A cikket Radulovic Attila írta.

2018. augusztus 1-től az Európai Értékpapír-piaci Hatóság több olyan korlátozást vezetett be, amely a CFD kereskedést hivatott szabályozni. A korlátozásokat az ESMA az ideiglenes jelzővel illette, és érvényességét az első bevezetés óta háromhavonta hosszabbította meg. (Gábor véleményét a bevezetett szabályokról itt olvashatod el.)

Most, 1 évvel később az ESMA úgy határozott, hogy ezeket a korlátozásokat nem hosszabbítja meg, azaz azok 2019. július 31-ével érvényüket vesztik.

Egy kis ismétlés

A kereskedői társadalmat leginkább a tőkeáttétel drasztikus csökkentése érintette meg, azonban ezen kívül több változásról volt szó. Lássuk, melyek ezek!

  • Tőkeáttétellel kapcsolatos korlátozások.

  • Automatikus ügyletzárás 50% marginszint elérésekor.

  • Negatív egyenleg elleni védelem.

  • Bónuszok tiltása CFD-szolgáltatók számára.

  • Kockázati figyelmeztetés.

Miért nem hosszabbítják meg a korlátozásokat?

Az ESMA hivatalos bejelentése szűkszavú. A korábbi ESMA határozatok számának felsorolásán – (EU) 2018/796, (EU) 2018/1636, (EU) 2019/155 és (EU) 2019/679 – kívül indoklásként megemlíti, hogy a tagországok pénzügyi felügyeletei által bevezetett korlátozások legalább annyira szigorúak, mint az ESMA tavalyi korlátozásai – ezáltal nincs szükség az ideiglenes korlátozás ismételt meghosszabbítására. Így az utolsó – (EU) 2019/679 számú – határozat 2019. július 31-én automatikusan lejár.

Hogyan tovább?

A brókercégek egyelőre nem reagáltak az ESMA bejelentésére. Fontos tudni, hogy az eredetileg az ESMA által létrehozott központi korlátozások érvényességének lejárata nem jelenti azt, hogy a nemzeti pénzügyi felügyeletek által bevezetett korlátozások megszűnnének. Ez azt jelenti, hogy például a belga, francia, magyar stb. pénzügyi felügyeletek továbbra is fenntarthatják ezeket a korlátozásokat. (Ettől függetlenül reménykedhetünk a tőkeáttétellel kapcsolatos túlzott és népszerűtlen korlátozás feloldásában.)

Amint további információk birtokába jutunk, jelentkezünk.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!