a 2000-es éveket idézik. Ugyan mind a két cég használja a TradingView lebutított változatát, és a TradingView nagyon is jó platform, azonban nem úgy, hogy sufnituninggal összegányolják.

Aki alacsony idősíkon kereskedik – mondjuk M1-en –, és megszokta valamelyik MetaTrader, Ninja vagy Sierra Chart platformot, sőt, ezeken expertek segítségével dolgozik, annak nem lesz könnyű dolga megszokni a szóban forgó kőkorszaki felületeket. Ezeknek a gyengéit nem sorolnám fel, mivel ennek a cikknek nem célja, hogy kritikát fogalmazzon meg bármelyikkel szemben, de úgy vagyok velük, hogy a kettőből talán egy olyat lehetne összerakni, ami az én igényeimnek alsó hangon megfelel. Én készen állok a kriptoval való kereskedésre, azonban előbb megvárom azokat a platformokat, amelyek számomra kielégítők, vagy sikerül addig piszkálnom Radut, hogy végül elkezd eszközöket fejleszteni ezekhez a fapados felületekhez, hogy tisztességesen méretezhessem, nyithassam és menedzselhessem alacsony idősíkon is a pozíciókat. Ha ez megvalósulna, annak rajtam kívül biztosan sokan örülnének. Addig is remekül elvagyok az USA indexeken.

Kiszorítósdi?

Visszatérve az olvasók által megfogalmazott kérdéshez, személy szerint optimista vagyok, és valószínűtlennek tartom, hogy kripto pénzek kiszorítanák az indexeket, kiváltképpen az USA indexeket. Ugyan a DAX-nál érzékeltem zavart az erőben, de ez természetesen nem jelenti, hogy más kereskedő, más technikával ne tudna ott továbbra is sikeresen kereskedni. Az USA indexek kapcsán többszörösen is optimista vagyok, legalábbis ami a forgalmukat illeti. Viszont arra már nem varrnék gombot, hogy még sokáig tart a túlfűtött longos buli hangulat, de kereskedőként egyáltalán nem zavar, ha zuhan egy termék ára. A lényeg, hogy felfogjam, értelmezzem, hogy mi történik, és az iránynak megfelelő pozíciót vegyem fel.

Az alábbi kimutatás, illetve ábra a CNBC oldalán található, amelyen jól látható, hogy még mindig az USA gazdasága a legnagyobb a világon. Az USA indexek a legnagyobb és legfontosabb cégek tőzsdei állapotát mutatják. Kevésbé valószínű, hogy jelentősen háttérbe szorul a vezető vállalatok részvényeivel való kereskedés. A német gazdaság legfeljebb az ötöde az USA gazdaságának, így érzékenyebben érintheti a pandémiához fűződő leállások következménye, továbbá, a kripto piacok hájpolása.

GDP értékek USD-ben, 2020

Azért arra érdemes figyelni, hogy jelenleg több ezer kripto deviza létezik, és folyamatosan újabbak és újabbak jelennek meg. Egyre jelentősebb a túlburjánzás. Emlékeztek a dotcom lufira? Amikor 1995 és 2000 között rendkívül megszaporodtak az internetes vállalkozások, és az irántuk mutatott érdeklődés? Ebben az időszakban egymás után jelentek meg a tőzsdén az olyan cégek, amelyeknek semmilyen életképes elképzelése nem volt, és profitot sem tudtak termelni. Azonban a befektetők többsége ész nélkül vásárolta azokat a részvényeket, amelyek nevében valamilyen internetre utaló kifejezés volt. Aztán a legtöbb cég néhány éven belül tönkrement, így a lufi kidurrant, és a részvénypiac egyik napról a másikra beszakadt. Az időben visszafelé haladva bőven találhatunk hasonló mintákat, példának okáért ott volt a tulipán őrület is, amikor a tulipánhagymák árfolyamai minden realitást nélkülözve szárnyaltak.

Úgy vagyok vele, hogy ha a Dow-val is történne valamilyen kényelmetlen karakter változás, akkor még mindig ott van az SP500. Ha az is menne a levesbe, akkor még ott a NASDAQ. De ha ezek mindegyike befuccsolna, akkor valószínűleg az emberek már nem a kripto devizákkal vagy tőzsdézéssel lesznek elfoglalva, hanem, hogy élelmiszert, vizet, ruhát és fegyvert szerezzenek.

Összegzés

A kripto kereskedés egy ígéretes és népszerű alternatíva, de egyelőre úgy vélem, hogy nem szorítja ki a részvényekkel, indexekkel vagy a nyersanyagokkal történő kereskedést. Ha nem a világ legnagyobb pilóta játéka és átverése, akkor viszont kiszoríthatja a Fiat pénzeket. Ebben az esetben legfeljebb nem dollárban jegyeznék az USA indexeket, hanem BTC-ben vagy bármi más kripto pénzben. Nekem teljesen mindegy.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.