A rendszer szüksége

Az elménk eleve szabályokhoz strukturálódott, ezért nem tud mit kezdeni a tőzsde által nyújtott korlátlan szabadsággal. A hatékony kereskedéshez szabályokra és megkötésekre van szükség. Ezek a korlátok nem akadályok, hanem kapaszkodók és védelmezők. Ez a struktúra szükséges, de mivel ezt a piac nem kínálja fel – mint ahogy a mindennapi életben a társadalom teszi –, ezt a kereskedében nekünk kell megalkotni. A piac nem kínálja fel a struktúrát, mert maga sem rendelkezik vele, hiszen folyamatos mozgásban van, és nem köti semmilyen szabály. A szabályrendszer önálló létrehozása és betartása azért nehéz, mert mindannyian a korlátozások lerázására és a teljes szabadságra vágyunk, ám a társadalmi szabályok nem készítenek fel arra, hogy miként kell egy kötöttségmentes környezetben hatékonyan működni. A piac által felkínált végtelen szabadság miatt nehezünkre esik egy szabályrendszer létrehozása és betartása, de a siker érdekében meg kell tenni, mivel a nagy szabadság hosszútávon gátja a kereskedésnek.

Megvan a lehetőséged, hogy magad alkosd meg azt a szabályrendszert, amely szerint kereskedni fogsz. Mások által készített rendszert is használhatsz, ha el tudod fogadni annak szabályait. A döntésszabadság a tiéd. A rendszer hozzásegít ahhoz, hogy a kereskedésnek legyen eleje és vége – mivel a piaci mozgás folyamatos, ahol nincs kezdet és vég. Sok tréder, miután megalkotta a szabályait, át is hágja azokat, nem elég fegyelmezettek és céltudatosak ahhoz, hogy betartsák őket, így aztán lassabban vagy gyorsabban, de ledarálják a kereskedésre szánt tőkét. Viszont amikor elmennek dolgozni, ott betartják a szabályokat, és igyekeznek a tőlük telhető legjobbat nyújtani, mert nem akarnak csalódást okozni a főnöknek.
Mit gondolsz? Nem jobb a saját szabályod szerint élni és dolgozni? Azok nem érted vannak? Miért könnyebb betartani a mások által hozott, sokszor ostoba szabályokat? Ha megalkotod a saját rendszered, vagy elfogadsz egy számodra tetszőt, akkor tiszteld magad annyira, hogy be is tartod a pontjait, mivel azok érted vannak. Szigorúan be kell tartanunk a szabályainkat, hogy szert tegyünk arra az önbizalomra, amely aztán képes megvédeni bennünket egy kötöttségek nélküli környezetben.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.