Veszteségstop

„A profit tud vigyázni magára, de a veszteség nem.”

A veszteség stop az a védelem, amellyel meghatározhatod az esetleges veszteség maximumát, azaz ha veszteségbe fordul a trade, a rendszer automatikusan zárja a pozíciót az előre meghatározott árszint elérésekor. A stop loss feladata az, hogy az általad meghatározott összeg lehessen a maximális veszteség, amely még nem fáj – és csak megcsípi a kereskedési tőkéd. Hogy ki mekkora veszteséget képes pszichésen zökkenőmentesen elfogadni, függ a lelki alkatától, és – valószínűleg – a mögötte álló tőke nagyságától is. Ha van egymillió dollárod, valószínűleg, fel sem veszel száz dollár veszteséget, ellenben, ha ezer dollárod van, akkor száz dollár veszteség is fájó lehet.

Javaslat

Kezdőként az éles kereskedés megkezdésekor ne legyen fél százaléknál több a vállalt kezdeti kockázatod tradenként, ami azt jelenti, hogy például 1000 dolláros számlánál 5 dollárt kockáztass pozíciónként. Fontos, hogy hozzáedződj a veszteségekhez, azokat el kell fogadnod, és tekintsd úgy őket, mint forexes vállalkozásod kiadási oldalát. Ha már pár hónapot sikeresen kereskedtél, utána emelheted a kezdeti kockázat nagyságát egy százalékra.

Nagyon fontos, hogy megjegyezd – és alkalmazd is –, csak akkor nyiss pozíciót, ha már pontosan meghatároztad a stop loss szintjét. Vagy a megbízással együtt add be, vagy azonnal a megbízás beadása után. Ne halogasd! A piacon bármi megtörténhet – és időközönként meg is történik.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.