A szabadság veszélye

A szabadság jó, és az emberek nagy része szabadságra vágyik, törekszik rá, vagy sóvárog utána. A tőzsdei kereskedésben senki nem mondja meg, hogy mit tegyél, mikor dolgozz és mennyit. Teljesen a magad ura vagy és szabad. Rengeteg lehetőséged van a kereskedésre, amelynek csupán a tőkéd szabhat határt. Azonban az ekkora szabadság veszélyekkel is járhat egy ilyen környezetben. A legtöbb embernek nincs meg a pszichológiai felkészültsége, hogy helyesen kezelje ezt a végtelen szabadságot, és óriási károkat okoznak maguknak mind anyagi, mind lelki értelemben. Önmaguk urai akarnak lenni, de nem tudnak, mert az nem is olyan egyszerű.A piac által kínált számtalan lehetőséghez való hozzáférés, párosítva a végtelen lehetőségek megvalósításával és a teljes szabadsággal, olyan speciális pszichológiai kihívások elé állítja az egyént, amelynek létezéséről nagyon kevesen tudnak, illetve annak kezelésére még annál is kevesebben vannak felkészülve.
Semmi, amit a társadalomban teszünk, nem készít fel arra, hogy teljesen kötöttségmentes környezetben hatékonyan működjünk, és alapból nincsenek meg az ehhez szükséges pszichológiai eszközeink. Mindegyikünk valamilyen szociális környezetbe született, a szociális struktúrák szabályokból, kötöttségekből, korlátozásokból állnak, amelyek megszabják, hogy az egyének a szociális struktúrában hogyan – vagy hogy nem – fejezhetik ki magukat.

Elménk struktúrájának legnagyobb részét szociális fejlődésünk során kapjuk, más emberek döntéseire alapozva. A mi elménkbe ég bele, de nem tőlünk származik. Az életünk során kiépült és rögzült öntudatlan szokásainkat, hiteinket visszük a tőzsdére, és velük akarunk operálni.A legtöbben nincsenek tudatában, hogy milyen gyermekkori emlékek, elvárások és tiltások korlátozhatják jelenlegi gondolkodásukat. Rendkívül fontos az, hogy mit látunk a szüleinktől, milyen kijelentéseket hallottunk a környezetünktől. Gondolok itt a pénzzel kapcsolatos hiedelmek rendszerére, a nyereséghez, a veszteséghez, a sikerhez való hozzáállásra, az önértékelésünkre; ugyanis ezek mind végigkísérik az életünket, és jellemzően a tudat alatti tartományban alapvetően meghatározzák a pénzel kapcsolatos bánásmódunkat, hitrendszerünket, valamint a vágyainkat. Ha valaki egész kicsi korától azt hallja otthon, hogy a gazdagok mind tolvajok és tisztességtelenek, és a pénzért fizikailag keményen meg kell dolgozni, akkor neki valószínűleg nehézségei lesznek a kereskedéssel, mivel legbelül nem hiszi el, hogy így is lehet becsületesen pénzt keresni. Ez a programozás addig nem fogja engedi, hogy nyerjen, amíg rá nem ébred, hogy mit kell felülírnia.

Ahhoz, hogy sikeres kereskedő legyél, nem biztos, hogy egyből fel kell oldanod minden múltbéli frusztrációdat és csalódottságodat, de nem tudhatod, hogy mennyi munkát és figyelmet kell még beletenned a kereskedéshez szükséges mentális struktúrád felépítésébe. A kereskedésben semmi sem kezdődik anélkül, hogy te akarnád, hogy kezdődjön, és minden addig tart, amíg te akarod. A piaci környezetben gyakorlatilag szinte minden szabályt te hozol, néhány formális dolgot leszámítva.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.