Fájdalom-elkerülő mechanizmus

Amikor azt várjuk el, hogy igazunk legyen, bármilyen információ, amely nem erősíti meg a verziónk igazságát, fenyegetővé válik, és ami fenyegető, azt blokkolhatja, torzíthatja vagy jelentéktelennek tünteti fel elménk fájdalom-elkerülő mechanizmusa. A fájdalomtól való félelem mély bevésődés. Az ember a veszteséget ösztönösen fájdalomként éli meg, és mindenáron el akarja kerülni. E mechanizmusunk révén elménk inkább figyelmen kívül hagy bizonyos információkat, minthogy elviselje a fájdalmat, így a legtöbb tréder hajlamos arra, hogy még akkor is benne üljön egy vesztes pozícióban, amikor a piac már egyértelmű jeleket add arra, hogy változott az irány, és csak azokat a jeleket hajlandóak észrevenni – vagy magyarázzák be maguknak –, amelyek azt támasztják alá, hogy nekik van igazuk, és nem látják, hogy már háromszor annyi jel az ellenkezőjét mondja.

Az elme megszűri az információkat, és reménykedik, mert az adott pillanatban fájna, ha veszteséggel zárná a tréder a pozíciót. Ám ennek a mechanizmusnak köszönhetően még nagyobb veszteséget fog elkönyvelni. Minél inkább nyerni akar, és elkerülni a veszteséget, annál kisebb lesz a toleranciája arra, hogy észrevegye azokat az információkat, melyek azt jelzik, hogy az ügylet már nem lehet nyerő. Ez a mechanizmus létezik tudatos és tudatalatti szinten is, ugyanúgy, ahogy az elme megvéd a fizikai fájdalomtól azzal, hogy ha repül felénk egy tárgy, tudattalanul is elhajolunk előle. A fájdalmas információk ellen tudatos szinten pedig úgy védekezünk, hogy kifogásokat keresünk és elleninformációkat gyűjtünk, amelyek csökkentik a fájdalmas infók jelentőségét, vagy egyszerűen csak hazudunk magunknak. Tudattalan szinten a fájdalom-elkerülő mechanizmus sokkal bonyolultabb és misztikusabb, mert az elménk leblokkolja a figyelmünket, így nem látunk más alternatívát. Beszűkítjük a figyelmünket, és csak arra az információra koncentrálunk, amely távol tart minket a fájdalomtól. Eközben az információ, amely tisztán megmutatja a valódi trendet – és a lehetőséget a trend irányú kereskedésre –, láthatatlanná válik. A trend a valóságban természetesen nem tűnik el, csak a képességünk, hogy felfogjuk azt.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.