How Can We Help?

Összerendelési lehetőségek (6/3): a nyitóár és a stop-loss helyszín közötti kapcsolat

Itt vagy:

Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy milyen összerendeléseket hozhatsz létre a Hibrid+ és a Risk Manager expertekben elérhető pozícióméretező modul nyitóár és stop-loss vonalai között.

Nyitóár alatt azonnali üzemmódban az aktuális árfolyamot, megbízásos üzemmódban pedig a függő megbízás nyitóár-vonalát értjük. Az előző bejegyzésben már részben tárgyaltuk, hogyan helyezkednek el a vonalak az egyes függő megbízás-típusok esetén, mivel azonban a stoploss a jelenlegi témakörünkhöz is kapcsolódik, így ismétlünk kicsit.

Az azonnali üzemmódban a stoploss és a nyitóár vonal, míg megbízásos üzemmódban a stoploss, a nyitóár és az aktuális ár viszonya határozza meg a tervezett ügylet típusát.

Hogyan adható meg a tervezett ügylet típusa?

 • Buy

  Ha a stoploss vonal az aktuális ár alatt helyezkedik el, akkor buy pozíciót tervezel.

 • Sell

  Ha a stoploss vonal az aktuális ár felett helyezkedik el, akkor sell pozíciót tervezel.

 • Buy stop

  Ha a megbízás vonal az aktuális ár felett van, és a stoploss vonal a megbízás vonal alatt, akkor buy stop megbízást tervezel.

 • Buy limit

  Ha a megbízás vonal az aktuális ár alatt van, és a stoploss vonal a megbízás vonal alatt, akkor buy limit megbízást tervezel

 • Sell limit

  Ha a megbízás vonal az aktuális ár felett van, és a stoploss vonal a megbízás vonal felett, akkor sell limit megbízást tervezel.

 • Sell stop

  Ha a megbízás vonal az aktuális ár alatt van, és a stoploss vonal a megbízás vonal felett, akkor sell stop megbízást tervezel.

A (kezdeti) stoploss helyszín az a pont, ahol az ügyleted elveszti az előre meghatározott kezdeti kockázatát. Nézzük meg, hogy milyen lehetőségeid vannak a stoploss helyszín megadására!

Tipp

Egy mező akkor válik módosított státuszúvá, ha szerkeszted az értékét. (Szerkesztésnek számít az is, ha belekattintasz és nyomsz egy entert az eredeti értéken.) Egy vonal pedig abban az esetben válik módosított státuszúvá, ha elmozdítod a helyéről egy új árfolyamszintre.

Milyen lehetőségeid vannak a stop-loss helyszín megadására?

A stop-loss helyszín az a pont, ahol a tervezett ügyleted eléri a kezdeti kockázatát. Ezt a helyszínt megadhatod:

 • Árfolyamhelyszínnel – ebben esetben a stoploss vonalat egyszerűen megfogod az egér segítségével, és oda húzod, ahová csak szeretnéd.

 • Fix (statikus) távolsággal – ekkor a stoploss vonalon elhelyezkedő szerkeszthető mezőbe adod meg azt a távolságot, amely eltartásként funkcionál. A leendő stoploss helyszín mindig pontosan ekkora távolságot tart majd a tervezett ügylet nyitóárától (azonnali módban az aktuális ártól, megbízásos módban a megbízás tervezett nyitóárától).

  A fix távolság beállításakor a program a beállítást megelőző ügylettípust tartja meg. Ha a beállítást megelőzően éppen buy pozíciót terveztél és ekkor megadsz egy fix távolságot a vonalon lévő szerkeszthető mezőben, akkor a program továbbra is buy pozíciót fog tervezni az imént megadott eltolással.

 • Dinamikus távolsággal (ATR alapján) – ekkor a program képes az ATR indikátorból lekérdezett, folyamatosan változó távolsággal eltolni az ügylet stoploss helyszínét a nyitóártól. Az ATR indikátor paraméterezését a Hibrid+ és Risk Manager expertben az alábbi paraméterekkel tudod szabályozni:

  • Dinamikus SL üzemmód
  • ATR idősík
  • ATR figyelt gyertya
  • ATR periódus
  • ATR szorzó

  Ezeket a paramétereket a Hibrid+ expertben az Elrendezés » Panelek » Pozíció panelek » Pozícióméretező panel menün belül, Risk Manager expertben pedig a külső paraméterek listájában találod.

  Első lépésként állítsd a Dinamikus SL üzemmód paramétert az ATR lehetőségre! Ekkor egy plusz gomb jelenik meg Off állapotban a stoploss vonalon.

  A dinamikus távolság beállításakor a program a beállítást megelőző ügylettípust tartja meg. Ha a beállítást megelőzően éppen buy pozíciót terveztél és rákattintasz az Off feliratú gombra, akkor a program a beállított ATR paramétereknek megfelelően továbbra is buy pozíciót fog tervezni, a paramétereknek megfelelő eltolással. A bekapcsolást követően a gombon megjelenik a lekérdezett és szorzóval megszorzott ATR érték, az ATR periódus, valamint a lekérdezés idősíkja. További finomítási lehetőség áll rendelkezésedre a gombtól balra található szerkeszthető mezőn keresztül: az oda beírt piptávolság a megbízás típusának megfelelő irányba tolja el a megbízás stoploss helyszínét.

  A program folyamatosan lekérdezi és frissíti az ATR távolságot. Ha a ATR figyelt gyertya értéke Aktuális gyertyára van állítva, akkor az ATR lekérdezése minden árfolyam-elmozdulásban, ha 1-5. gyertyára van állítva, akkor pedig gyertyánként történik meg.

  A dinamikus eltartást az ATR szövegezésű gombra történő kattintással tudod kikapcsolni.

  Az alábbi képen a dinamikus ATR alapú stoploss eltolás látható. A program az M5-ös idősíkú, 50-es periódusú ATR indikátor értékét kérdezi le, melyet a paraméterek között beállított szorzóval szoroz meg (a szorzó értéke nem látszik a kijelzésben). Az így kapott végeredmény 13.8 pip, amelyet a gombtól balra lévő szerkeszthető mező segítségével 3 pippel megtoldunk, így a tervezett nyitóártól (ami a pozíció típusa alapján a képen éppen az aktuális árfolyam) mindenkori ATR + 3 pipnyi távolságra lesz a buy pozíció stoploss szintje. A mezőben megadott pozitív szám tágítja, a negatív szám pedig szűkíti a stoploss távolságot.

  ATR-rel eltolt stoploss
 • Dinamikus távolsággal (HH/LL alapján) – ekkor a program képes az utolsó x gyertya legmagasabb/legalacsonyabb pontjára helyezni az ügylet stoploss szintjét. A legmagasabb/legalacsonyabb gyertyák paraméterezését a Hibrid+ és Risk Manager expertben az alábbi paraméterekkel tudod szabályozni:

  • Dinamikus SL üzemmód
  • HH/LL idősík
  • HH/LL vizsgált gyertyák száma (db)

  Ezeket a paramétereket a Hibrid+ expertben az Elrendezés » Panelek » Pozíció panelek » Pozícióméretező panel menün belül, Risk Manager expertben pedig a külső paraméterek listájában találod.

  Első lépésként állítsd a Dinamikus SL üzemmód paramétert a HH/LL lehetőségre! Ekkor egy plusz gomb jelenik meg Off állapotban a stoploss vonalon.

  A dinamikus távolság beállításakor a program a beállítást megelőző ügylettípust tartja meg. Ha a beállítást megelőzően éppen buy pozíciót terveztél és rákattintasz az Off feliratú gombra, akkor a program a beállított ATR paramétereknek megfelelően továbbra is buy pozíciót fog tervezni, a stoploss helyszín pedig az utolsó általad megadott számú gyertya legmélyebb pontja lesz. A bekapcsolást követően a gombon megjelenik a legmélyebb pont árfolyamértéke. További finomítási lehetőség áll rendelkezésedre a gombtól balra található szerkeszthető mezőn keresztül: az oda beírt piptávolság a megbízás típusának megfelelő irányba tolja el a megbízás stoploss helyszínét.

  A program folyamatosan (minden lezárult gyertyában) lekérdezi és frissíti a legmélyebb pont árfolyamát.

  A dinamikus eltartást a HH/LL szövegezésű gombra történő kattintással tudod kikapcsolni.

  Az alábbi képen a dinamikus SL eltolás látható. A program az utolsó 10 gyertya legmélyebb pontját kérdezi le (a gyertya darabszám értéke nem látszik a kijelzésben). Az így kapott árfolyamérték 1.17338, amelyet a gombtól balra lévő szerkeszthető mező segítségével 3 pippel megtoldunk, így a tervezett nyitóártól (ami a pozíció típusa alapján a képen éppen az aktuális árfolyam) az utolsó 10 gyertya legmélyebb pontja – 3 pipre lesz a buy pozíció stoploss szintje. A mezőben megadott pozitív szám tágítja, a negatív szám pedig szűkíti a stoploss távolságot.

  Utolsó x darab gyertya legmélyebb/legmagasabb pontja alapján kialakított SL

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top