Az ausztrál pénzügyi felügyelet is tervezi a CFD tőkeáttételek csökkentését

Nemrég írtunk arról, hogy az ESMA (Európai Értékpapír-piaci Hatóság) nem hosszabbította meg az európai CFD-kereskedésre vonatkozó szabályok korlátozásra szolgáló határozatokat. Azonban úgy fest, hogy az európai brókercégek egyelőre nem lépnek semmit, és nem emelik – vagy állítják vissza – a korlátozó határozatok előtti szintre a tőkeáttételt.

Cikkünk a Finance Magnates angol nyelvű bejegyzése alapján készült, ahol arról számolnak be, hogy Ausztrália pénzügyi szabályozó hatósága, az ASIC (Australian Securities and Investments Commission) is bekeményít, és korlátozó szabályok bevezetését tervezi.

A kiskereskedelmi brókercégek hamarosan szembenéznek az ausztrál pénzügyi hatóság több hónapja tartó tanácskozásainak eredményével. A szabályozó testület ugyanis közzétette azt a jelentős mennyiségű adatot, amelyeket az év elején szerzett be a brókercégektől annak érdekében, hogy igazolja az elmúlt néhány hónapban hozott döntéseket.

Az ASIC 2019 elején korábban nem látott mennyiségű adatok beszolgáltatására kérte az ausztrál brókercégeket. A szabályozó hatóság ezután keretbe foglalta a kapott adatokat, és a tervezett termékintervenciós hatáskörökkel együtt közölte azokat. Így nem csupán a határozatok, hanem az azokhoz vezető döntések hátterébe is bepillantást nyerhetünk.

Növekedés

Az ausztrál brókerpiac fontosabb statisztikái emelkedést mutatnak 2017 és 2019 viszonylatában. A Finance Magnates cikke alapján két pillanatképet készítettünk.

Az infografikákon remekül látszik, hogy az ausztrál piacon hatalmas bővülés történt az elmúlt évben. Ez annak köszönhető, hogy rengeteg ügyfél érkezett Ausztráliába, leginkább Ázsiából.

Milyen korlátozások vannak tervben?

Kezdjük a legkeményebbel: hasonlóan az egyesült államokbeli és európai hatóságokhoz, az ausztrál szabályzó is teljesen kitiltja a bináris opciós szolgáltatókat. A szolgáltatók továbbra is kínálhatnak CFD termékeket, de lakossági ügyfelek esetén szigorú elvárások mentén.

A tőkeáttétel korlátozása a következők szerint alakulna: 1:20 a devizapiaci termékek és az arany, 1:15 a részvényindexek, 1:10 az árucikkek – kivéve az arany -, 1:2 a kriptodevizák és 1:5 a részvények és egyéb termékek esetén.

Ha az ügyfél tőkéje a nyitott pozíciók fenntartásához szükséges teljes kezdeti letét 50%-a alá esik, a brókernek kezdeményeznie kell az ügyfél egy vagy több pozíciójának kényszerzárását.

Egy másik megjegyzés: a negatív egyenleg védelme Ausztráliában kötelezővé válik, és a brókerek számára tilos bármilyen ösztönzést nyújtani a kereskedők számára. A cégeknek szintén látható kockázati figyelmeztetéseket kell elhelyezniük, és ügyelniük kell arra, hogy kereskedési platformjaik valós időben megjeleníthessék a nyitott pozíciókhoz kapcsolódó teljes pozícióméretet és egynapos finanszírozási költségeket.

Az ASIC kiemeli azt is, hogy a brókereknek közzé kell tenniük árképzési módszereiket, és információkat kell közzétenniük árazási és végrehajtási módszereikről.

Az ASIC által felhasznált nyers adatok

Az ügyfelek teljes száma 2019-ben több mint 1 millióra nőtt, a 2017. évi kissé több mint 450 000-nél. Míg az ügyfelek pénzeszközei mindössze 2 milliárd ausztrál dollárról 2,9 milliárd amerikai dollárra növekedtek, továbbá az éves ügyletek száma 236 millióról 675 millióra nőtt. Az ausztrál brókerek által közvetített bruttó éves kereskedési volumen 11 trillió dollárról 22 billió dollárra nőtt.

Az alábbiakban látható ipar pillanatképe azt mutatja, hogy 64 CFD bróker és 5 bináris opció szolgáltató van. Az ASIC a bruttó kereskedési bevételt 2 milliárd dollárra becsülte, az ügyfelek 80%-a 22 és 50 év közötti. Az ausztrál brókerek ügyfeleinek 32%-ának átlagos éves jövedelme évente kevesebb, mint 37 000 USD.

Több mint 225 000 ügyfél részesült valamiféle anyagi ösztönzésben 2017-ben és 2018-ban, és összesen 33 millió USD negatív egyenleggel járt az ügyfeleknél, miután 2018-ban 9 millió fedezeti zárást indítottak.

Az ASIC állítása szerint az ausztrál brókerek 2018-ban 131 millió dollárt költöttek a marketingre, ez 40%-kal haladta meg a 2017. évi 93 millió dollárt. 2018-ban 281 millió dollárt fizettek ki a brókercégek bevezetése érdekében. Az ausztrál szabályozó azt is állítja, hogy több mint 60 000 ajánló (IB) működik együtt a helyi brókerekkel.

Honnan érkeznek Ausztráliába a tengerentúli ügyfelek?

Egy másik figyelemre méltó statisztika, amelyet az ASIC közzétett, az Ausztrálián kívülről érkező ügyfelek száma. Az év elején az ASIC elijesztette a helyi brókereket azzal, hogy tájékoztatta őket arról, hogy számos offshore számlát le kell zárniuk, különös tekintettel a kínai számlákra.

Az ügyfelek 83%-a Ausztrálián kívülről érkezik, az alábbi összetétel szerint:

0%
Ázsia (kivéve Kína)
0%
Kína
0%
Ausztrália
0%
Európa
0%
Afrika
0%
Észak-Amerika
0%
Dél-Amerika

Nincs információ arról, hogy ezek a számok az ASIC brókereknek adott tanácsai előtti vagy utáni állapotot mutatják. Mint láthatjuk, az ausztrál brókerek ügyfeleinek 83% -a az országon kívülről érkezik.

Az offshore ügyfelek túlnyomó többsége Ázsiából érkezik, 62%. Ezek közül 21% Kínából, 41% a kontinens többi részéből származik. Az ausztrál brókerek ügyfeleinek mindössze 11%-a származik Európából, ami meglepően alacsony, figyelembe véve az ESMA tavaly bevezetett korlátozásait.

A panaszok száma emelkedik

Az ASIC által közzétett figyelemre méltó grafikon az ügyfelek részéről benyújtott panaszok gyorsan növekvő száma. Noha az ügyfélszám emelkedése önmagában hozzájárulhat a megnövekedett panaszokhoz, akkor is aggasztók a 2019-es adatok..

CFD és bináris termékekkel kapcsolatos panaszok Ausztráliában

2017-ig mind az ASIC, mind az Ausztrál Pénzügyi Panaszhatóság (AFCA) évente körülbelül 500 panaszt kapott. 2018-ban ez a szám megháromszorozódott, és körülbelül 1500-ra emelkedett, majd az idei évben ez majdnem 4 000-re nőtt.

Az ASIC közzétette azon ügyfelek teljes számát is, akik pénzt veszítettek a különféle termékek kereskedelme során. A vesztő kereskedők aránya 63 %. Az átlagokat mutató adatok szerint azoknak az ügyfeleknek volt kedvezőbb az eredménye, akik csak devizakereskedést folytattak. A CFD termékekkel kereskedő ügyfelek pénzveszteségének aránya 72%, míg a bináris opciók kereskedőinek aránya 80% volt.

A brókerek felkészültek, de meglepő az 1:20-as tőkeáttétel

Mivel az ausztrál iparág nagyrészt a helyi szabályozási keret változásait várja, a helyi szakértők megosztották a Finance Magnates-szel, hogy az összes devizapárt érintő 1:20 arányú tőkeáttétel korlátozás meglepetésként hatott. A korlátozás még szigorúbb, mint Európában, ahol a legfontosabb devizapárok 1:30 tőkeáttétellel kereskedhetnek.

Paul Derham, a Holley Nethercote ausztrál kereskedelmi és pénzügyi szolgáltatási ügyvédi iroda cége, a Finance Magnates-hez fűzve kommentálta, hogy sok bróker aktívan elvonja szabályozási kitettségét azáltal, hogy leányvállalatokat nyit offshore fennhatóság alatt. Noha az iparág már jól felkészültnek tűnik, van még idő az új termékek intervenciós intézkedéseinek bevezetésére.

Mikor lépnek életbe a korlátozások?

Az Európában a hagyományosan hosszadalmas termékintervencióval ellentétben az ASIC proaktív megközelítést alkalmaz, amikor elkezdi használni a parlament által biztosított hatásköröket.

A konzultációs dokumentum mai közzététele után az iparágnak 2019. október 1-ig kell válaszolnia. Az ASIC várhatóan röviddel az iparág válaszainak beérkezése után vezeti be a végleges intézkedéseket. A brókereknek ezután 20 munkanap és 3 hónap áll rendelkezésére, hogy megváltoztassák CFD-ajánlataikat, a megvalósításhoz szükséges technikai időtől függően.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Radulovic Attila

Radulovic Attila vagyok, a traderklub.hu társalapítója és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban.