A tőzsdepszichológia és a stratégiák kapcsolata

Hogy megkezdődhessen a belső munka, mindenképpen szükség van a különféle technikai ismeretekre is.
Ahhoz, hogy profi kereskedővé váljunk, előbb át kell menni egy belső fejlődési folyamaton. Viszont a tőzsdepszichológiában való elmélyedés és a belső munka szervesen kapcsolódik az általunk alkalmazott szabályrendszerhez. Ahhoz, hogy megkezdődhessen a belső munka, mindenképpen szükség van különféle technikai ismeretekre és a belőlük létrehozott stratégiára. Addig nem tudunk érdemben tőzsdepszichológiával sem foglalkozni, amíg a technikai alapokat nem fektettük le, ugyanis csak akkor tudjuk felderíteni azokat a mélyen dolgozó, sikerünket gátló tényezőket, amikor ezek arra késztetnek minket, hogy valamilyen formában megszegjük azt a szabályrendszert, amely alapján elkezdünk kereskedni. Ez egyaránt vonatkozik a kockázatkezelési szabályokra, a belépési stratégiára, a szűrésekre és a menedzselésre.

Szabálykövetés

A szabályrendszerünknek köszönhetően lesznek tetten érhetők a szabályszegésre ösztönző gondolatok és érzelmek.
Csakis a szabályrendszerünknek köszönhetően lesznek tetten érhetők a szabályszegésre ösztönző gondolatok és érzelmek, így ezeken elindulva tudjuk visszafejteni a ránk jellemző hibák forrását. Miután elkövettük a hibát, meg kell vizsgálni, hogy mi késztetett bennünket arra, hogy megszegjük a szabályrendszerünket. Ez lehet érzelem, figyelmetlenség vagy valami más. Persze ennél jóval árnyaltabb is lehet a kép, mert egy visszatérő hiba több különféle érzelemből is fakadhat, azonban mindenkinek magának kell kiderítenie, hogy esetében melyik lehet a legfőbb mozgatóerő, majd semlegesíteni annak forrását.

Belső munka

A belső munka azt jelenti, hogy megfigyeljük azokat a gondolatokat, amelyek olyan érzelmeket váltanak ki, melyek gátolnak az eredményes kereskedésben akár úgy, hogy szabályt szegve engedelmeskedünk nekik. Azonban a gondolatok és az érzelmek szoros összefüggésben állnak, így könnyen lehet, hogy a kereskedési hibákra ösztönző gondolatok mélyen hordozott és eltemetett alapérzelmekből erednek, amelyek kialakulhattak bármilyen korábbi trauma vagy neveltetés hatására.

A gondolatok és az érzelmek szoros összefüggésben állnak.
Ezek az érzelmek az idő legnagyobb részében akár észrevétlenül is meghúzódhatnak mindaddig, amíg túltöltődve valamilyen külső inger vagy esemény hatására kitörnek, és megmutatják magukat. Ilyenkor fordulhat elő, hogy a kereskedő az érzelmei szerint cselekszik, nem pedig a józan észt és a szabályrendszerét követve. Ennek az érzelem alapú kereskedésnek hosszútávon – vagy igen gyorsan – elkerülhetetlen következménye a számla ledarálása. Fontos hangsúlyozni, hogy ilyenkor nem a külvilág felelős a szóban forgó érzelem kialakulásáért, mivel az már ott volt bennünk. A külső esemény csak előhívta, és a megjelenése előbb-utóbb mindenképpen megtörtént volna. Amennyiben a negatív érzések vagy gondolatok nincsenek egyszer és mindenkorra deaktiválva, addig újra és újra elő fognak törni. Ezért a sikeres kereskedés – és a mindennapi minőségi életünk – érdekében tetten kell érni ezeket az érzelmeket és gondolatokat, és semlegesíteni, azaz elengedni őket.

Elengedés

Sokáig megfoghatatlan volt számomra az elengedés fogalma. Ugyanis a kézben tartott féltéglát könnyen elengedi az ember, de mi a helyzet a fizikailag nem megfogható jelenségekkel? Ilyenek a negatív gondolatok és az érzelmek is. Ezekben az esetekben ez elengedés ugyanazt jelenti, mint a megengedés. A felbukkanó érzelmeket vagy visszatérő gondolati mintákat elnyomással vagy figyelemeltereléssel nem lehet véglegesen semlegesíteni. Ezeket úgy tudjuk kioltani, hogy amikor megjelennek, tudomást veszünk róluk, és megfigyeljük őket. Ha negatív gondolat formájában bukkan fel az akadály, akkor figyeljük meg, hogy milyen érzés társul az adott gondolathoz, illetve vizsgáljuk meg annak a gondolatnak a valóságtartalmát, és hogy mennyire szolgálja az érdekeinket. Ilyenkor a legtöbb esetben világossá válik, hogy nem is tőlünk származnak, hanem csak elhittük őket a múltban. Miután megkérdőjeleztük az igazságtartalmukat, rendszerint kiderül róluk, hogy hamisak, vagy ami még veszélyesebb, féligazságokat hordoztak. Ezután nincs más dolgunk, mint a helyére olyan pozitív gondolat elültetése, amelyet képesek vagyunk elhinni, igaz és valóban az érdekeinket szolgálja.
A negatív és akadályozó érzelmek esetében szintén az érzelem létének az elismerése és megfigyelése a kulcs. Azzal, hogy teret engedünk az adott érzelemnek és engedjük megnyilvánulni, távozik belőle az őt alkotó energia, és az adott érzés perceken belül eltűnik. Valószínűleg egy ilyen alkalom még nem elég ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk egy romboló érzelemtől, amely talán évtizedek óta nehezíti meg az életünket. Ezt a gyakorlatot többször el kell végeznünk, és megérteni, hogy milyen tévhit táplálja, amivel aztán szintén úgy járjunk el, ahogy a negatív gondolattal.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.