A mentális energia

A piac nem képez örömteli vagy fájdalmas információt, csak egyszerűt. A mentális vázad az, amely meghatározza, hogyan fogod fel. A kívülről jövő információ az idegrendszerünkben elektromos impulzussá alakul, és eltárolódik. Környezetünk minden pillanatban hihetetlen mennyiségű információt szolgáltat magáról, s ezek egy része túl van fiziológiai felfogóképességünk határain. Az energia, mely bennünk van, kategorikusan limitálni és blokkolni fog információkat a tudatos figyelmünkből. Amikor először láttál árfolyamgrafikont az egybefolyt, és jelentés nélküli információkat mutatott, ám később, mint tréder, karakterisztikát, tulajdonságokat és szokásokat látsz, amelyek az éppen aktív tréderek együttes tetteit mutatják. Minden, amit most látsz a csárton, létezett akkor is, és megérthető is volt. Az a különbség, hogy azóta strukturálódott benned az az energia, amely felfedezteti veled azokat a dolgokat, melyeket azóta megtanultál.
Legtöbbünknek fogalma sincs arról, milyen sok lehetőséget magában hordozó információ vesz körül minket folyamatosan, amely láthatatlan a számunkra. Azt látjuk, amit megtanultunk látni, és minden más láthatatlan marad addig, amíg meg nem tanuljuk ellensúlyozni az azt blokkoló energiát. A mentális energia képes úgy befolyásolni felfogásunkat és tapasztalatainkat a környezetünkről, hogy visszafordítja az ok-okozat kapcsolatot.

Tréderként alapvető feladatod, hogy felfogd a lehetőségeket, és ne fájdalomként, fenyegetésként éld meg őket. Ahhoz, hogy megtanulj a lehetőségekre fókuszálni, biztosan tudnod és értened kell a félelmek forrását, mely nem a piac! A piac semleges szempontból ontja a mozgásáról az információkat, és eközben végtelen lehetőségfolyamot kínál, amelyet kihasználhatsz.

Képzeld el a helyzetet, hogy két-három vesztő ügylet után jön egy újabb belépőjel. Hezitálni kezdesz, kockázatosnak tűnik a dolog, inkább elkezdesz információt gyűjteni arról, hogy miért ne lépj be – olyanokat, melyek nincsenek is benne a stratégiádban. Még mindig be akarsz szállni, mert tudod, ha kimaradsz az fájdalmas, de a kockázat dolláról-dollárra nő, a belső háborúd egyre intenzívebb. Nem akarsz kimaradni, viszont veszteni sem, így végül semmit se teszel, mivel a belső konfliktusod lebénított. A piac adott egy jelet, de te azt nem pozitív vagy objektív szemszögből fogtad fel, és nem lehetőségként, amit a piac kínált. Mi lenne, ha egymás után két-három nyerő tréded lett volna? Utána is hezitáltál volna? Valószínűbb, hogy ez esetben lehetőségként fogtad volna fel, pedig a piac mindkét helyzetben ugyanazt az információt adta. Elmeállapotod negatív és félelem alapú volt az első helyzetben, és ez arra késztetett, hogy a veszteségre fókuszálj – ezért hezitáltál. A második esetben nem is láttál veszélyt.
Fogadd el, hogy a piac nem hoz létre pozitív vagy negatív információkat, az előjelet (töltést) te adod hozzá. A siker érdekében maradj semleges és befogadó, így azt látod, amit a piac tényleg közöl. Megérteni és tudatosan figyelembe venni, megtanulni kikerülni az elme természetes asszociációs képességét a konzisztencia elérésének része. Ahhoz, hogy létrehozz és fenntarts egy olyan elmeállapotot, amely felfogja a piac lehetőségeinek folyamát – félelem, fenyegetés vagy a túlzott magabiztosság nélkül –, tudatosan kell irányítanod az asszociálás folyamatát.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.