Tőzsdestratégiák kialakítása

A tőzsdestratégiák kialakítása elsősorban egy pofonegyszerű szabálynak feleljen meg: többet nyerj velük, mint amennyit vesztesz.: többet nyerj vele, mint amennyit vesztesz. A tőzsdén minden sikeres kereskedőnek van egy szabályrendszere, amely megmondja, hogy mit, mikor és miért vegyen vagy adjon el. Ez a bejegyzés egy négy részből álló cikksorozat második része, amelyben a tőzsdestratégiák témaköréről írok. Az első részben az alapstratégiákról volt szó, most pedig a tőzsdestratégia kialakításáról.

A tőzsdestratégia szabályainak betartása

Ha megalkottunk vagy megvásároltunk egy stratégiát, és amellett döntöttünk, hogy azzal kereskedünk, akkor annak szabályrendszerétől nem térhetünk el. Amennyiben mégis eltérnénk, akkor az azt jelentené, hogy nincs is stratégiánk, és csak vakon kötjük a pozíciókat, így szerencsejátékossá válnánk, aminek csőd lenne az eredménye. A fegyelmezett kereskedés, és a stratégia szabályainak a betartása nem jelenti azt, hogy ne módosíthatnál az adott szisztémán. A lényeg, hogy ne eseti változtatás legyen, hanem megfigyeléseken alapuló, megalapozott és letesztelt. Miután ezek a feltételek teljesültek, munkába állíthatod a megújult stratégiát az új szabályokat tiszteletben tartva.

Stratégia kialakítása

Miért fontos a stratégia és a kereskedési rendszer?

Kereskedési rendszer

A forex és a tőzsde a végtelen lehetőségek és a szabadság világa. Itt nem mondja meg senki, hogy mit tegyél. Azt csinálsz és akkor amit akarsz, és ennek csupán a tőkéd mérete szab határt. Sok instrumentummal kereskedhetsz, amelyeken a piac minden pillanatban lehetőséget kínál. Azonban ennek a szabadságnak megvannak a veszélyei is, és ha nem alakítod ki a saját szabályrendszered, könnyen ennek a határtalan szabadságnak az áldozatává válhatsz. Képzeld el, ha világunkban nem lennének szabályok és rendvédelmi szervek. Se zebra, se stoptábla, semmi forgalomkorlátozás, a tulajdont és az életet sem védenék a törvények. Kalandos vállalkozás lenne kimenni az erődünkből az utcára.

A kereskedési rendszereddel véded meg a tőkédet magadtól, azon felül útmutatást kapsz minden piaci helyzetre, így hezitálás nélkül cselekedhetsz. Nem az érzéseid fognak dönteni, hanem a letesztelt stratégiád, amely hosszútávon a te javadra fordítja a valószínűséget. Ne felejtsd el, hogy minden egyedi ügylet kimenetele véletlenszerű. Ha a célár és stop-loss ugyanolyan távolságra vannak a belépőszintedtől, akkor 50-50% az esély, hogy nyersz, vagy veszítesz. Szükséged van előnyökre! Az egyik ilyen előny a stratégiád.

Tőzsdestratégia kialakítása

A tőzsdén minden sikeres kereskedőnek van egy szabályrendszere, amely megmondja, hogy mit, mikor és miért vegyen vagy adjon el. Minden kereskedési stratégia egy pofonegyszerű szabálynak feleljen meg: többet nyerj vele, mint amennyit vesztesz. Pontosabban megfogalmazva: a nyereséges üzleteken többször (nagyobb valószínűséggel) és/vagy többet (magasabb átlaghozammal) nyerj, mint amennyit a veszteséges üzleteken veszítesz. André Kostolany, a híres spekuláns azt mondta – persze kis túlzással –, hogy ő az esetek 51%-ában nyert csak, 49%-ban veszített, és a különbségből élt.

Tőzsdestratégia kialakítása

Stratégiát bárki kitalálhat vagy fejleszthet. Más által összeállított stratégiával éppúgy lehetsz sikeres és veszteséges is, mint saját szerzeménnyel. Nem mindenkinek működik ugyanaz a stratégia, és könnyen előfordulhat, hogy egy guru kereskedési rendszere nálad folyamatos bukót eredményez. A hozzád és az életritmusodhoz illő legalkalmasabb rendszert kell használnod. Lehet, hogy időbe telik mire megtalálod, vagy összeállítod.

Úgy is kialakíthatod a szabályrendszered, hogy felhasználsz egy készet, és azt csiszolod magadra. A stratégiád megválasztásánál törekedj arra, hogy mind technikai, mind pszichológiai szempontból könnyen végrehajtható legyen a számodra. A legelső és legfontosabb szempont, hogy ne te igazodj a stratégiához, hanem az igazodjon hozzád! Olyan rendszert alkoss – vagy használj –, amely nem engedi, hogy gondolkodj vagy hezitálj a belépésnél, kilépésnél, illetve a pozíció menedzselése közben. Ez azt jelenti, hogy ne legyenek kérdőjelek, mikor mit tegyél, hanem a kereskedési rendszered szabályai mondják azt meg egyértelműen.

Olyan szűkre szabott legyen a rendszer, hogy ne engedjen dilemmázni, és bizonytalan döntéseket hozni. Gyakorlatilag robotként kell cselekedned – nem érzelmi alapon –, és azt tenni, amit az adott szituációban a szisztémád szabályrendszere diktál. Például, ha a szignáljaid szerint jelzést kapsz a belépésre, és minden más körülmény megfelel a szabályokban leírtaknak, akkor hezitálás nélkül be kell lépned. A pozíció menedzsmentnek is így kell zajlani. Csak tedd a dolgod, tedd a leírtakat, és tartsd be a szabályrendszered!

Legyen leírva a stratégiád pontról pontra, hogy mikor mit teszel, és amíg nem válik vérré benned, inkább nézd végig egy ellenőrző listáról a feltételeket, mielőtt bármit is tennél; ahogy a repülőgépek pilótái is ellenőriznek minden műszert felszállás előtt.

Ha sikeres akarsz lenni, akkor meg kell tanulnod ragaszkodni a stratégiádhoz!

Ez borzasztó egyszerű dolognak tűnik, de mégsem az, és pontosan emiatt lesznek olyan kevesen sikeres tőzsdések.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.