How Can We Help?

A méretező modul panelének gombjai

Itt vagy:

Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogyan épül fel a Hibrid+ és a Risk Manager expertekben lévő méretező panel. A méretező legtöbb funkciója azonos a két szoftverben, ahol pedig eltérések találhatók, akkor azt külön alcímben jelezzük.

A pozíció méretező panel megjelenítése a Hibrid+ expertben

A pozícióméretező modult a Hibrid+ expertben a következőképpen tudod engedélyezni és megjeleníteni:

Ha szeretnéd, akkor a pozíció méretező panel gyorsgombját is kitűzheted a chartra a Elrendezés » Panelek » Pozíció panelek » Pozícióméretező panel almenüben található Pozícióméretező panel megjelenítése paraméter állítgatásával. A méretezőt mindkét nézetben használhatod.

 • Kikapcsolva

  A panel egyik nézetben sem jelenik meg.

 • Teljes nézetben

  A panel kizárólag a Teljes nézetben jelenik meg.

 • Kompakt nézetben

  A panel kizárólag a Kompakt nézetben jelenik meg.

 • Teljes és kompakt nézetben

  A panel mindkét nézetben (Teljes és Kompakt) megjelenik.

A pozícióméretező bekapcsolása a Hibrid+ expertben

A pozíció méretező panel megjelenítése a Risk Manager expertben

A pozíció méretező panelt a ikonnal tudod megjeleníteni, illetve elrejteni.

A pozícióméretező bekapcsolása a Risk Manager expertben

Gombok és vonalak

Ha idáig még nem tetted meg, kapcsold be a méretező panelt! A felület gombokból és szerkeszthető mezőkből áll.

Ezeken kívül minimum egy (SL), de legfeljebb három (SL, TP és nyitóár) vonal áll a rendelkezésedre. Ezekkel a vonalakkal, illetve a hozzájuk tartozó mezőkkel és gombokkal tudod megadni a tervezett – nyitni vagy kihelyezni kívánt – pozíció, illetve megbízás paramétereit.

Azonnali és Megbízásos mód

Két üzemmódot különböztetünk meg: Azonnali, illetve Megbízásos módot. Alapbeállításként az Azonnali üzemmód lesz aktív, egyébként pedig az utoljára használt üzemmód. Az alábbi két képen látod a két üzemmód közti különbséget; a megbízás módban piros nyíllal jelöltem a tervezett megbízás nyitóárát jelölő, szabadon mozgatható vonalat. Ez a vonal Azonnali módban nem látszik, hiszen abban az esetben az ügylet megnyitásakor érvényes aktuális piaci ár lesz a nyitóár.

A módok között a Megbízás gomb segítségével tudsz váltani.

Azonnali módban a következő típusokkal dolgozhatsz:

Megbízásos módban a következő megbízás-típusokkal dolgozhatsz:

A limit és stop megbízásokról bővebben ebben a bejegyzésünkben olvashatsz.

Tipp: az Azonnali üzemmód esetén a Megbízás gomb kikapcsolt (piros), Megbízásos módban pedig bekapcsolt (zöld) állapotban van. Ezek az alapértelmezett színek, melyek természetesen megváltoztathatók, erről a méretezőhöz kapcsolódó paraméterek bejegyzésben olvashatsz részletesen.

A méretező panel gombjai

A méretező panel gombjai

Összegszerű stop-loss mező (1)

Ez a mező jelzi a számlád devizájában, hogy mekkora lehet a tervezett pozíciód maximális vesztesége a stop-loss szintnél. A mező értékét a program tölti ki dinamikusan a többi adat alapján, de ha szeretnéd, te magad is szerkesztheted.

Ha ezt a mezőt szerkeszted utoljára, akkor a program arra fog törekedni, hogy az általad megadott konkrét összeg legyen kockáztatva a stop-loss vonal mozgatásakor. Például: ha ide beírod, hogy 40, akkor a számlád devizájában – ez a képen szereplő számla esetében EUR – ezt az összeget kockáztatod, illetve ekkora veszteséget vagy hajlandó áldozni, ha a jövőbeli pozíciód stop-loss szintjét elérné az árfolyam. Az SL vonal mozgatásakor a lot méret dinamikusan változik: minél nagyobb a belépési ár és a stop-loss szint közötti távolság, annál kisebb lesz a lot méret, és fordítva.

A kockázat minden esetben legfeljebb akkora lehet, amekkorát megadsz, azonban vannak helyzetek, amikor inkább kevesebb. Ennek az oka, hogy a legkisebb lot méret, és a lot lépésköz függvényében előfordulnak szituációk, amikor nem lehetséges akkora veszteséget elszenvedni a beállított paraméterek alapján. Gondolj arra, ha például a legkisebb 0.01 lot méret mellett szeretnél 30 pip alatt 500 USD-t kockáztatni.

Tipp: a méretező panel bal oldalán találsz egy vékony sávot, melynek színe annak megfelelően változik, hogy mennyire lehetséges megvalósítani a kockáztatott összeggel kapcsolatos elvárásodat. Erről bővebben a Kockázati pontosság (9) bekezdésben olvashatsz.

A szerkesztést követően a mező háttérszíne világoszöldről sötétzöldre változik, ezzel jelezve, hogy a megadott érték az egyik, az aktív összerendelések közül.

A stop-loss funkcióhoz kapcsolódik egy stop-loss szintvonal is.

Jó tudni

 • A méretező panel kapcsolódó paramétereit a Hibrid+ és Risk Manager expertben eltérő módon érheted el. Erről bővebben egy külön bekezdésben lesz szó.

 • Ha rendelkezel a megbízáskezelő funkcióval, akkor lehetőséged nyílik annak eldöntésére, hogy a stop-loss esetében előre megadott vagy rejtett megbízásokkal szeretnél dolgozni. Amennyiben az előre megadott stop-loss megbízások mellett döntesz, a program elküldi a brókercégnek a stop-loss szintet, és azt a brókercég hajtja végre. Ha a rejtett stop-loss megbízások mellett döntesz, akkor a brókercég nem látja a stop-loss helyét, és a program hajtja végre a zárást, amikor az árfolyam eléri a stop-loss szintet. Mind a két módszernek van előnye és hátránya is. Vedd figyelembe, hogy a rejtett megbízások használatakor a program folyamatos működése szükséges a szintek végrehajtásához!

  A megbízáskezelő funkciót:

  • Hibrid+ esetén a program teljes verziójában, egyéni modulok választásakor a Megbízáskezelő modulban,
  • Risk Manager esetén pedig a VIP csomagban találod.

  A rejtőzködő üzemmód lehetőségeiről ebben a fejezetben olvashatsz.

Üzemmód váltó gomb (2)

Ezzel a gombbal tudsz váltani az Azonnali és Megbízásos mód között.

A megbízásos módhoz kapcsolódik egy nyitóár szintvonal is – a vonal színét a tervezett tranzakció gombszíne alapján állítja be a program.

Összegszerű take-profit mező (3)

Ez a mező jelzi a számlád devizájában, hogy mekkora lesz a tervezett pozíciód nyeresége a take-profit szintnél. A mező értékét a program tölti ki dinamikusan a többi adat alapján, de ha szeretnéd, te magad is szerkesztheted.

Ha ezt a mezőt szerkeszted utoljára, akkor a program arra fog törekedni, hogy az általad megadott konkrét összeg legyen a nyereség a take-profit vonal mozgatásakor. Például: ha ide beírod, hogy 50, akkor a számlád devizájában – ez a képen szereplő számla esetében EUR – megadott összeget szeretnéd megnyerni abban a pillanatban, amikor a jövőbeli pozíciód take-profit szintjét eléri az árfolyam.

A szerkesztést követően a mező háttérszíne világoszöldről sötétzöldre változik, ezzel jelezve, hogy a megadott érték az egyik, az aktív összerendelések közül.

A take-profit funkcióhoz kapcsolódik egy célár szintvonal is, melynek mozgatásakor a lot méret nem fog dinamikusan változni, hiszen azt a nyitóár és a stop-loss vonal közti távolság, valamint a kockáztatott összeg mértéke határozza meg.

Visszaállítás gomb (4)

A visszaállítás gombot megnyomva törölheted az aktív összerendeléseket, és könnyedén megjelenítheted a már látható területen kívül eső SL, TP vonalakat.

A visszaállító gomb megnyomásakor a program a BUY vagy SELL ügylettípusra vált annak megfelelően, hogy hol tartózkodik az árfolyam. A vizsgálat lényege: a program megnézi, hogy az aktuális piaci ár a legalacsonyabb vagy a legmagasabb charton látható árszinthez van közelebb. Ha lent tartózkodik az ár, akkor buy, ha pedig fent, akkor sell típusra állítja be magát.

Ha vizuális típus vagy: képzeletben oszd ketté a chartodat egy vízszintes vonallal: ha a vízszintes vonal felett tartózkodik az aktuális Bid árfolyam, akkor a chart tetejéhez van közelebb, és sell típus lesz beállítva, ha pedig a vonal alatt (vagy pont a vonalon) tartózkodik, akkor a chart aljához van közelebb, azaz buy típus lesz beállítva.

A típus beállítása mellett az SL és TP vonalak is úgy kerülnek elhelyezésre, hogy a kezed ügyében legyenek: a chart teteje (vagy alja) és az aktuális ár távolságának felének megfelelő távolságra lesznek elhelyezve az aktuális ártól. Az így beállított távolságot rögzíti a program, ami azt jelenti, hogy az árfolyam vonala, az SL és TP vonala együtt fog mozogni. Ezt az összerendelést bármikor megváltoztathatod, amit a későbbiekben mutatok be.

Ha a visszaállítást követően azonnal bekapcsolod a Megbízásos módot, akkor a megbízás ára a chart teteje (vagy alja) és az aktuális ár távolsága negyedének megfelelő távolságra lesz elhelyezve az aktuális ártól, plusz az SL és TP vonalak helye is megváltozik. Ennek oka, hogy az SL és TP vonal távolsága az előző pillanatban automatikusan rögzítve lett, így az SL és TP vonalak a Megbízásos módban a nyitóár vonalhoz lesznek „tapadva”. Ha most megmozdítod a nyitóár vonalát, akkor a nyitóárral együtt az SL és a TP vonal is együtt mozogni kezd, tartva az automatikusan megállapított és rögzített távolságot.

Ugyanez – mármint a Vonalak visszaállítása – a gomb szolgál a korábbi összerendelések törlésére is. Az összerendelésekről részletesen egy másik fejezetben írok.

Végrehajtás gomb (5)

Ez a gomb mindig a tervezett pozíció vagy megbízás típusát mutatja, a színe a típustól függően változik. A gomb megnyomásakor az expert azonnal megpróbálja megnyitni a pozíciót, vagy kihelyezni a megbízást a beállított paraméterek alapján.

Ha ez a gomb szürke, akkor nem tudsz tranzakciót indítani. A szürke szín hibát vagy problémát jelöl, ezek az alábbiak lehetnek.

 • Az expertnek nincsen globális kereskedési joga – lehetséges, hogy a központi AutoTrading gomb nincs bekapcsolva.

  Ekkor a Hibrid+ esetén a státusz panelen, Risk Manager esetén a chart jobb alsó sarkában az AUTOTRADING GOMB TILTVA feliratot jeleníti meg, és nem enged kötést indítani.

 • Az expertnek nincsen lokális kereskedési joga – a chartra helyezett expert panelén az Élő kereskedés engedélyezése opció nincs bekapcsolva. Ekkor a Hibrid+ esetén a státusz panelen, Risk Manager esetén a chart jobb alsó sarkában a KERESKEDÉS TILTVA A CHARTON feliratot jeleníti meg, és nem enged kötést indítani.

 • Túl közel vannak a vonalak az aktuális árhoz – ha pl. a stop-loss vonal pont az Ask és Bid ár között – vagyis a spread sávjában – helyezkedik el, akkor nem lehetséges megállapítani a tervezett tranzakció irányát. Ilyenkor egy kérdőjel jelenik meg a tranzakció típusa helyett.

 • A kezdőtőke védelme funkció aktív, vagyis bekövetkezett az általad előzetesen meghatározott veszteség a robot kötéseivel.

  Ekkor:

  • a Hibrid+ expertben a tőkevédelmi panelen a Státusz sorban megjelenő tőkevédelem elérve szöveget,
  • a Risk Manager expertben pedig a chart jobb alsó sarkában az ALACSONY TŐKE feliratot

  látod, és nem tudsz kötést indítani.

Lot méret mező (6)

Ez a mező jelzi a tervezett pozíciód lot méretét a jelenlegi nyitóár és SL szint figyelembe vételével. A mező értékét a program tölti ki dinamikusan a többi adat alapján, de ha szeretnéd, te magad is szerkesztheted.

Ha ezt a mezőt szerkeszted utoljára, akkor a program arra fog törekedni, hogy az általad megadott konkrét lot méret legyen a pozíció lot mérete a stop-loss vonal mozgatásakor is.

Azaz: ha ide beírod, hogy 0.1, akkor fixálod a lot méretet. Ha mozgatod az SL szint vonalát, akkor a lot méret fix marad, és a távolság, illetve a veszteség értéke automatikusan frissül.

A szerkesztést követően a mező háttérszíne világoszöldről sötétzöldre változik, ezzel jelezve, hogy a megadott érték az egyik, az aktív összerendelések közül.

Ha ezután beírod az összegszerű veszteség értékét is a stop-loss mezőbe (1), akkor a lot méret és az összegszerű stop-loss mező is sötétzöld színre vált, és mivel a stop-loss mezőt szerkesztetted utoljára, a program kiszámítja az árfolyamszintet, ahová a stop-loss szintnek kell kerülnie ahhoz, hogy az általad megadott lot méret és a megadott veszteség teljesülhessen. Amikor elmozdítod a stop-loss vonalat, vagy az összegszerű kockázat helyett pl. a százalékos kockázat mezőbe kattintasz, és új értéket adsz meg, a lot méret mező sötétzöld színe világoszöld színre vált.

A TP vonal mozgatásakor a lot méret nem fog dinamikusan változni, hiszen azt a nyitóár és a stop-loss vonal közti távolság, valamint a kockáztatott összeg mértéke határozza meg.

Kockáztatott egyenleg százalék (7)

Ez a mező jelzi a számlád könyvelt egyenlegének százalékában, hogy mekkora lesz a tervezett pozíciód vesztesége a stop-loss szintnél. A mező értékét a program tölti ki dinamikusan a többi adat alapján, de ha szeretnéd, te magad is szerkesztheted.

Ha ezt a mezőt szerkeszted utoljára, akkor a program arra fog törekedni, hogy az általad megadott konkrét számérték alapján az egyenleg ekkora százalékát kockáztassa a stop-loss vonal mozgatásakor. Azaz: ha ide beírod, hogy 1, akkor a számlád mindenkori könyvelt egyenlegének 1%-át kockáztatod, illetve ekkora veszteséget vagy hajlandó áldozni, ha a jövőbeli pozíciód stop-loss szintjét elérné az árfolyam. Az SL vonal mozgatásakor a lot méret dinamikusan változni fog: minél nagyobb a belépési ár és a stop-loss szint közötti távolság, annál kisebb lesz a lot méret, és fordítva.

A szerkesztést követően a mező háttérszíne világoszöldről sötétzöldre változik, jelezve ezzel, hogy a megadott érték az egyik az aktív összerendelések közül.

Célár be- és kikapcsolása (8)

Ezzel a gombbal eldöntheted, hogy szeretnél-e célár szintet adni a tervezett pozíciónak vagy megbízásnak. Amennyiben a gomb ki van kapcsolva, a célár vonala is eltűnik a chartól, és a megnyitott ügylet nem rendelkezik majd célár szinttel.

Jó tudni

 • Ha rendelkezel a megbízáskezelő funkcióval, akkor lehetőséged nyílik annak eldöntésére, hogy előre megadott vagy rejtett megbízásokkal szeretnél dolgozni a célár esetében. Amennyiben az előre megadott célár megbízások mellett döntesz, a program elküldi a brókercégnek a célár szintet, és azt a brókercég hajtja végre. Ha a rejtett célár megbízások mellett döntesz, akkor a brókercég nem látja a célárad helyét, és a program hajtja végre a zárást akkor, amikor az árfolyam eléri a célár szintet. Mind a két módszernek van előnye és hátránya is; vedd figyelembe, hogy a rejtett megbízások használatakor a program folyamatos működése szükséges a szintek végrehajtásához!

  A megbízáskezelő funkciót:

  • Hibrid+ esetén a program teljes verziójában, egyéni modulok választásakor a Megbízáskezelő modulban,
  • Risk Manager esetén pedig a VIP csomagban találod.

  A rejtőzködő üzemmód lehetőségeiről ebben a fejezetben olvashatsz.

Kockázati pontosság (9)

A méretező panel bal oldalán találsz egy színskálát. Ez a színskála segít eldönteni, hogy az általad beállított mezők és vonalak alapján mennyire felel meg a lot méret az elvárt kockázati összegnek. A skálának három állapota lehet:

 • Homogén zöld szín: ez azt jelenti, hogy a lot méret és a stop-loss vonal helyzete pontosan akkora kockázatot biztosít, mint amennyit elvársz vagy te adtad meg a konkrét lot méretet, így azt nem kell kiszámolni. Az 1-es számmal jelölt képen egy ilyen helyzetet látsz.

 • Zöldből sárgába színátmenet: ekkor a kiszámított lot méret és a stop-loss vonal helyzete alapján a kockázatod kisebb lesz, mint az elvárt kockázat. A skála annál sárgább, minél kisebb a valós (számított) kockázatod az elvárt kockázathoz képest. A 2-es számmal jelzett képen az egyenleg 1 százalékát szeretném kockáztatni, ami körülbelül 20 EUR összeget jelent (ez utóbbi nem látszik a képen). Ehhez képest a valódi kockázat 10.5 EUR, ezért a skála jelzi, hogy nem teljesíthető a kockázati elvárás.

  A képen nem látható, de a stop-loss vonal helyzete alapján 0.01-es lot mérettel képtelenség elbukni 20 EUR-t. Ha messzebb húzom a stop-loss vonalat a nyitóártól, akkor előbb-utóbb elérhető az elvárt kockázat mértéke, sőt, meg is haladható – erről szól a harmadik állapot.

 • Részben, vagy teljesen piros szín: a piros szín azt jelenti, hogy a valós kockázat meghaladja az elvárt kockázat mértékét. A teljesen piros színű skála kétszeres, vagy annál nagyobb valós kockázatot jelent az aktuális lot méret és a stop-loss vonal helyzete alapján. Az előző példa alapján itt szintén 20 EUR kockázatot szerettem volna létrehozni, de a 37.8 (pontosabban 37.71) EUR kockázat ennél magasabb – ezt pedig ránézésre le lehet olvasni a skála kezdődő piros állapotáról.

2 hozzászólás

 1. Balogh Bálint 2020-07-28 - 11:51- Válasz

  Szia Radu, pozícióméretezőnél azonnali nyitáskor van rá más mód, hogy váltsak buy és sell között, mint a tp és sl vonalak átcserélése kézzel? Jó lenne ha lenne egy gomb ami tudna váltani a kettő között és megtartaná a fixen beállított értékeket, skalpoláskor igen hasznos tudna lenni. Köszi

  • Radulovic Attila 2020-07-28 - 16:44- Válasz

   Kedves Bálint!

   Kérdésed – ha jól gondolom – a Hibrid+ expertre vonatkozik. Köszönöm szépen visszajelzésed, a következő Hibrid+ verzió terveim szerint tartalmazza majd a gyorsbillentyűk kezelését.

   Köszönöm szépen türelmedet!

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top