A cikket Horváth Gábor írta.

Születésünktől fogva megtanultunk működni egy szociális környezetben, szert tettünk bizonyos gondolkodási stratégiákra és jó néhány szociális kontrolláló és manipuláló képességre is. Valamilyen mértékben mindegyikünk megtanult technikákat a külső környezet átalakítására, befolyásolására, hogy lehetőleg a kedvünk szerint történjenek a dolgok. Azonban az online kereskedés területén a manipuláló képesség – vagy más, hasonló technika – nem működik. Ugyanis a piac nem válaszol az akarásunkra vagy bármilyen törekvésünkre vele szemben – itt a kisbefektetőkre gondolok, és nem a bennfentesekre, akiknek hatalmas mennyiségű pénz vagy befolyás áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy megrángassák az árakat.

Az élet egyéb területén sok sikeres ember kereskedői kudarcának az oka az, hogy addigi sikerüket a környezetük manipulálásával érhették el, ám ezt a képességet az ármozgásokon már nem tudják alkalmazni. Ha értünk az emberek irányításához, előnyöket szerezhetünk az élet számos területén, viszont ezt a kvalitást a forexen vagy a tőzsdén nem tudjuk használni.

Ha kereskedünk, meg kell tanulni magunkat irányítani; azt, ahogyan felfogjuk a piac információit, és ahogy reagálunk rájuk. A legkülönfélébb gondolatok és érzelmek felbukkanását nem tudjuk kontrolálni, azt viszont igen, hogy ne ezek irányítsák a cselekedeteinket. Ha ezt elérjük, már képessé válunk objektíven felfogni az ármozgások által közvetített információkat, és úgy cselekedni, ahogy a pillanatnyi helyzet megkívánja.