Mitől lesz nyerő egy stratégia?

A technikai analízis nem más, mint a tömegpszichológia charton történő megnyilvánulásainak a vizsgálata. Különféle mintázatok, indikátorok és egyéb eszközök alkalmazásával következtetéseket lehet levonni  a jelen pillanatban uralkodó piaci hangulatról. Ebben nagy szerepet játszanak a múltbéli megfigyelések és tapasztalatok.

A történelem ismétli önmagát.
A kereskedési stratégia vagy technika olyan szabályrendszer, amely a lehető legpontosabban meghatározza, hogy bizonyos piaci helyzetekben milyen cselekvéssort hajtsunk végre. Azokra a piaci helyzetekre alkothatunk eredményes stratégiákat, amelyek a lehető leggyakrabban visszatérnek, illetve ismétlődnek. Az ismétlődéseknek köszönhetően megfigyeléseket tehetünk arra vonatkozóan, hogy a vizsgált mintázatok gyakran bizonyos mozgásokat előznek meg, így segítségükkel következtetéseket lehet levonni az ármozgás folytatódásáról. A piaci mozgások tekintetében is elmondható, hogy a történelem gyakran ismétli önmagát, és ha nem is pontosan ugyanúgy, de sokszor rendkívül hasonlóan. Kereskedőként az egyik legfontosabb feladatunk, hogy minden előnyt kihasználjunk – legyen az bármennyire csekélynek látszó –, amelyet a piac felkínál. Azonban a tőzsde területén be kell érnünk jóval kisebb valószínűségekkel, mint amit a fizikai világunkban megszoktunk.

A csekélynek látszó előny nem egy ügylet esetében fog megmutatkozni.
André Kostolany, a híres spekuláns kis túlzással azt mondta, hogy ő az esetek csak 51%-ában nyert, és 49%-ban veszített, ám ebből a különbségből gazdagodott meg. Ha egy ügylet sikeres kimenetele 51%-ra tehető, a kereskedés területén az a +1% valószínűség is komoly előnynek számít. Persze a csekélynek látszó előny nem egy ügylet esetében fog megmutatkozni, hanem sok fegyelmezetten végrehajtott kereskedés után. Azonban ha valaki a sikeres ügyleteken jóval többet nyer, mint amennyit a veszteseken bukik, akkor 51% találati arány alatt is bőven nyereséges lehet. A sikeres kereskedésnek nem feltétele a magas találati arány, mert akár 80-90%-os találat mellett is lehet valaki veszteséges, ha a kevés bukó ügyleten nagyokat veszít.

Az ideális stratégiának a lehető legpontosabban meghatározott a szabályrendszere. Ettől függetlenül tudomásul kell venni, hogy annyira változatosak az ármozgások, hogy tökéletesen soha nem tudunk definiálni egy-egy mintázatot, és mindig lesznek helyzetek, amikor a kereskedőt kérdés elé állítja a piac. Valami mindig lesz, ami gyengítheti az adott szituáció meghatározhatóságát kiváltképp, ha valaki félelemtől vezérelve még jeleket is keres arra vonatkozóan, hogy miért ne cselekedjen, amikor ott az alkalmas jelzés. Ezekben a billegő helyzetekben jön be a kereskedő tudása, gyakorlata, tapasztalata és rutinja, továbbá nem utolsó sorban a tőzsdepszichológia.

A csekélynek látszó előny nem egy ügylet esetében fog megmutatkozni.
Nem létezik olyan stratégia, amely önmagában nyereséges. Ha lenne ilyen, akkor szinte mindenki tőzsdézne a világon, és a kereskedés a legkönnyebb szakma lenne. Csakis a profiként dolgozó kereskedő kezében lesz sikeres egy technika. A kereskedő teszi nyerővé az adott stratégiát! A stratégia csak egy eszköz, amellyel ideális esetben profitot lehet elérni, azonban rossz vagy gyenge kezekben nem sokat ér. Önmagában egy teniszütő sem képes megnyerni a bajnokságot, mert kell hozzá egy kiváló sportoló is.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

One Comment

  1. O. 2021-05-04 at 20:58 - Reply

    Nagyon jó cikk! Köszönjük!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.