Árfolyam alakzatok: ék

„A bölcsesség művészete abban rejlik, hogy tudjuk, mit kell figyelmen kívül hagyni.”

Az ék alakzatok megjelenésükben hasonlítanak a szimmetrikus háromszögekhez, mivel egymáshoz közelítő trendvonalak, amelyek egy csúcsban találkoznak. Ellenben az ékek jelentős dőlésszöggel rendelkeznek mind felfelé, mind lefelé.

Lefelé mutató ékek

Folytatólagos és fordulós alakzat is lehet.

Egyre alacsonyabb csúcsok és egyre alacsonyabb mélypontok. Ha felfelé hagyja el az éket az árfolyam, akkor erős vételi érdeklődés jelentkezhet a piacon. A lefelé mutató ékeket általában bika jelzésnek tartják, és leggyakrabban felfelé trendben fordulnak elő, ahol folytatólagos alakzatok. De néha felbukkanhatnak lefelé trendben is, ahol fordulós alakzatként lehet értékelni, és szintén bika-jelzés.

Lefelé mutató ékek

Felfelé mutató ékek

Folytatólagos és fordulós alakzat is lehet.

Egyre magasabb csúcsok és egyre magasabb mélypontok. Ha lefelé hagyja el az éket az árfolyam, erős eladói nyomás alá kerülhet a piac.
A felfelé mutató ékeket általában medve jelzésnek tartják, és leggyakrabban lefelé trendben fordulnak elő, ahol folytatólagos alakzatok, azonban olykor felbukkanhatnak felfelé trendben is, ahol fordulós alakzatként lehet értékelik – szintén medve jelzés.

Felfelé mutató ékek

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.