A kereskedés stresszes szakma?

A tőzsdei kereskedés felfogható állandó frusztrációként is, hiszen okot mindig lehet találni az aggodalomra. Ha veszteséget szenvedünk el vagy hibázunk, akkor azért, ha nyereséget érünk el, de lehetett volna nagyobb haszon is, akkor pedig azért. Az ilyen jellegű folyamatos frusztráltság negatív közérzethez, önértékelési zavarhoz vezet, amely összességében állandó stresszt okozhat.
A stressz a nagyfokú kockázattal és bizonytalansággal járó tevékenységek velejárója. Ez nem más, mint testünk válasza az igénybevételre, az észlelt veszélyre adott fiziológiai, gondolati és érzelmi reakciók összege. Az, hogy mit tekintünk veszélyforrásnak, nagyban függ egyéni észlelésünktől, hitrendszerünktől. Ha valami számunkra veszélyt jelentő dologgal találkozunk, akkor az stresszhelyzetet idéz elő. Számos kutatás bizonyította, hogy stresszhelyzetben a vér a gondolkodásért felelős agyterületek helyett a mozgást koordináló részek, azaz az izmok felé áramlik, mivel a szervezet az esetleges külső fizikai támadásra, küzdelemre vagy menekülésre készül fel. Az agy csökkenő vérellátása így beszűkíti, nehezíti a gondolkodást, különösen a logikus gondolkodást, éppen akkor, amikor egy feszültebb piaci szituációban jó döntés kellene hozni. Ilyenkor hajlamosak vagyunk érzelmeink szerint cselekedni. Ha ez az állapot nem egyszeri, hanem folyamatos, a fenyegetőnek ítélt helyzetek gyakran vezetnek szorongáshoz.

A szorongás és az egyéb stressz hatására megnyilvánuló érzelmi reakciók könnyen döntésképtelenségbe, önbizalomhiányba ránthatnak. A stresszes állapot nem csak egy váratlan esemény, történés hatására alakulhat ki, hanem eredhet teljesítménykényszerből is, amely folyamatos szorongásos állapothoz vezet. Nagy nyomás hatására, mikor a helyzet kiélezett, illetve amikor nagy a tét, izgulunk, hogy minden jól sikerüljön.

A kereskedés nem lehet stresszes, legalábbis nem szabadna annak lennie. A stressz akadálya a sikernek, hacsak nem menekülnöd kell, egyébként a győzelem előfeltétele a lazaság és magabiztosság, ám a lazaság nem terjedhet ki a rendszered szabályainak a betartására. A lazaság a kereskedéshez való hozzáálláshoz kell, hogy könnyedén, szorongás és stressz nélkül végezd a dolgod. Ha egy szituációban nem érzel veszélyt, akkor nem is fogsz a veszélyhelyzetnek megfelelően reagálni. Itt ismét látható a rendszer fontossága, amely egyértelműen megmondja, hogy mikor mit tegyél. Ezáltal lekerül a válladról a folytonos döntés terhe. Tehát, a sikeres kereskedés nem lehet stresszes, mert ha az lenne, akkor nem lenne sikeres.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.