Elvárások

Elvárások

Az elvárásokból fakad, hogy fenyegetőnek fogjuk fel a piaci információt, így megjelenik a félelem. Attól félünk, hogy a piac olyan információkat ad, amelyek nem egyeznek azzal, melyeket elvárunk, így a különben ártalmatlan bullish és bearish gyertyák látszólag fenyegetővé vállnak, ezért félelmet és stresszt érzünk. Az elvárások okai a különféle hitek. Viszont amennyiben elhiszed, hogy minden pillanat egyedi a piacon, pontosabban, hogy minden setupnak egyedi a kimenetele, akkor olyan elmeállapotban leszel, amely félelem, stressz és aggodalom mentes.

Forex elvárások

Az elvárások abból erednek, amit tudunk. Ez logikus, hiszen nem várhatunk el valamit, amiről egyáltalán nem is tudunk. Amit tudunk, az egyenlő azzal, amit megtanultunk a környezetünkről. Amit elhiszünk, az a személyes verziónk az igazságról. Amikor elvárunk valamit, akkor azt vetítjük ki a jövőre, amit igaznak hiszünk. Ám vigyáznunk kell azzal, hogy mit vetítünk ki a jövőre. Gondolj csak bele, hogy amikor pontosan úgy történnek a dolgok, ahogy elvárod, akkor a reakciód a boldogság, az elégedettség és az élvezet. Ezzel ellentétben, mikor az elvárásaid nem válnak valóra, a reakciód a fájdalom, illetve a csalódottság, sajnálat vagy az elégedetlenség. Mivel elvárásaink abból jönnek, amit tudunk, ezért mikor eldöntjük vagy el hisszük, hogy tudunk valamit, azzal automatikusan azt várjuk el, hogy igazunk legyen. A probléma viszont az, hogy abban a pillanatban, amikor azt gondoljuk, hogy tudjuk, mit várjunk el a piactól, figyelmen kívül hagyjuk az összes ismeretlen erőt, és az azok által generált ismeretlen változókat. A hited ereje az elvárások mögött csak azokat a piaci információkat fogja feldolgozni, amelyek megerősítik, hogy igazad van, a fájdalom-elkerülő mechanizmusod pedig elrejti azokat az információkat, melyek nem igazolják azt, amit elvártál.

Az egyén szempontjából az ármozgás, az információ és a képesség a be-ki szállásra a meglátás és reagálás lehetőségét kínálja. Rugalmasnak kell lennünk az elvárásainkkal kapcsolatban, hogy a lehető legtisztábban és legobjektívebben megértsük a piac kommunikációját. Emellett bizonyos szempontból semlegesítened kell az elvárásaidat a piaccal kapcsolatban ahhoz, hogy teljesen kiiktasd az érzelmi kockázatot. Így hozhatsz létre olyan gondtalan elmeállapotot, melyben mindig teljesen elfogadod az örökké jelen lévő ismeretlen erőket a piacon. Amíg nem eddzük arra az elménket, hogy számítson az egyedi eredményre, addig csak azt fogjuk továbbra is elvárni, amit már tudunk, és minden más, amely nem egyezik azzal, amit már tudunk és elvárunk, csak elhalad mellettünk anélkül, hogy felfognánk.

Amikor igazán elhiszed, hogy nem kell tudnod a dolgok pontos kimenetelét, akkor valószínűségekben fogsz gondolkozni, és nem lesz semmi okod, hogy blokkolj, ferdíts, megtagadj vagy megtámadj bármit, amit a piac felkínál. Ahhoz, hogy ezt a fajta mentális szabadságot megtapasztald, edzened kell az elméd, hogy higgy a pillanat egyediségében, illetve magadban és a kereskedésedben, hiszen a hit olyan, mint egyfajta varázserő, amely előrehajt. Ha megszerzed a szükséges hozzáállást, és megvan a trader gondolkodás, magabiztos maradsz a bizonytalansággal szemben, és a tradelés olyan könnyűvé fog válni, ahogy azt valószínűleg először gondoltad. Meg kell tanulnod beállítani a viselkedésedet és a hiteidet a trédeléssel kapcsolatban úgy, hogy a legkisebb félelem nélkül tudj kereskedni, de ne válj vakmerővé. A legjobb tréderek a legkisebb hezitálás nélkül nyitják a pozíciókat, és képesek ugyanilyen szabadon, hezitálás és ellentmondás nélkül elismerni, hogy nem működik, nem volt igazuk. A legkisebb érzelmi kényelmetlenség nélkül, veszteséggel is ki tudnak szállni. A fókuszálásban a kockázat nem zavarja a jó trédereket, nyugodtak és magabiztosak maradnak. Ha nem tudsz érzelmi kényelmetlenség és félelem nélkül trédelni, akkor még nem fogadtad el a kockázatot, és ez nagy probléma, hiszen amilyen mértékben nem fogadtad el, olyan mértékben próbálod majd elkerülni azt. Azonban az elkerülhetetlen elkerülésének a kísérlete katasztrofálisan hat a képességeidre, és akadályoz abban, hogy sikeresen kereskedj. Mikor megtanulod a kockázat-elfogadást, illetve azt, hogy a veszteség a kereskedés természetes velejárója, akkor a piac képtelen lesz olyan információkat adni, melyeket fájdalmasnak ítélhetnél meg. És ha a piac információjának nincs lehetősége fájdalmat okozni neked, akkor nincs mit elkerülni. Az információ csak megmutatja a lehetőségeket. A kereskedés lehet tiszta és tehermentes döntés. A tőzsdén semmi nem kezdődik, csak ha mi akarjuk, és addig tart, amíg másként nem döntünk.

Minden döntésünk azon múlik, ahogyan felfogjuk az elérhető információkat, és ahogyan ennek függvényében cselekszünk. Elképzelni sem tudjuk, hogy milyen nagy szerepe lehet annak a tudattalan érzésnek, hogy nem vagyunk méltók arra az óriási összegre, amelyet a kereskedéssel szerezhetünk. Az ilyen mentális csomók könnyen megakadályozhatnak minket abban, hogy nyereséges döntéseket hozzunk, sőt akár veszteségbe is hajszolhatnak. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy minden hitet deaktiválnunk kell, csupán tudnunk kell a létezésükről, és lépéseket kell tennünk, hogy kompenzáljuk őket. Amikor a személyes formálásról van szó, a legfőbb összetevők: akarod, hogy változz, a célod tisztasága és a kívánságod ereje.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.