Kapzsiság és félelem

A kereskedés pszichológiájának köszönthetően az érzelmek olyan skáláját élheted át, amelyről eddig nem tudtál. Az érzelmi elemek teljes kiiktatása nem lehetséges, de az érzelmekből és a személyiség jegyekből fakadó hatásokat a tapasztalt profik minimalizálni tudják egyrészt a megfelelő mentális hozzáállás kialakításával, másrészt a tanuláson és a kereskedési stratégiák használatán keresztül, melyek keretet képeznek a kereskedő döntéseihez. Ha van egy jól összeállított kereskedési rendszered, amelyben maximálisan bízol, akkor mentálisan is biztonságban érzed magad, így ezek az érzelmek kevésbé, vagy egyáltalán nem fognak hatni rád. Kereskedésünket alapvetően két érzelem mozgatja. A félelem a veszteségtől és a vágy a nyereségre. Ahhoz, hogy profitot tudj csinálni, mások érzelmei által keletkezett mozgásokból meg kell tanulnod felismerni a mozgások mögött meghúzódó hangulatot éppúgy, mint a saját érzelmeidet, illetve meg kell tanulnod uralni őket ahhoz, hogy fegyelmezett traderré válj.

Kapzsiság

A modern társadalmakban a média felerősíti az emberekben eredendően meglévő kapzsiságot (reklámok, filmek, magazinok stb.) Sokan nem is tudnak arról, hogy így mennyire kapzsivá váltak. A kapzsiság az egyik legfőbb érzelem, melyet a kezdő kereskedő átélhet. Nem minden esetben rossz, hiszen van előnyös oldala is, mégpedig az, hogy motivál a tanulásra, a cselekvésre, a fejlődésre, egyszóval hajt a cél felé. Azonban kordában kell tartani, mert óvatlanná, vakmerővé tehet, és ez végzetessé válhat.

Félelem

A félelem a másik mélyen beágyazott érzelem, amelyet közvetlenül befolyásolja a kereskedési döntéseket. Jelenléte érthető a pénzügyi piacokon, hiszen mindenki fél a pénze elvesztésétől. Valójában a veszteségektől való félelem mélyen gyökerező oka a nyomortól való félelem, hiszen senki nem akar szegény lenni. Ez az érzés komoly akadálya a kereskedésnek, beszűkíti a látóterünket, így nem veszünk észre sok fontos információt. A túlzott félelem könnyen megbéníthatja a kereskedést, megakadályozhatja a kereskedőt abban, hogy képes legyen döntést hozni. Ekkor a tréder a végtelenségig elemzi a helyzetet, mielőtt pozíciót nyit, és lemarad a jó belépési lehetőségekről. Amikor félelmet érzel, gondold végig, mi a lehető legrosszabb, ami történhet. Ha betartod a szabályaid, akkor legfeljebb az előre beállított veszteséget szenveded el, amelyet már a pozíció megnyitásakor felvállaltál, és beletörődtél az elvesztésébe. Ennek ellenére mindig törekedj arra, hogy elkerüld a legrosszabbat, és legalább annál egy fokkal jobbat hozzál ki a trédből, azaz csökkentsd a kockázatot.

Ne próbálj harcolni a félelem ellen, mert nem küzdelemben tudod legyőzni, hanem egy döntésben. Döntsd el, hogy akarsz-e félni vagy sem. Ha sikeres szeretnél lenni, akkor amellett dönts, hogy nem félsz, és váltsa fel ezt a negatív érzést az óvatosság. Kezeld a stopjaid, méretezd helyesen a pozíciókat.
Amennyiben a félelem a múlt veszteségeiből táplálkozik, tudatosítani kell, hogy a múlt nem a jelen és nem a jövő. Minden pillanat egyedi a piacon, ami volt, azt le kell zárni, el kell felejteni, és csak a leszűrt tanulságot kell belőle megtartani – már ha volt. A félelmeknek mintegy 90%-a alaptalan, nem válik valóra, tehát felesleges energiát von el, és az állandó aggódás miatt kevésbé tudunk az igazán fontos dolgokra koncentrálni. Nem kell félni a veszteségektől, ezek a piac természetes velejárói. Korlátozd le őket, és ismerd a mértéküket, mert csak addig félelmetes valami, amíg meg nem ismered. Ha megtanulod kezelni a félelmeid, egyre könnyebb lesz a kereskedés, majd egy idő után már nem is lesz félelem. Azonban a túlzott magabiztosságtól óvakodj, legyél alázatos a piaccal szemben.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.