Az ESMA nem hosszabbítja meg a korlátozásokat

2018. augusztus 1-től az Európai Értékpapír-piaci Hatóság több olyan korlátozást vezetett be, amely a CFD kereskedést hivatott szabályozni. A korlátozásokat az ESMA az ideiglenes jelzővel illette, és érvényességét az első bevezetés óta háromhavonta hosszabbította meg. (Gábor véleményét a bevezetett szabályokról itt olvashatod el.)

Most, 1 évvel később az ESMA úgy határozott, hogy ezeket a korlátozásokat nem hosszabbítja meg, azaz azok 2019. július 31-ével érvényüket vesztik.

Egy kis ismétlés

A kereskedői társadalmat leginkább a tőkeáttétel drasztikus csökkentése érintette meg, azonban ezen kívül több változásról volt szó. Lássuk, melyek ezek!

 • Tőkeáttétellel kapcsolatos korlátozások.

 • Automatikus ügyletzárás 50% marginszint elérésekor.

 • Negatív egyenleg elleni védelem.

 • Bónuszok tiltása CFD-szolgáltatók számára.

 • Kockázati figyelmeztetés.

Miért nem hosszabbítják meg a korlátozásokat?

Az ESMA hivatalos bejelentése szűkszavú. A korábbi ESMA határozatok számának felsorolásán – (EU) 2018/796, (EU) 2018/1636, (EU) 2019/155 és (EU) 2019/679 – kívül indoklásként megemlíti, hogy a tagországok pénzügyi felügyeletei által bevezetett korlátozások legalább annyira szigorúak, mint az ESMA tavalyi korlátozásai – ezáltal nincs szükség az ideiglenes korlátozás ismételt meghosszabbítására. Így az utolsó – (EU) 2019/679 számú – határozat 2019. július 31-én automatikusan lejár.

Hogyan tovább?

A brókercégek egyelőre nem reagáltak az ESMA bejelentésére. Fontos tudni, hogy az eredetileg az ESMA által létrehozott központi korlátozások érvényességének lejárata nem jelenti azt, hogy a nemzeti pénzügyi felügyeletek által bevezetett korlátozások megszűnnének. Ez azt jelenti, hogy például a belga, francia, magyar stb. pénzügyi felügyeletek továbbra is fenntarthatják ezeket a korlátozásokat. (Ettől függetlenül reménykedhetünk a tőkeáttétellel kapcsolatos túlzott és népszerűtlen korlátozás feloldásában.)

Amint további információk birtokába jutunk, jelentkezünk.

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

5 hozzászólás

 1. Zoli 2019-08-19 at 11:07 - Reply

  Szia Radu,

  FxPro-t és XM market-et kérdeztem live chaten. Ott azt mondták marad az 1:30

  • Radulovic Attila 2019-08-19 at 13:30 - Reply

   Szia Zoli!

   Köszönjük szépen visszajelzésedet!

   • Ádám M. 2019-08-20 at 13:10 - Reply

    Ma beszéltem live chat-en az Activtrades-szel és azt mondták egyelőre náluk is marad a max30-as, nem kaptak belső tájékoztatást a tőkeáttét változtatásról.

    • Radulovic Attila 2019-08-20 at 17:45 - Reply

     Kedves Ádám!

     Köszönjük szépen visszajelzésedet!

     • Ádám M. 2019-08-22 at 13:30

      08.20-án azt a tájékoztatást kaptam az AMP Global-tól (AMP Futures, ciprusi külön cége a cégcsoportban), hogy náluk sincs tőkeáttét változtatás belső tájékoztatás szerint. Határidősön AMP Futures szint egy az egyben, forex és CFD pedig a szokásos maximum 30:1 aránnyal. Profiként viszont lehet 100:1 CFD-re is náluk, de csak komoly kritériumokkal, dokumentálva, nyilatkozva. Ilyenek, hogy fél millió USD tőke, X pozíció az elmúlt Y évben, stb.

      Szerintem semelyik bróker nem akar ujjat húzni a helyi felügyeletekkel meg az ESMA-val. Ha tömegesen elkezdenének ,,vissza kanászodni” alacsony margin kritériumokra, egy pillanat alatt újra aktiválható az ESMA szigorítása. Marketing káoszt okozva a renitens brókereknek. Ez csak egy elmélet. Határidősön, napon belül a mini-Dow 500 USD, ES 400 dolláros margin kritériuma veri a 30:1 limitet.

Hozzászólás

A szerzőről: Radulovic Attila

Radulovic Attila vagyok, a traderklub.hu társalapítója és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban.