Lopott gőzmozdony

Kedves olvasóim, követőim és klubtagjaim!

Egy kereskedéssel foglalkozó weboldalon lopásról szóló cikk jelent meg, melynek megosztásai során a szerző és köre olyan kontextust teremtettek, mely rám és az előadásomra irányította a lopás vádját. Szerintük Cimballitól – azaz Nagyferenczi Lászlótól – plagizáltam egy RSI sávos teóriát.

Előzmények

2019.11.05-én tartottam a Kereskedési stratégiák építőelemei – RSI és Bollinger szignál című ingyenes előadást. Az egyik dián az induló trend meghatározásához segítségül hívtam egy RSI indikátort, amely két szintet (sávot) tartalmazott (0-33 és 67-100). Ezek a sávok szerepelnek a Cimballi által kidolgozott, jóval komplexebb RSI sávokban is (amelyben nyolc zóna található).

A zónák sajátos alkalmazása és egyszerűsítése miatt nem szerepelt a dián a teljes RSI sávos teória hivatkozása – azonban egy kérdésre elmondtam, hogy Cimballihoz kapcsolódnak. Az előadást követően megkerestem Cimballit, és a tartalom ismeretében a véleményét kértem a forrás megjelölése tekintetében. Ő a bemutatott sávokat és azok használatát a saját módszerétől távolinak ítélte meg. Végül a “fenntartható zóna” szóhasználata miatt döntöttem úgy, hogy a feldolgozott (vágott) felvételbe alaposabb hivatkozást illesszek. A videó utánvágásáról szintén tájékoztattam Cimballit. A hivatkozás tekintetében nagyobb figyelemmel is lehettem volna – amint lehetett, korrigáltam.

Cimballi RSI sávos munkásságát 2018. szeptember 10. óta feltüntettem a Trader Klub weboldalán (ajánló itt, videófelvétel itt). Semmilyen módon és platformon nem állítottam, hogy az én szellemi termékem lenne. Azonban kiváló megfigyelésnek és eszköznek vélem, így beépítettem a kereskedési rendszerembe, illetve tovább ötvöztem a saját elképzeléseimmel. Mivel tanítok, ezért beszélek is róla – amelyhez korábban Cimballi hozzájárulását kértem.

A kultúra önmagából építkezik. Az emberek felhasználják és továbbfejlesztik egymás eredményeit; a találmányok nem a semmiből jönnek, hanem korábbi találmányokból születnek – senki nem vádolta plágiummal Stephensont, amiért a gőzgépet felhasználta a mozdonyához. A tudomány evolúciója olyan, mint a biológiai evolúció. Persze az elődök munkásságát feltüntetjük.

Köszönet a sok támogató levélért. Raduval továbbra is értéket szeretnénk teremteni, alkotni, és nem rombolni. Rátok, olvasóinkra és követőinkre fókuszálunk – illetve a magunk dolgára. Jelenleg gőzerővel teszteljük és javítjuk a Hibrid+ szoftvert, válaszolunk azoknak, akiknek kiadtuk tesztelésre, és készülünk a keddi előadásra.

Horváth Gábor

Üdv mindenkinek, sziasztok!

Az elmúlt tíz nap tucatnyi levélváltása nyomán, mindkét fél kifejezett kérésének eleget téve alakítottam ki álláspontomat a köztetek zajló vitában. A helyzet rendezésében az üzenetem azért segíthet, mert van olyan pár információ töredék, amire talán egyik, vagy másik oldalnak nincs, vagy nem volt rálátása. (Mindezek ellenére, a tényeken túl, van néhány pont, ahol a véleményemet, feltételezésemet mondom.)

Horváth Gábor gondolom hosszú ideje használt és csiszolgatott egy olyan setupot, amelyben egy 4-es periódusú RSI-t, 200-as ár mozgót és egy fordulatra utaló gyertyaformációt ötvöz annak érdekében, hogy korrektív szerkezetek végén igyekezzen trend irányba belépni. A konstrukció egy szignál alakzat, ami nélkülözte az kontextus információt – itt jöhetett képbe az RSI sávok rendszere. Ő maga talán 2017 körül találkozhatott az RSI sávjaimmal és a hozzájuk kapcsolódó vezérlőelvekkel több olyan nyilvánosan elérhető írásomból, ahol nem csinálok titkot a tartományok funkciójából, jelentőségéből és a sávok konkrét elhelyezkedéséből. Gábor látva, hogy az RSI kontextus növeli a setup megbízhatóságát (ez a dolga a kontextusnak) 2018. április 5-én engedélykéréssel fordult hozzám. Azt kérte, hogy használhassa magának (bárki megteheti, a fő elvek ezért szerepelnek nyilvános előadásokban), de a megkeresése ezen általános kérésen túlment. Szeretett volna beszélni az RSI sávokról „online klubja keretein belül a forrás megjelölése mellett”.

Erre én: “Megtisztelő a megkeresés és kredit (forrás megemlítés) az RSI sávokért.” Vagyis rendben van így, ezt válaszoltam. Majd ugyanazon levelem második felében leírtam az indikátor történetét, a működési elvét és azt, hogy kik voltak azok, akiknek munkája, kísérletezése az én kutakodásomat inspirálta. Azért, hogy legyen muníció Gábornál, amikor erről beszél, hiszen nem vett részt nálam tréningen, képzésen, azaz mélységében nem ismeri a módszert.

Közjáték: Mindig úgy tartottam, hogy az eredeti forrásmegjelölés nemcsak fontos kötelesség, de ügyesen beépíthető érdekes extra tartalom bármilyen prezentációban. Persze ingyen reklám, meg tisztelgés, de van ezeken túl is funkciója és előnye. Nézetem szerint, az előadó hitelességét növeli, ha a közönség látja, hogy ő helyettük is elvégezte a házifeladatot, a szakirodalom tanulmányozását, rendszerezését. Főleg, ha olyan rálátást tud adni, ami egyetlen szerzőt megismerve még nem lenne lehetséges, azaz képes többféle megközelítésből egy újat szintetizálni. Mi több, kifejezetten érdekes lehet egy hosszabb előadást megtörni, és egy percre megállni elmondani a történetet az eredeti felfedezés mögött. Például tudjuk-e, hogy Birger Schäfermeier miért használ(t) Donchian-csatornát? Azért mert Teknőc irányzat követő volt és Richard Dennis teknőcei használtak Donchian-t. Igazából ők hozták be a köztudatba, az addig kevesek által ismert indikátort. Ugye, hogy érdekes? Minden kereskedő hallott már a teknőcökről, Donchianról, Birgerről, de talán nem hallotta egy lapon említeni.

Ezzel a Donchian – semleges téma – kitekintéssel íme a mondandóm: Ne tessék félni kitenni a kreditet, vagy elmondani honnan van, semmit sem von le a saját érdemeinkből, még jobb helyzetbe is hozza az előadót. …És csak hogy még egyet mondjak: ezért is jó, mert aki a hallgatóságból kutakodni szeretne tovább, mert az információ megérintette, az így megteheti azt. Túlzásokba sem kell esni, Birger sem mondja el minden fél órában Donchian életrajzát (sőt egyszer sem hallottam tőle), vagy hogy miként épített rá rendszert Richard Dennis és ez hol jelenik meg személyesen nála. Ezt annál is inkább megteheti, mert egy saját módszert szintetizált, tehát már nem az eredetit használja.

Eddig akkor kitekintés; minden publikáló, kutató, előadó számára szívből tanácsolom mindezt meggondolni.

Gábor videón szereplő módszere sajátos – nem sok köze van az én módszeremhez. Amint már mondtam, elvileg nem is ismerheti a Kontextus-momentum-szignál módszeremet mélységében. Kivett egy elemet, a 67-es RSI érték figyelését az RSI sávok rendszeréből – ráadásul nem egészen úgy használja mint én. Kapásból abban is különbözik a módszerünk, hogy magam legalább két egymás melletti idősíkról összegzem az RSI kontextus információt, Gábor pedig egyetlen idősíkról beszél. A setup alakzataink is eléggé különbözőek….stb… Átfedést egyetlen jelentős elem tekintetében hozott létre kettőnk módszere között. Kreditet illett volna megadnia? Simán + erről szólt az első engedélykéréses levelezésünk is (fent). Hogy elmaradt, az első látásra nem szép – Gábort ismerve, nem karaktere az ilyesmi. Próbáljunk ismét bizalmat előlegezni.

Amikor egy többnapos tréningprogramot tartok, sok hivatkozást kell megtennem. Van amikor az eredeti szerzőnek van külön diája, amiért nem maradhat ki, de van, amkori csak egy koncepció ismertetésekor egy dia lábjegyzetében van előttem, amit a forrásról röviden mondanék. Az utóbbiak közül biztosan volt már olyan, ami fáradtság, vagy figyelmetlenség nyomán elmaradt. Gábornál nem tudom, mitől maradt ki, de nem is érdekes. Miután ezt észrevette, vagy a Forex Klub népe erre figyelmeztette a ténylegesen publikált videó 1:04-1:06 percei közé beillesztett nyilatkozattal elvégezte a helyreigazítást. A hiányosság elég „bőkezű” pótlásáról van szó hiszen egyetlen bővített mondat, vagy egy kétsoros szöveg magán a dián is megtette volna – a hozzáadott rész pedig majdnem két perces litánia.

Összegzésként tekintsük át az esetet kizárólag a jogi szempontok mentén. Engedélykérés történt az RSI sávok használatára forrásmegjelölés feltétellel. A 67/34 (részvény) vagy 66/34-es (deviza) küszöbérték beépítésével Gábor nem alakított ki az enyémhez számottevően hasonlító módszert, a módszere sajátos maradt. A forrásmegjelölést hiányát utólag beleszerkesztett kiegészítéssel korrigálta.

Más esetekben, amely itt az RSI sávos vita történetben nem volt releváns még szempont lehet(ne), hogy van-e 2-3 bekezdésnél hosszabb szó szerinti idézet, a leírások tartalmaznak-e forrásmegjelölés nélkül olyan a rendszeremben definiált kifejezéseket, rövidítéseket mint „fenntartható bull/bear zóna”, „DKK”, „KK”, „Kk”, vagy „kis k” setup, „originális grid”, „túl sok RSI visszaesés elve”, amelyek annyira egyediek, hogy azok használata egyértelműen sérthetné a szerzői jogokat.

Mindezen „bűntételeket” láttam már halmozni, fokozni: A Tőzsdebiblia könyv szerzője, Nyitrai Gergely a minősített jogsértés gereblyéjébe sétált bele, amikor pénzért sikerült saját neve alatt árulni olyan szellemi terméket, amit magam hoztam létre. Évekig tartó eljárást vett a nyakába ezzel. Mennyivel egyszerűbb a szerzői jogokat tiszteletben tartani és végső soron úgy játszani, hogy azzal mindenki nyer; eredeti szerző, feldolgozó szerző és a közönség is.

Részemről ennyi. Ezen túl persze mindenkinek lehet saját véleménye az ügyben. Az értékítéletünk, az elvárásaink ahányan vagyunk, annyiféle lehet – az már nem jogi kategória. Látszik, hogy sok érzést kavart fel az ügy. Köszönöm – jó tudni, hogy mindig vannak olyanok a társaságban, akik figyelnek, és felszólalnak más érdekében.

Cimballi

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

16 hozzászólás

 1. Mészáros Zoltán 2019-11-20 at 18:02 - Reply

  Csak egy barom lehet aki lopással vádol ilyenért valakit. A tőzsde világába, millió információ kavarog, és abból, mindenki azt használ amit akar. Ha valaki féltené a saját információit (strétégiáját) az magába tartja. Az, hogy szellimi értéket közvetítesz másoknak – forrástól függetlenül -, az csak a Te értéked növeli! Szerintem ne is foglalkozz írígykedő, kötözködő emberekkel.

  • Horváth Gábor 2019-11-21 at 14:41 - Reply

   Szia Zoli! Köszönöm a hozzászólásod, és hogy megosztottad amit gondolsz.

 2. Susan 2019-11-20 at 18:20 - Reply

  Valamit nagyon jol csinaltok,hogy a konkurencia bepanikolt es fogast probal talalni rajtatok!:)) Vannak emberek,akik masok sikereit a sajat kudarcukkent fogjak fel,es azonnal megprobaljak betamadni a masikat.Nektek ilyen emberekkel semmi dolgotok,magyarazkodasra meg vegkepp semmi szuksegetek nincs! Nektek gratulalok,azt meg inkabb nem irom le,hogy roluk mit gondolok.Tovabbi sok sikert Nektek!
  Valahogy lemaradtam a Hibrid+ tesztelesi lehetosegrol,meg az eloadasrol is,amit nagyon sajnalok.Van meg lehetoseg tesztelni?Koszi!

  Susan

  • Kovács András 2019-11-21 at 09:10 - Reply

   Sziasztok!

   Elolvastam ezt a “lopásos cikket”, ennek az “úr”-nak az oldalán, s a következő két hozzászólást tettem ki neki, névvel és e-mail címmel együtt.
   A megszólítást kiveszem belőlük:
   1. Na a következő hozzászólást írtam neki, persze elfogadásra vár nem hiszem hogy kiteszi ezért osztom meg veletek:

   “Tisztelt XY Úr!

   Meglepődve s mély felháborodással olvastam a cikkét. Mielőtt vádaskodna nem ártana utánajárnia a dolgoknak. Ezen az előadáson én is részt vettem s egy szó sem esett arról hogy az előadő kitalációja lenne, mivel tréder körökben semmi új nincs a nap alatt, teljesen normális hogy ötvözzük a korábban hallottakat és merítünk belőle. Ön is ezt teszi sőt, ír is róla. Amennyiben ön régóta ezen előadó klubjához tartozna tudná, hogy már évekkel ezelőtt elmondta sőt ott van anyagokban is leírva a PDF-ben hogy az alapgondolat (RSI sávozás) kitől származik. Az előadó akkor és azóta is írásbeli engedélyt kért ezen sávozás szülőatyjától ennek használatára, ami egyébként csak pár sávjában s határában egyezik meg az eredeti RSI sávokkal.
   Magánvéleményben elmondanám Önről, hogy nem szép dolog jogtalanul vádolni olyan embert, aki meghívta Önt is vendégelőadónak magához (s ki tudja ez után hány új regisztrálója lett Önnek is), és Ön ezt hogyan is hálálta meg?! Hogy egy előadás alapján fogalmaz meg ítéletet róla a követőnek?! Egy hamis képet adva nekik erről az egészről? Tisztelettel kérem hogy igazítsa helyre a cikkét, és szerintem kérjen is bocsánatot, mert nem illendő hamisan állítani olyan dolgot, ami nem igaz. Nekem Ön normális embernek tűnt az alapján az előadás alapján amikor meg volt hívva, ezek szerint tévedtem volna?!

   Üdvözlettel: Kovács András”

   2. Tisztelt XY úr!

   Még egy dolog. Ön szerint fél órában mit lehet elmondani egy rendszerről?
   Szerintem semmit, és az Ön 1,5 órás előadásában sem tudtunk meg semmit arról, hogy Ön hogyan kereskedik, nekem nagyon ad hoc jellegűnek tűn,t de nyilván ki van teljesen dolgozva, s nem így tanítja, hiszen nem is lehet fél-1,5 órában bármit is elmondani egy rendszerről, még akkor sem ha ez csak egy kis eleme a kirakósnak.
   Jah, igen még valami, nem hiszem hogy látatlanban a kellő tudást kéne összehasonlítania Önnek, mert nem ismeri az előadó tudásbázisát. Mellesleg nem is lehet két tudáshalmazt összehasonlítani egymással, meg felesleges is. További jó cikk írászatot kívánok Önnek.

   Üdv Kovács András

   • Horváth Gábor 2019-11-21 at 14:59 - Reply

    Kedves András! Köszönöm, hogy elmondtad a véleményed! Átfogó! 🙂

    • Kovács András 2019-11-21 at 16:45 - Reply

     Nagyon szívesen s köszi. 😊 Egyébként a történet még folytatódott XY úr cikkére reagálásokkal s viszont válaszokkal de azokat már nem tárom az érdeklődő közönség elé (mivel ez nem ilyen fórum) aki el szeretné olvasni járjon utána! 😉

  • Radulovic Attila 2019-11-21 at 10:49 - Reply

   Kedves Susan!

   Köszönjük szépen válaszodat! A Hibrid+ tesztelési lehetőségére még van lehetőséged jelentkezni, ezzel kapcsolatban mindjárt külön e-mailben jelentkezem nálad.

   Fontos továbbá, hogy november 26-án egy újabb webináriumot tartunk a Hibrid+ szoftverről, amire szeretettel várunk (úgy látom, hogy már jelentkeztél is, szuper!).

  • Horváth Gábor 2019-11-21 at 14:54 - Reply

   Kedves Susan! Köszönöm, hogy írtál. Raduval valóban igyekszünk a dolgainkat jól csinálni, de amint látható ez nem mindenkinek tetszik — vagy érzi jónak. Látom, Radu már megválaszolta a Hibrid+ webináriummal kapcsolatos kérdésed. Sok szeretettel várlak kedden!

 3. Komjáthy Attila 2019-11-20 at 19:30 - Reply

  Dehogy lopás! Ez butaság! Ha valaki egy adott ötletet felhasznál és abból fejleszt egy saját elképzelést, stratégiát és még hajlandó ezt másoknak is elmondani segítő szándékkal azt nem bántani kell, hanem dicsérni. A forexen és a tőzsdén nincsenek titkok, legfeljebb nem az nap, hanem másnap jövünk rá ezekre. Aki úgy gondolja, hogy vannak titkok, annak nem sok köze van a kereskedéshez. Igenis javaslom, hogy osszuk meg a tudást azoknak, akik fejlődni szeretnének, hiszen együtt könnyebb és gyorsabb… Gábor egy nagyszerű tréder és oktató és azon kevesek közé tartozik, akik ezt a tudást át is tudják adni!

  Komjáthy Attila

  • Horváth Gábor 2019-11-21 at 15:10 - Reply

   Kedves Attila! Köszönöm a hozzászólásod! Megtisztelsz!

 4. Dankó Zoltán 2019-11-21 at 17:24 - Reply

  Üdvözletem!

  Lássuk mennyire működik itt a cenzúra.
  Én Kovács András minden üzenetét kiengedtem, és készséggel válaszoltam is rájuk.
  Örülök, hogy ennyi sok lelkes rajongó veszi körül az oldal üzemeltetőit. Cimballi levele a nyílt előadás videójára fókuszál, ahogy ez a cikk is. Viszont a teljes kép megismeréséhez szükséges lenne az elmúlt 2-2,5 év történéseit is ismernetek. Erre lesz lehetősége a tisztelt hallgatóságnak, ha megtisztelnek minket a jelenlétükkel. Számítunk Radulovics Attila, és Horváth Gábor megjelenésére is! Csupán egyetlen kérdést szeretnék majd nekik feltenni!

  Tiszetettel:
  Dankó Zoltán

 5. Fekete Imre 2019-11-21 at 19:54 - Reply

  Hihihi ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ ez milyen már „ellopta az RSI-t” ez most valami vicc?

  • Horváth Gábor 2019-11-22 at 07:14 - Reply

   Kedves Imre! Bár csak az lenne 🙂

 6. Kovács András 2019-11-22 at 07:53 - Reply

  Akkor most lebuktam XY=Dankó Zoltán 😅

 7. Stumpf Tibor 2019-11-22 at 12:51 - Reply

  Kedves Gábor.

  Makszimálísan egyet értek, Komjáthy Attila értékelésével.Szeretnék idézni tőle egy mondatot: „Gábor egy nagyszerű tréder

  és oktató és azon kevesek közé tartozik, akik ezt a tudást át is tudják adni! Ha úgy tetszik én is plagizáltam.Köszönöm

  hogy a Tréder Klub tagja lehetek. Stumpf Tibor
  ,

  • Horváth Gábor 2019-11-22 at 14:11 - Reply

   Kedves Tibor! Köszönöm a pozitív értékelésed, jó érzés volt olvasni. Örülök, hogy a körünkben vagy te is!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.