A tréder fejlődése

Aki már kereskedik egy ideje a pénzpiacokon, az tudja, hogy a sikerének legnagyobb ellensége nem más, mint saját maga. A legtöbb kezdő, közép haladó tréder a pozíciónyitás után elbizonytalanodik a piaci iránnyal kapcsolatosan, vagy elveszti a stratégiájába vetett bizalmát. Azáltal, hogy nem lépett át egy pszichológiai akadályt – nem kontrollálja a bizonytalanságot és a félelmet –, önmagát szabotálja. A legrosszabb, hogy sikertelenségének okát nem a megfelelő helyen keresi, ezért ebből az ördögi körből csak kevesen tudnak kilépni. A többség azt hiszi, hogy a stratégiájában van hiba, vagy a piaci ismeretei nem elégségesek, ezért még több időt tölt információgyűjtéssel, pedig a megoldás máshol van.

A tőzsdei kereskedők világában klasszikus mondás, hogy a kereskedés 80%-ban pszichológia, és csak 20%-ban a stratégia és a technikai elemzés. Ha már kereskedsz és egyetértesz ezzel a gondolattal, akkor gondolkodj el azon, hogy te mit tettél meg eddig azért, hogy kereskedési pszichológiád fejlődjön? Mennyi időt fordítottál arra, hogy tudatos, következetes és türelmes tréderré válj, hogy kereskedésed minősége és vele együtt az eredményed javuljon? Természetesen ezekre a kérdésekre csak te tudod a választ, de jó, ha tudod, hogy a kereskedés állandó személyiség fejlődést kíván. Nem elég tehát ismerned a piacot, amelyen kereskedsz, nem elég hogy legyenek kereskedési terveid, muszáj helyes pszichológiával rendelkezned, hogy kereskedési elképzeléseidet végre is tud hajtani. Sokszor megtörténik, hogy a tréder érzi, merre fog menni a piac, tudja, hogy lépnie kellene, azonban hezitál, és pozíciót mégsem vállal. Ennek egyetlen oka van: pszichológiailag még nem felkészült; nem bízik önmagában, fél attól, hogy döntése rossz lesz, és veszít. Ennek a félelem érzésnek a lélektana egyszerű. Sorozatos vesztes kereskedés után negatív energia raktározódik el a trader agyában, pont olyan, mint amikor valaki megfogja a forró tepsit, és megégeti a kezét. Majd amikor hasonló szituáció történne vele, az agya automatikusan utasítja, hogy ne fogja meg a tepsit, mert megint megégetheti magát, vagy hogy ne nyisson pozíciót, mert akár veszíthet is.
Pszichológiailag a profi kereskedők számára nincs különbség, hogy három nyertes vagy három vesztes pozíció után nyit egy újabb pozíciót, mert tudják, hogy nincs összefüggés a múltbeli és jelenlegi kereskedés között. Egyedül az egyén tudata az, amely összekapcsolja a múltat a jelennel, és különböző érzéseket társít hozzá. Ha eljutsz arra pontra, amikor tudod függetleníteni magadat a negatív energiáktól, mint például a félelem, akkor egyenes utad van a sikerhez. Sajnos ez nem mindig egyszerű, és pont ez teszi a kereskedést roppant nehézzé. Magadat kell megismerned, majd legyőznöd, hogy profi legyél.

Önmagad megismerésének első lépése, hogy tudd, most éppen hol tartasz. Képzeld el, hogy a sivatag közepén vagy, nincsenek utak, de van nálad egy térkép, amely jelzi, hogy merre kell menned, azonban az nincs rajta, hogy éppen te hol vagy. Vajon hogyan juthatsz el a célodhoz, ha nem tudod hol vagy? Hogyan tudod fejleszteni magad mint kereskedő, ha nem tudsz magadról túl sokat. Fontos, hogy reális képed legyen önmagadról, hogy pontosan tudd, honnan indultál, hol tartasz jelenleg, hogy lásd eddig mennyit fejlődtél, és hogy merre kell menned. Legyél tisztába azzal, hogy mire számíthatsz, és hogy a profizmus felé az a göröngyös út visz, amelyen jársz. A legtöbb ember, aki sikeres szeretne lenni a forexben, nem szívesen tart önvizsgálatot, nem akarja igazán megismerni magát, mert a saját hibáival, gyengeségeivel való szembenézést túl nehéznek tartja, és inkább kerüli. Ez a fajta önbecsapás az egyik legnagyobb hiba, amelyet kereskedőként elkövethetsz. Az elmélyülő önismeret, tudatosodás abban segít, hogy saját magunkon is észrevegyük, ha hibát követünk el. Ne szégyelld, ha hibázol, inkább jegyezd fel, és figyeld a hibára való hajlamosságod. Csak úgy tudod elkerülni a hibáid, ha ismered őket.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.