Életritmusod és a kereskedés

Ebben a bejegyzésben a sikeres kereskedés egyik fontos feltételéről írok; az életritmus és a kereskedés kapcsolatáról.

Van időd a fókuszált kereskedésre?

Robotprogramozóként sok emberrel kerülök kapcsolatba, akik egyedi robotot vagy indikátort szeretnének. Az ügyfeleim kereskedési tapasztalatai vegyesek.  Régóta alapszabály nálam, hogy csak azután kezdek egy új projektbe, miután szóban vagy személyesen konzultáltam a megrendelővel.

Hogy miről? Egyrészt a stratégiáról (amit az érdeklődő automatizálni szeretne), másrészt érdekel, hogy mi a leendő ügyfelem tudás-, illetve tapasztalati szintje. A sokéves gyakorlat után egész jól meg tudom ítélni, hogy valakinél vannak-e olyan hiányosságok, amelyek katasztrofális hatással lehetnek a tőkéjére nézve. Ha ilyesmit tapasztalok, akkor azt jelzem, de előfordul olyan is, hogy megpróbálom lebeszélni a robotozásról. Ha a kereskedés alappillérei közül egy vagy több hiányzik, akkor a robotozás könnyen felnagyíthatja a veszteségeket. A kereskedés alappilléreinél gondolok a mentális felkészültségre, a piaci látásmódra, kockázat- és pénzkezelésre és a szóban forgó életritmus és kereskedés összehangolására. Veszélyes, ha valakinél ezek közül egy vagy több hiányzik, ám robotozni akar. Igazán csak annak tudok segíteni, aki nyitott, és átgondolja a véleményemet, javaslatomat, de ha valaki kifejezetten megkér, hogy ne foglalkozzak a már említett hiányosságokkal, akkor nem fogom traktálni a tanácsaimmal.

Mennyi időd van kereskedni?

Mindenkinek van életritmusa, ha úgy tetszik napi rutinja. Ez a napi rutin magába foglalja, hogy mikor, mennyi időt tölt otthon az ember, mennyi időt utazással, munkával vagy ügyeinek intézésével. Amikor elkezd valaki kereskedéssel foglalkozni (tanulni), neki feltehetőleg már megvan az életritmusa.

El kell fogadni, hogy a kereskedéshez idő szükséges – még akkor is, ha robottal szeretne valaki kereskedni, mivel a robot sem fog minden döntést az ember helyett meghozni, továbbá ott van még a paraméterezés, az indítás és leállítás, kiértékelés, nem várt piaci és műszaki helyzetek stb.

Időt kell szánni a kereskedésre, ez kikerülhetetlen. Végig kell gondolni, hogy mennyi idő van naponta arra, hogy fókuszáltan, odafigyelve csak a kereskedéssel foglalkozzunk. Ha valakinek annyi ideje sincs – vagy annyira rendszertelen és kiszámíthatatlan az életritmusa –, hogy naponta egyszer sem tud csak a kereskedésre koncentrálni, számára nem sok jóval kecsegtet ez a tevékenység. Fontos az is, hogy valaki főállásban szeretné csinálni vagy munka mellett. Kezdőként is lehet csak ezzel foglalkozni, ha megvan hozzá a bőséges anyagi háttér vagy olyan vállalkozás, ami már önjáró, tehát nem igényel komolyabb időráfordítást. Aki nem tud rendszeresen, legalább fél óránként – esetleg óránként ránézni a csártra, vagy hosszabb egybefüggő időszakot gép előtt tölteni, annak valószínűleg nehézségei lesznek a napon belüli kereskedéssel. Az életritmusunkhoz, időbeosztásunkhoz mérten kell megválasztani azt az idősíkot, amelyen elsősorban kereskedünk.

Például munka vagy kevesebb idő mellett megfelelő lehet a H4-es vagy D1-es idősík. Ugyanúgy találhatók belépési szignálok magasabb idősíkon, mint az alacsonyokon, csak nagyobb pozíciómérettel és több instrumentummal kell foglalkozni ahhoz, hogy ugyanaz az elméleti profitlehetőség meglegyen, mintha napon belül kereskednénk. Sokan azért kötnek ki a H4-es csártok mellett, mert ez a kereskedésben arany középútnak tekinthető. Négy óránként a legtöbben képesek vagyunk beütemezni 15 percet chart ellenőrzésre. Az pedig hamar kiderül, ha nincs egyértelmű belépési szignál – vagy tennivaló a menedzseléssel –, és akkor pár percen belül szabad az ember, és mehet a dolgára.

A sikert nem csak a stratégia fogja elhozni...

A setupok (kereskedési lehetőségek) megjelenése a magasabb idősíkokon nyilvánvalóan ritkábbak, és ez elnyújthatja a tanuló időszakot – mert minél több van belőle, annál gyorsabban tanulhatjuk meg a kihasználásukat. De a setupok felismerésének gyakorlását és fejlődési ütemünket gyorsíthatjuk akkor is, ha csak magas időperióduson akarunk kereskedni. Ebben segítséget nyújtanak a kereskedési szoftverek – tesztelők –, melyeken visszajátszhatjuk akár az elmúlt éveket is, és a napi-heti gyertyák felépülését is felgyorsíthatjuk.

Nem mindegy az sem, hogy milyen stratégiával kereskedünk, mert vannak kimondottan alacsony idősíkra készültek, és persze vannak olyanok is, amelyek függetlenek attól, hogy milyen időtávon használjuk őket. Tehát figyelembe kell venni, hogy mit enged meg az életritmusunk, hogy valóban képesek legyünk helyesen alkalmazni az adott stratégiát, és olyat választani, ami illik a napi rutinunkhoz, és végig tudjuk vinni a stratégia által megkövetelt folyamatokat. Nem tanácsos az életritmust erőltetni a stratégiához, mert az stresszhez fog vezetni, és úgy nem lehet eredményesen dolgozni. Olyan szisztémát válasszunk – vagy azt úgy alakítsuk át –, hogy az összeegyeztethető legyen az életritmusunkkal.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

One Comment

  1. Telepy Miklós 2018-09-26 at 22:29 - Reply

    Tetszett a cikk. Egy oktató ismerősömtől hallottam, hogy napi 10 percet fordít kereskedésre, mert első sorban H4-en kereskedik, és egy jellegzetes gyertya kombináció kialakulásához legalább 3 gyertya kell, ami 12 órát jelent. Tehát elég 4 óránként átnézni a figyelt devizapárok ábráit, amit néhány perc alatt el tud intézni.

Hozzászólás

A szerzőről: Radulovic Attila

Radulovic Attila vagyok, a traderklub.hu társalapítója és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban.