A cikket Horváth Gábor írta.

A kezdő vagy haladó kereskedők közül kevesen gondolkodnak el azon, hogy mit jelent trédernek lenni. Sokan azt gondolják, hogy a jó piacelemző egyenlő a jó tréderrel. Természetesen a piacelemzés hozzájárul a sikerhez, de önmagában nem elég hozzá.

A piaci mozgások mögött van néhány egyedülálló pszichológiai jellegzetesség, és ezek természete határozza meg, hogy milyennek kell lennie annak, aki sikeresen akar dolgozni a piacon. Nem elég megjósolni, hogy az árfolyam emelkedni fogy vagy esni, azt is pontosan kell tudnunk, hogy mikor lépjünk be az ügyletbe, hova tegyük a stopot, célárat; ha pedig pozíciót nyitottunk hogyan csökkentsük a kockázatot, védjük a profitot vagy esetleg mikor szálljunk ki még a célár előtt ügyletből.

Mi kell ahhoz, hogy jó legyél

Kell a jó piacelemzés, amely ha önmagában nem is a siker kulcsa, mindenképpen szükséges alkotóeleme. Ide tartozik a technikai elemzés – annak eszköztárának az ismerete – vagy a fundamentális elemzés, amennyiben valaki ezt az elemzésfajtát választja. Ezeken felül szükségünk lesz kockázat és pénzkezelésre és a tőzsdepszichológia ismeretére és használatára.

Hatékonyan működni egy olyan környezetben, amely teljesen más tulajdonságokkal, jellegzetességekkel rendelkezik, mint amihez szokva vagyunk; változtatást kíván a gondolkodásunkban. Amikor elutazol egy egzotikus országba, ahol teljesen más a kultúra, az éghajlat, a szokások stb., ott is meg kell tanulnod alkalmazkodni az új viszonyokhoz. A tőzsdével ugyanez a helyzet.

Változtatás szükséges a gondolkodásban, továbbá elengedhetetlen a kereskedéshez szükséges helyes pszichológia kimunkálása. A sikeres trédeléshez fel kell adnunk a hétköznapi ember gondolkodásmódját, és kimunkálni egy tréder ént, amellyel már boldogulhatunk a piac dzsungelében.