Árfolyam alakzatok: háromszög

„Ha jól kereskedsz, akkor nem lesznek vesztő kötéseid – csak olyanok, amikkel pénzt kerestél, és olyanok, amikből tanulhatsz valamit, hogy legközelebb pénzt kereshess.”

Joe Ross

Szimmetrikus háromszög (folytatólagos)

Egymást követő egyre alacsonyabb csúcsok és egyre magasabb mélypontok, szűkülő árfolyammozgás, általában egyre csökkenő forgalommal kiegészítve. Majd az árfolyam az eredeti trend irányában, magas forgalom mellett kilép a háromszögből.

A szimmetrikus háromszögek az aktuális trend korrekciói, és a döntésképtelen árfolyammozgások területe. A piac pihenőt tart, a jövőbeli mozgások iránya kérdéses. A vevők és az eladók közel azonos erővel rendelkeznek. Ha az eredeti trend irányában lép ki az árfolyam a háromszögből, nagy a valószínűsége, hogy folytatódik fog a trend.

Szimmetrikus háromszögek

Növekvő háromszögek (folytatólagos)

Növekvő háromszögek emelkedő trendnél

A csúcsokat összekötő vonal közel vízszintes, míg az alsó vonal, az egyre magasabb mélypontok miatt emelkedő.

Itt a vevők kis pihenőt tartanak – változó erősséggel vannak jelen a bikák és a medvék –, ugyanakkor eladói próbálkozásokat láthatunk, elsősorban a felső vonal közelében. Amint sikerül az árfolyamnak magas forgalom mellett felfelé kitörni, ismét erős bika uralom várható.

Csökkenő háromszögek (folytatólagos)

Csökkenő háromszögek

Itt a medvék tartanak pihenőt, de bikák próbálkoznak az ár felfelé nyomásával.

Szemben a növekvő háromszögekkel, itt az alsó vonal az egyenes – a nagyjából azonos mélypontok végett. Ha magas forgalom mellett lefelé átviszi az árfolyam a vízszintes vonalat, újabb eladói nyomás alá kerülhet a piac, és számíthatunk az árfolyam további esésre.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.