Új környezet, új szabályok

Új környezet

A legtöbben, akik elkezdik a kereskedést azt gondolják, hogy a jó trader egyenlő a jó piacelemzővel. A jó piacelemzés valóban hozzájárul a sikerhez, de nem érdemel annyi figyelmet, mint amennyit sokan fordítanak rá. Hatékonyan működni egy olyan környezetben, amely teljesen más tulajdonságokkal, jellegzetességekkel rendelkezik, mint amihez szokva vagyunk, változtatást kíván a gondolkodásunkban, és meg kell tanulnunk alkalmazkodni az új viszonyokhoz. Szükséges a helyes pszichológia kimunkálása az eredményes kereskedéshez. A sikeres trédeléshez fel kell adnunk a hétköznapi ember gondolkodásmódját, és kimunkálni egy tréder ént, amellyel már boldogulhatunk a piac dzsungelében. Az ideális kereskedői magatartás eléréséhez saját természetünk megismerése éppen úgy elengedhetetlen, mint a tömegé.

Tömegpszichológia, csordaszellem

A piacot élő, hús-vér emberek mozgatják, ahol a profizmuson felül az érzelmek, félelmek és a vágyak is mozgató erők. Ha megismerjük az emberek pszichológiáját, akkor a piaci mozgásokat is képesek leszünk kiszámítani, és ez a fordulat hozza meg számunkra a pénzügyi sikert. A piacon uralkodó kollektív hangulat határozza meg az árfolyamok mozgását, hogy éppen mit gondolnak a traderek az adott instrumentumról, milyen új információ látott napvilágot a termékkel kapcsolatban, mit akarnak elhitetni velünk, vagy bekövetkezett-e valami extrém esemény, amire senki nem számított. Persze vannak esetek, amikor nem a kollektív akarat érvényesül, mert a bennfentesek mozgatják az árakat – óriási pénzekkel – a számukra kedvező irányba. Ez ellen nem lehet tenni, ez is a piac természetéhez tartozik. A piaci környezet egyfajta pszichológiai vadon, ahol minden ember csak önmagáért van. A tömeget vizsgálni alapvetően nem nehéz, a pszichológia pontos képet tud adni az emberi viselkedésről. Azonban a tőzsdei kereskedés során magunk is részévé válunk a tömegnek, és nem tudunk többé teljesen tisztán látni. A sikeres kereskedői magatartás eléréshez saját természetünk megismerése éppoly elengedhetetlen, mint a tömegé.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.