Összerendelési lehetőségek (6/1): összegzés

Itt vagy:

A méretező modul a Risk Manager, a Hibrid+, valamint a Pingpong expertjeinkben érhető el. Ez a bejegyzés segít abban, hogy tájékozódhass a temérdek összerendelési lehetőségről. Javaslom, hogy ennek a bejegyzésnek az elolvasása előtt nézd át a Méretező modul panelének gombjai című bejegyzést is!

Mi a koncepció?

A fejlesztés során arra törekedtünk, hogy a kereskedők számára a legtöbb lehetőséget biztosítsuk úgy, hogy a charton a lehető legkevesebb helyet foglaljon el az eszköz.

Az összerendelések taglalása során több olyan fogalmat is érinteni fogok, amelyek ismerete nélkül nem értheted a funkciók leírásait. Éppen ezért először nézzük át közösen ezeket a fogalmakat!

Fontos fogalmak

A fogalmakat logikai sorrendjükben listázom.

Mozgatható vonal

A méretező modulban a stoploss, takeprofit és nyitóár szinteket mozgatható vonalak segítségével is ki tudod jelölni. Ha egérrel mozgatod az általad kijelölt árszintekre ezeket a vonalakat, gyakorlatilag technikai szinteket jelölsz ki, amelyeket a program saját magától csak abban az esetben fog mozgatni, ha ezt valamilyen összerendelés indokolja, egyéb esetben a vonalak ott maradnak, ahol hagytad őket.

Viszonyítási pont

Az az árfolyamhelyszín, amelytől a méretező vonalait eltoljuk fix vagy dinamikus távolság esetén.

 • Azonnali módban az SL, a TP viszonyítási pontja az aktuális nyitóár.
 • Megbízásos módban a megbízás vonal viszonyítási pontja az aktuális nyitóár, az SL és TP vonalak viszonyítási pontja pedig a megbízás vonal.

Stoploss (SL) vonal

Ez az a vonal, amellyel megadhatod a tervezett ügylet stoploss árhelyszínét. A szabadon mozgatható vonalnak a tervezés során van szerepe, a végrehajtás (ügyletnyitás) pillanatától kezdve a pozíció stoploss szintjét a többi funkció kezeli, és a méretező modulnak nincs rá hatása.

Megbízás nyitóára vonal

Ez az a vonal, amellyel megadhatod a tervezett függő megbízás nyitóárát, amennyiben a Megbízás üzemmódban vagy. A Megbízásos és Azonnali üzemmódokról bővebben a Méretező modul panelének gombjai című bejegyzésben olvashatsz.

Takeprofit (TP) vonal

Ez az a vonal, amellyel megadhatod a tervezett ügylet takeprofit árhelyszínét. A szabadon mozgatható vonalnak a tervezés során van szerepe, a végrehajtás (ügyletnyitás) pillanatától kezdve a pozíció takeprofit szintjét a többi funkció kezeli, és a méretező modulnak nincs rá hatása.

Dinamikus távolság

A méretező modulban lehetőséged van az SL, TP és megbízás vonalak dinamikus mozgatására. Ez azt jelenti, hogy egy vonal helyét nem az általad megadott fix távolság, vagy az egér útján kijelölt helyszín adja meg, hanem egy folyamatosan lekérdezett (és frissített) módszer.

A módszer a következő lehetőségek valamelyike lehet:

 • ATR

  Mind a három vonal (SL, TP, megbízás) esetében használhatod ezt a módszert. Az expert ilyenkor egy általad megadott ATR indikátor értékét kérdezi le, és ezzel a távolsággal tolja el az érintett vonalat a viszonyítási ponttól.

 • HH/LL

  Az SL vonal esetében használhatod ezt a módszert. Az expert ilyenkor az általad megadott számú múltbéli gyertya highest high, illetve lowest low értékét használja a stoploss árfolyamszint kialakítására.

  A program buy irányú ügylet esetén a lowest low (legalacsonyabb low ár), míg sell irányú ügylet esetén a highest high (legmagasabb high ár) árhelyszínt használja stoploss szintként.

Fix távolság

A méretező modulon belül használható vonalakhoz (SL, TP, megbízás nyitóára) fix távolságot is megadhatsz, ha az érintett vonalon lévő mezőt szerkeszted. Amennyiben így teszel, egy fix távolságot rendelsz a vonalhoz. Röviden összegzem, hogy a fix távolságok megadásával melyik vonalon mit befolyásolhatsz – a további bejegyzésekben részletesen kifejtem a lehetőségeket.

 • A stoploss vonal szerkeszthető mezője

  Ha ebben a mezőben egy konkrét értéket adsz meg, akkor a stoploss folyamatosan ilyen távolságra lesz a tervezett nyitóártól. Azonnali módban a tervezett nyitóár mindig az aktuális ár, megbízásos módban pedig az az ár lesz, ahová a megbízás nyitóárának vonalát elhelyezted.

  Ameddig nem mozgatod el egérrel ezt a vonalat, a program arra fog törekedni, hogy a tervezett stoploss helyszín mindig fix távolságú legyen az üzemmódban meghatározott nyitóárhoz képest.

 • A takeprofit vonal szerkeszthető mezője

  Ha ebben a mezőben egy konkrét távolságot adsz meg, akkor a takeprofit távolság folyamatosan ekkora lesz a tervezett nyitóártól. Azonnali módban a tervezett nyitóár mindig az aktuális ár, megbízásos módban pedig az ár lesz, ahová a megbízás nyitóárának vonalát elhelyezted.

  Ameddig nem mozgatod el egérrel ezt a vonalat, a program arra fog törekedni, hogy a tervezett takeprofit helyszín mindig fix távolságú legyen az üzemmódban meghatározott nyitóárhoz képest.

 • A megbízás vonal szerkeszthető mezője

  Ha ebben a mezőben egy konkrét távolságot adsz meg, akkor a függő megbízás nyitóárának távolsága folyamatosan ekkora lesz az aktuális ártól. Ez a mező (és a hozzá tartozó vonal) csak a Megbízásos üzemmódban jelenik meg.

  Ameddig nem mozgatod el egérrel ezt a vonalat, a program arra fog törekedni, hogy a tervezett nyitóár helyszíne mindig fix távolságú legyen az aktuális árhoz képest.

Vonalak visszaállítása

Gyakran szükséged lesz majd arra, hogy a stoploss, takeprofit és megbízás vonalakat alaphelyzetbe állítsd. Ezt a visszaállítás gomb () segítségével tudod megtenni – ha megnyomod, törölheted vele az aktív összerendeléseket, és könnyedén megjelenítheted a már látható területen kívül eső SL, TP vonalakat. Bővebben erről a vonalról a Méretező modul panelének gombjai bejegyzésben olvashatsz.

Összerendelési lehetőségek

A lehetséges összerendelések leírását több bejegyzésen keresztül taglaljuk. Érdemes őket az alább javasolt sorrendben olvasnod, mert így a legegyszerűbbtől haladsz a legkomplexebb felé.

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top