How Can We Help?

Összerendelési lehetőségek (6/2): az aktuális ár és a függő megbízás nyitóára közötti kapcsolat

Itt vagy:

A bejegyzés bemutatja, hogyan tudsz eltolást beállítani az aktuális ár és a tervezett függő megbízásod között a Hibrid+ és a Risk Manager expertekben elérhető pozícióméretező modulban.

Az aktuális ár és a függő megbízás nyitóára közötti kapcsolattal elérheted, hogy tervezett függő megbízásod nyitóára folyamatosan kövesse az aktuális árfolyamot.

Ez a funkció kizárólag Megbízásos üzemmódban működik, hiszen az Azonnali üzemmódban a nyitóár az aktuális árfolyam: buy esetén az Ask, sell esetén pedig a Bid ár.

Tipp

Egy mező akkor válik módosított státuszúvá, ha szerkeszted az értékét. (Szerkesztésnek számít az is, ha belekattintasz és nyomsz egy entert az eredeti értéken.) Egy vonal pedig abban az esetben válik módosított státuszúvá, ha elmozdítod a helyéről egy új árfolyamszintre.

Ahhoz, hogy a függő megbízás nyitóárvonala megjelenjen, aktiváld a Megbízásos üzemmódot: kattints a Megbízás gombra!

Megbízás mód bekapcsolva

Hogyan adható meg a tervezett megbízás típusa?

A megbízás típusát (stop/limit) a program attól függően állapítja meg, hogy hol helyezkedik el a megbízás vonal az aktuális ártól, a megbízás irányát pedig (buy/sell) úgy, hogy hol helyezkedik el a stoploss vonal a megbízás nyitóárától.

 • Buy stop

  Ha a megbízás vonal az aktuális ár felett van, és a stoploss vonal a megbízás vonal alatt, akkor buy stop megbízást tervezel.

 • Buy limit

  Ha a megbízás vonal az aktuális ár alatt van, és a stoploss vonal a megbízás vonal alatt, akkor buy limit megbízást tervezel

 • Sell limit

  Ha a megbízás vonal az aktuális ár felett van, és a stoploss vonal a megbízás vonal felett, akkor sell limit megbízást tervezel.

 • Sell stop

  Ha a megbízás vonal az aktuális ár alatt van, és a stoploss vonal a megbízás vonal felett, akkor sell stop megbízást tervezel.

A tervezett függő megbízás nyitóárának helyszíne az a pont, ahol a tervezett függő megbízásod teljesül, és pozíció válhat belőle. Ezt a helyszínt az alábbi módszerekkel adhatod meg.

Milyen lehetőségeid vannak a függő megbízás nyitóár-helyszínének megadására?

 • Árfolyamhelyszínnel – ebben esetben a megbízás vonalat egyszerűen megfogod az egér segítségével, és oda húzod, ahová csak szeretnéd.

 • Fix (statikus) távolsággal – ekkor a megbízás vonalon elhelyezkedő szerkeszthető mezőbe adod meg azt a távolságot, amely eltartásként funkcionál. A leendő függő megbízásod mindig pontosan ekkora távolságot tart majd az aktuális ártól.

  A fix távolság beállításakor a program a beállítást megelőző megbízástípust tartja meg. Ha a beállítást megelőzően éppen buy limit megbízást terveztél és ekkor megadsz egy fix távolságot a vonalon lévő szerkeszthető mezőben, akkor a program továbbra is buy limit megbízást fog tervezni az imént megadott eltolással.

 • Dinamikus távolsággal – ekkor a program képes az ATR indikátorból lekérdezett, folyamatosan változó távolsággal eltolni a megbízás nyitóárát az aktuális ártól. Az ATR indikátor paraméterezését a Hibrid+ és Risk Manager expertben az alábbi paraméterekkel tudod szabályozni:

  • Dinamikus megbízás üzemmód
  • ATR idősík
  • ATR figyelt gyertya
  • ATR periódus
  • ATR szorzó

  Ezeket a paramétereket a Hibrid+ expertben az Elrendezés » Panelek » Pozíció panelek » Pozícióméretező panel menün belül, Risk Manager expertben pedig a külső paraméterek listájában találod.

  Első lépésként állítsd a Dinamikus megbízás üzemmód paramétert az ATR lehetőségre! Ekkor egy plusz gomb jelenik meg Off állapotban a megbízás vonalon.

  A dinamikus távolság beállításakor a program a beállítást megelőző megbízástípust tartja meg. Ha a beállítást megelőzően éppen buy limit megbízást terveztél és rákattintasz az Off feliratú gombra, akkor a program a beállított ATR paramétereknek megfelelően továbbra is buy limit megbízást fog tervezni, a paramétereknek megfelelő eltolással. A bekapcsolást követően a gombon megjelenik a lekérdezett és szorzóval megszorzott ATR érték, az ATR periódus, valamint a lekérdezés idősíkja. További finomítási lehetőség áll rendelkezésedre a gombtól balra található szerkeszthető mezőn keresztül: az oda beírt piptávolság a megbízás típusának megfelelő irányba tolja el a megbízás nyitóárát.

  A program folyamatosan lekérdezi és frissíti az ATR távolságot. Ha a ATR figyelt gyertya értéke Aktuális gyertyára van állítva, akkor az ATR lekérdezése minden árfolyam-elmozdulásban, ha 1-5. gyertyára van állítva, akkor pedig gyertyánként történik meg.

  A dinamikus eltartást az ATR szövegezésű gombra történő kattintással tudod kikapcsolni.

  Az alábbi képen a dinamikus megbízás eltolás látható. A program az M5-ös idősíkú, 50-es periódusú ATR indikátor értékét kérdezi le, melyet a paraméterek között beállított szorzóval szoroz meg (a szorzó értéke nem látszik a kijelzésben). Az így kapott végeredmény 10.8 pip, amelyet a gombtól balra lévő szerkeszthető mező segítségével 2 pippel megtoldunk, így az aktuális árfolyamtól mindenkori ATR + 2 pipnyi távolságra lesz a buy limit megbízás nyitóára.

  ATR-rel eltolt megbízás nyitóár

Jó tudni

 • A következő fejezetekben látni fogod, hogy a stoploss és a takeprofit távolságot is hasonló módszerekkel adhatod meg. Akármelyik módszert is használod a megbízás nyitóárának kialakításához, a többi összerendelést a program megőrzi. Ez azt jelenti, hogy ha például a stoploss távolságod fix távolságra van állítva a nyitóártól, akkor az aktuális ár és a megbízás nyitóára közti kapcsolat változtatása nem változtatja meg a leendő nyitóár és a stoploss közti távolságot, azaz a program automatikusan arra törekszik, hogy a lehető legtöbb kapcsolatot megőrizze, ha erre lehetősége van.

 • Az eltartást a program az adott megbízás megfelelő árától méri: buy stop és buy limit megbízások esetén az Ask ártól, míg sell stop és sell limit megbízások esetén a Bid ártól.

 • A takeprofit vonal helyzetét a program közvetlenül nem vizsgálja. Amennyiben piacilag és a függő megbízás típusa szerint megfelelő helyen van a végrehajtás pillanatában, akkor az expert felhasználja, egyébként figyelmen kívül hagyja.

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top