A cikket Horváth Gábor írta.

„Az üzlet és az erkölcs két különböző dolog.”

Trinity Blood című film

A Bid és az Ask ár

EUR/USD
BID ASK
1.4502 1.4505
Sell ár Buy ár

A devizapiacon egy termék árfolyamához két ár tartozik ugyanabban a pillanatban. Az egyik a bid (vételi ár), a másik az ask (eladási ár). Az árfolyamjegyzés mindig az árfolyamjegyző irányából van feltüntetve, azaz a brókerünk oldaláról. Vagyis a vételin (bid) a bróker a vásárlási szándékát tünteti fel, míg az eladásin (ask) jelzi az eladási szándékot. Mi a devizapiac használói vagyunk, így nekünk a bid jelenti azt az árat, amelyen a bázisdevizát eladhatjuk, és az ask azt, melyen megvásárolhatjuk. A bid és az ask többé-kevésbé együtt mozognak, és követik egymást.

Spread (kereskedési költség)

Spread

A bid és az ask közötti sáv a brókercég költsége – pontosabban a mi költségünk–, amelyet kifizetünk a brókernek, ezt hívják spread-nek.

Spread

Mi történik a gyakorlatban?

Lássuk, hogy mi történik a gyakorlatban vételi (buy) megbízás esetén. Mivel a bid gyakorlatilag a termék valós, pillanatnyi árfolyama, ezért ha vásárolni szeretnénk, akkor valamivel drágábban kapjuk meg a piaci árnál, tehát nem a bid szinthez tartozó árfolyamon, hanem valamivel magasabban (drágábban), az ask szinthez tartozó áron. Amikor lezárjuk a vételi ügyletet, akkor viszont a bid árfolyamon szállunk ki.

Eladási (sell) ügylet esetében a bid-hez tartozó árfolyamon nyílik meg a pozíciónk, viszont amikor bezárjuk az eladási pozíciót, akkor az ask-hez tartozó árfolyamszinten lépünk ki.

Ezek a különbözetek képezik a bróker hasznát – ezek a mi költségeink.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

által|2018-09-18T13:47:23+02:002018. augusztus 25., szombat|

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

About the Author:

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.

Hagyj üzenetet