Árfolyam alakzatok: zászló és téglalap

„A történelem ritkán ismétli önmagát, de gyakran rímel.”

Általában csak megállót, szünetet jelentenek az aktuális trendben. Leggyakrabban nagy és gyors mozgások után tűnnek fel. A piac konszolidálódik, megtörténnek a profit-realizációk, majd folytatódik a trend. Az egyik legmegbízhatóbb, folytatólagos grafikon alakzat.

Bika zászló (folytatólagos)

Az egyre alacsonyabb csúcsokat alacsonyabb mélypontok követik. Az zászló alakzat az aktuális trend irányával ellentétes irányban alakul ki. Itt az ékektől eltérően a trendvonalak párhuzamosak.

A nagy bika rally után pihenőt tartanak a bikák, melyet megpróbálnak kihasználni a medvék. Amíg az árfolyam nem lép ki a zászló alakzatból az addig fennálló aktuális trenddel megegyező irányba, addig nem dőltek el az erőviszonyok. Amint kilépett, újra a bikák dominálhatnak a piacon.

Medve zászló (folytatólagos)

Az egyre magasabb aljakat mindig magasabb völgyek követik. A zászló alakzat az csökkenő trend irányával ellentétes irányban alakul ki. Az ékektől eltérően itt a trendvonalak párhuzamosak.

A nagy esést követően pihenőt tartanak a medvék, és ezt a bikák megpróbálják kihasználni. Amíg az árfolyam nem lép ki a zászló alakzatból az addig fennálló aktuális trenddel megegyező irányba, addig nem dőltek el az erőviszonyok. Amint kilépett, újra a medvék dominálhatnak a piacon.

Zászlók

Téglalap (folytatólagos)

Trendkövető alakzat – megbízhatósága erős.

Átmenetileg döntésképtelen árfolyammozgásoknál alakul ki. Nagyobb eséllyel a megelőző trend irányába folytatódnak a mozgások.

Hasonló szinten lévő csúcspontok és hasonló szinten lévő mélypontok alakulnak ki, amelyek két párhuzamos vonalat alkotnak. Ha a trend irányában hagyja el a téglalapot az árfolyam – kitör az oldalazásból –, akkor tovább folytatódhat a megelőző trend.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.