Árfolyam alakzatok: dupla völgy, dupla csúcs

„Nagy örömöt és megelégedettséget fog okozni minden egyes sikeres üzleted, amit a saját felfedezéseid alapján kötöttél. Sokkal örömtelibb lesz annál, mintha más tanácsai vagy útmutatásai alapján kereskednél.”

Dupla csúcs

A dupla csúcsok és a dupla völgyek akkor alakulnak ki, amikor az ármozgás fordulatra utaló jeleket mutat. Ha kontratrendben alakulnak ki ezek az alakzatok, akkor igazán erős a megbízhatóságuk.

A dupla csúcs fordulatot jelző alakzat, amely erőteljes felfelé mozgás után alakulhat ki. A csúcsok olyan tetőpontok, melyek akkor jönnek létre, amikor a piac egy bizonyos szinten nem tud áthaladni. Miután az árfolyam elérte ezt a szintet visszaesik, majd ismét megpróbál visszatérni. Ha az árfolyam másodszor sem bír az első csúcs szintjével, akkor alakul ki a dupla csúcs formáció. Előfordulhat, hogy a második csúcs magassága megegyezik az elsővel, ám azt nem haladhatja meg.

Amennyiben nincs az alakzat előtt határozott irányú emelkedés – vagy oldalaz a piac –, akkor nem beszélhetünk dupla csúcs alakzatról.

Dupla csúcs

Nyakvonal

A két csúcs völgyéhez behúzott vízszintes vonal. Amíg a nyakvonalat nem érte el az árfolyam, addig nem beszélhetünk dupla csúcs alakzatról. A formáció akkor lesz végleges, amikor a nyakvonalat lefelé áttöri az árfolyam.

Támaszból ellenállás – visszatesztelés

Az áttört támasz – esetünkben a nyakvonal – ellenállássá válhat, amelyhez az árfolyam visszatérhet. A visszatesztelés lehetőséget ad a fennálló long pozíciók zárásához, illetve short pozíciók felvételéhez.

Célár

A nyakvonalat és az első nagyobb csúcsot felölelő távolság (c). Ezt mérd a letörési pontról lefelé.

Dupla alj

A dupla völgy fordulatot jelző alakzat, amely erőteljes lefelé mozgás után alakulhat ki. A völgyek olyan mélypontok, melyek akkor jönnek létre, amikor a piac egy bizonyos szinten nem tud áthaladni. Miután az árfolyam elérte ezt a szintet visszafordul, majd ismét megpróbál visszatérni. Ha az árfolyam másodszor sem bír az első völgy szintjével, akkor alakul ki a dupla alj formáció. Előfordulhat, hogy a második völgy mélysége megegyezik az elsővel, ám azt nem haladhatja meg.

Amennyiben nincs az alakzat előtt határozott irányú csökkenés – vagy oldalaz a piac –, akkor nem beszélhetünk dupla völgy alakzatról.

Dupla völgy

Nyakvonal

A két völgy csúcsához behúzott vízszintes vonal. Amíg a nyakvonalat nem érte el az árfolyam, addig nem beszélhetünk dupla völgy alakzatról. A formáció akkor lesz végleges, amikor a nyakvonalat felfelé áttöri az árfolyam.

Ellenállásból támasz – visszatesztelés

Az áttört ellenállás – esetünkben a nyakvonal – támasszá válhat, amelyhez az árfolyam visszatérhet. A visszatesztelés lehetőséget ad a fennálló short pozíciók zárásához, illetve long pozíciók felvételéhez.

Célár

A nyakvonalat és az első nagyobb völgyet felölelő távolság (c). Ezt mérd a kitörési pontról felfelé.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.