How Can We Help?

Összerendelési lehetőségek (6/5): a stop-loss helyszín és a take-profit helyszín közötti kapcsolat

Itt vagy:

A bejegyzés bemutatja, milyen összerendeléseket hozhatsz létre a Hibrid+ és a Risk Manager expertekben elérhető pozícióméretező modul stop-loss és take-profit vonalai között.

Az elv egyszerű, de több lehetőséget biztosít: a stoploss és a takeprofit helyszín közötti kapcsolat meghatározza a kereskedés risk/reward (kockázat/hozam) arányát, és vica versa. A három értéknek saját mezői vannak, melyeket akár közvetlenül szerkesztéssel, akár közvetve a vonalak mozgatásával változtathatsz. Az utoljára módosított mező (vagy mezők) határozzák meg, hogy a nem módosított mező (vagy mezők) milyen értéket vesznek fel.

Tipp

Egy mező akkor válik módosított státuszúvá, ha szerkeszted az értékét. (Szerkesztésnek számít az is, ha belekattintasz és nyomsz egy entert az eredeti értéken.) Egy vonal pedig abban az esetben válik módosított státuszúvá, ha elmozdítod a helyéről egy új árfolyamszintre.

A korábbi bejegyzésekben már bemutattam, hogyan tudod kialakítani a nyitóár és a stoploss, valamint a nyitóár és a takeprofit vonalak közti kapcsolatot. A két távolság hányadosa az R/R, vagyis a risk/reward arány. Az arány azt határozza meg számodra, hogy mekkora hozamra számíthatsz a kockázathoz képest.

Hol jelzi az R/R arányt az expert?

Az R/R arányt a takeprofit vonalon, a takeprofit és a nyitóár távolságát jelző mezőtől jobbra láthatod. Ha be van kapcsolva a dinamikus takeprofit funkció, akkor az R/R arány szerkeszthető mezője középen helyezkedik el. Az alábbi kép segíti a megértést.

RR arány mező

A képen az látszik, hogy a kezdeti stoploss és az aktuális árfolyam távolsága nagyobb, mint a kezdeti takeprofit és az aktuális árfolyam távolsága. Emiatt az R/R arány kisebb, mint 1. A vonalak elmozdításakor minden érték automatikusan frissülni fog.

Milyen lehetőségeid vannak az R/R arány meghatározására?

  • Árfolyamhelyszínnel – ebben esetben a stoploss és takeprofit vonalakat egyszerűen megfogod az egér segítségével, és oda húzod őket, ahová csak szeretnéd. Az R/R mező a vonalak mozgatása közben is folyamatosan frissül.

  • Fix (statikus) aránnyal – ekkor a takeprofit vonalon elhelyezkedő R/R arány szerkeszthető mezőjében adod meg azt az arányt, amelyet fix R/R arányként szeretnél alkalmazni. Írd be a mezőbe, hogy 2 és üss egy entert, majd fogd meg, és mozgasd a stoploss vonaladat! Innentől kezdve az R/R arány mező sötétzölddé válik, és a takeprofit vonal távolsága pontosan akkora lesz a tervezett nyitóártól, mint amilyen távolságra van a stoploss távolság és a tervezett nyitóár.

    A stoploss vonal beállításain szabadon változtathatsz, sőt, bekapcsolhatod a megbízásos módot is – az R/R arányt a program folyamatosan tartja mindaddig, amíg erre lehetősége van.

    Az összerendelést a takeprofit vonal egérrel történő elmozdításával, vagy a takeprofit mezőbe történő új érték megadásával tudod feloldani.

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top