A kereskedési rendszer szüksége, és a mentális zaj szűrése

Az online kereskedés egyik csapdája, ha a kereskedő kizárólag a mindent elsöprő technikát keresi, és attól várja a gyors sikert – lehetőleg azonnal, csekély energia ráfordítással. Itt gondolok a legkülönfélébb stratégiák, indikátorok és robotok hajkurászására és felkutatására, és amikor nem ontják napokon vagy heteken belül a pénzt, akkor más eszközök után folytatódik a keresés. Nem állítom, hogy például robotokkal ne lehetne sikereket elérni, ám a kérdés, hogy mennyi ideig képes profitot hozni, illetve miután kiöregszik (mert ki fog), mennyit vesz vissza az egyenlegből. Aztán jöhet a következő nyerő robot felkutatása, és ki tudja hányat kell megvásárolni – és mennyi veszteséget visznek el a próbálkozások –, mire ismét ráakadunk a tutira. Majd kezdődhet minden elölről. Múlnak az évek, de kereskedni nem tanít meg egyik robot sem.

Aki megtanul kereskedni, az eléri az anyagi függetlenséget, és ezt a képességet semmi és senki nem veheti el tőle. Nem lesz kiszolgáltatva munkahelynek, robotoknak vagy számlakezelőknek.

Amikor a technika csapdáját említem, nem kizárólag a robotos kereskedésre gondolok. Éppen olyan tévút lehet a különféle stratégiák vég nélküli hajszolása, amikor egyik tanfolyamról vagy előadásról megyünk a másikra, és mindenhol egy teljesen új szisztémát tanulunk. Könnyen el lehet tévedni ebben a dzsungelben is, és hosszú évek telhetnek úgy el, hogy keresgéljük a Szent Grált, de nem kötelezzük el magunkat egy konkrét szisztéma alkalmazása mellett sem.

Túlzás nélkül mondható, hogy a Szent Grál keresés kelepcéjébe szinte mindenki belesétál, aki a kereskedés útjára lép. Ez érthető, hiszen hatalmas a kínálat és a csábítás, és hozzá tartozik emberi természetünkhöz, hogy a könnyebbik utat választjuk. De az nem mindegy, hogy hetekig, hónapokig vagy évekig bolyongunk. Azonban az online kereskedés világában nincs kerülőút, amivel kikerülhetnénk az eredményes kereskedés egyik alappillérét: a mentális átalakulást. A technikai ismeret és a jó kereskedési rendszer alkalmazása elengedhetetlen a siker eléréséhez, de önmagában nem az adja meg.

A kereskedési rendszer feladata, hogy kizárja a gondolkodást, és az érzelem alapú cselekvést. Esetünkben a nem gondolkodás azt jelenti, hogy a gondolataink a rendszerünkön belül maradnak, és annak szabályai mentén haladnak – azaz nem a gondolatok és érzelmek véletlenszerű kavalkádjában találjuk ki, hogy ügyletet nyitunk vagy sem. Az alkalmazott rendszer fogja megmondani – amelynek a lehető legjobban kell fednie a különféle ármozgások által kialakult szituációkat –, hogy az adott helyzetben mi a tennivalónk. Tehát a kereskedési rendszerünk által a gondolkodás korlátozva van, így az érzelem alapú, intuitív kereskedés is – amely előbb-utóbb mindig veszteségbe ránt. Az érzelmeket a gondolatok váltják ki, és ha utóbbiak nincsenek szabályozás alatt – rendszerbe foglalva –, kitör a káosz és az összevisszaság, megszűnik a tudatos kereskedés, és a tevékenység szerencsejátékká degradálódik.

Tökéletes rendszer nem létezik, amelyik lefed minden piaci szituációt, mert a variációk száma végtelen. De nagyon sok hasonló, ha úgy tetszik a múlttal rímelő helyzet alakul ki az árfolyamgrafikonokon, és technikai elemzőként illetve tréderként ezeket lovagolhatjuk meg. Amennyiben olyan konstellációval találjuk szemben magunkat, amit nem tud értelmezni a kereskedési rendszerünk – mert még nem alkottunk rá szabályt –, jobb kimaradni azon az instrumentumon a kereskedéséből. Ha viszont úgy látjuk, hogy a jövőben érdemes az adott szituációt bevenni a rendszerünkbe, akkor alkothatunk hozzá szabályt, és ha legközelebb találkozunk vele, már tudjuk, hogy mi a teendő.

Mentális zaj
Hogyan segítheti a rendszer a mentális átalakulást? A zavaró gondolatok kiszűrésével és csökkentésével. A szó legszorosabb értelmében nem is történik átalakulás, csak a zaj szűnik meg az elménkben, amely gátolja a tisztánlátást. A legtöbb ember fejében alapból rengeteg a zaj, és ez a legfőbb akadálya az eredményes kereskedésnek. Hasonlattal élve: a kereskedési rendszer egy olyan közlekedési eszköz, amely elvisz a gondolatok nélküli állapotba. Először csak szabályozza, megritkítja a gondolatokat, majd végül meg is szünteti azokat – már ami a kereskedés és az elemzés területét illeti. Azonban ennek elérése érdekében rengeteg gyakorlásra van szükség a rendszerünkön belül, és minél többet gyakoroljuk és alkalmazzuk, idővel annál kevesebbet kell gondolkoznunk azon, hogy melyik elemét és mikor használjuk. Majd idővel vérré válik bennünk, és zsigerből tudjuk, hogy mikor mit kell tenni – ahogy a rutinos autóvezető sem gondolkodik, hogy kuplungozni, sebességet váltani vagy fékezni kell; egyszerűen teszi a dolgát, nem gondolkodik.

A rendszerben való utazással érheti el az ember azt a zaj nélküli állapotot, amelyet Mark Douglas a Zónának hív. A Zóna az a mentális tér, ahol nem csak olvasod a kollektív elmét (az ármozgásokat), de harmóniát is alkotsz vele. A kereskedő a Zónában érzi a piac minden rezdülését, és ráébred, hogy egy vele. És ez a pont, amikor a tréder gurunak már nincs többé szüksége a rendszerre. De vigyázat, ez közel sem jelenti az érzelemalapú, intuitív kereskedést. Eljutni a Zónába az nem megy egyik pillanatról a másikra. Hosszú és döcögős az út, sok energia befektetést igényel, és nem véletlen, hogy csak kevesen érik el. De nem kiváltság vagy tehetség kell hozzá, inkább kitartás, alázat és józanság. Nem lehet megvásárolni, megkapni vagy letölteni a nyereséges kereskedés képességét. Iránymutatást és segítséget igénybe vehetsz – sőt, vegyél is –, de neked kell kitaposnod a saját utad, azt nem tudja megtenni helyetted más.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

One Comment

  1. Trader 2021-03-27 at 10:07 - Reply

    Tanulságos és szuper cikk! Köszönjük!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.