A méretezőhöz kapcsolódó beállítások és paramétereik

Itt vagy:

Ebben a bejegyzésben megmutatom, milyen paraméterekkel lehet szabályozni a Hibrid+ és a Risk Manager expertekben lévő méretező funkció-, illetve  szín és stílusbeállításait. A méretező szolgáltatásai azonosak a két szoftverben, viszont eltérő helyeken éred el őket.

A leírásban a paraméterek elnevezését és menürendszerben elfoglalt helyüket tüntetjük fel, melyek többnyire azonosak a két szoftverben. Ahol esetlegesen valamilyen eltérés van a paraméterek elnevezésében, akkor arra külön felhívjuk a figyelmet.

Méretező panel elrejtése nyitás után?

Az alapértelmezett viselkedés szerint ügyletnyitást követően a méretező panel automatikusan becsukódik. Lehetőséged van beállítani, hogy ez ne történjen meg. Amennyiben így döntesz, a méretező panel csak a te kattintásod alapján fog bezáródni.

A paramétert a Méretező elrejtése nyitás után? paraméterrel tudod beállítani.

A Hibrid+ expertben ezt a beállítást az Elrendezés » Panelek » Pozíció panelek » Pozícióméretező panel almenüben, a Risk Manager expertben pedig külső paraméterként találod meg.

Tényleges kockázat megjelenítése?

A méretező panel bal oldalán találsz egy színskálát. Ez a színskála segít eldönteni, hogy az általad beállított mezők és vonalak alapján mennyire felel meg a lot méret az elvárt kockázati összegnek. A vártnál nagyobb kockázat akkor fordulhat elő, ha az aktuális beállítások, vagy a brókercég kondíciói alapján nem elégíthető ki az elvárás. A kockázati pontossággal külön bejegyzésben foglalkozunk.

Megjegyzés: a Túlvállalt kockázat ellenőrzése kézi méretezésnél? paraméter segítségével eldöntheted, hogy engedélyezed-e az elvártnál nagyobb lot méretű ügylet végrehajtását, vagy nem.

A paramétert a paraméterrel tudod beállítani.

A Hibrid+ expertben ezt a beállítást az Elrendezés » Panelek » Pozíció panelek » Pozícióméretező panel almenüben, a Risk Manager expertben pedig külső paraméterként találod meg.

Kockázati pontosság

Túlvállalt kockázat ellenőrzése kézi méretezésnél?

A pozícióméretező panelnél több olyan üzemmód van, amikor te határozod meg, hogy mekkora összeget kockáztatnál a tervezett ügyleten. Ha a tervezett veszteséget az egyenleg százalékában, vagy konkrét összegben fejezed ki, előfordulhat, hogy a tervezett kockázatnál magasabb lesz a valódi kockázat. Ennek az oka lehet, hogy például a túl távoli kezdeti stop-loss távolság miatt, már nem csökkenthető a lot méret.

A méretező panel mindig megjeleníti a pontos kockázatot, amely a gombra kattintás pillanatában érvényes lesz a tervezett ügyletre. Ezzel a paraméterrel azt döntheted el, hogy az általad beállított százalékos, vagy összegszerű kockázatnál magasabb kockázat esetén mi történjen.

Ezt a paramétert bármikor állíthatod, akkor is, ha a kezdőtőkét védő funkció aktív, de vedd figyelembe, hogy a módosítást követő pillanatban a robot azonnal zárni fog, amennyiben az általad megadott új százalékérték miatt cselekvésre van szükség.

Túlvállalt kockázat esetén a Hibrid+ minden esetben elszürkíti a végrehajtó gombot, azaz már a gomb színéből is láthatod, hogy mikor magasabb a tervezett ügylet tényleges kockázata az általad elvártnál. Az alapértelmezésként világosszürke színt a Hibrid+ expertben a Hiba és letiltás színe paraméterrel tudod definiálni a Beállítások » Színek és stílusok » Pozícióméretező almenüben, míg a Risk Manager expertben külső változóként találod meg.

 • Igen

  Ha a kockázat valamiért magasabb, mint az általad meghatározott százalékos vagy összegszerű keret, akkor a program nem engedélyezi az ügylet megnyitását, valamint kattintáskor felugró hibaüzenetet ad.

 • Nem

  A program akkor is megnyitja az ügyletet, ha a kockázat valamiért magasabb, mint az általad meghatározott százalékos vagy összegszerű keret.

Fix lot méret mező viselkedése alacsony tőke esetén

Ha engedélyezed ezt a funkciót, akkor fix lot méret mód használatakor a program folyamatosan ellenőrzi, hogy megnyitható-e az a lot méret, amelyet megadtál.

 • Korrekció

  A program korrigálja a mező értékét az aktuálisan köthető maximális lot értékre, ami a tőkéd alapján elérhető. A funkció beillesztése előtt a korábbi Hibrid+ és Risk Manager verziók mindig ezt az opciót alkalmazták.

 • Nincs korrekció, és nem is nyit

  A program nem korrigálja a mező értékét, és nem is próbálja megnyitni a pozíciót, csupán hibaüzenet ad.

 • Nincs korrekció, de nyit

  A program nem korrigálja a mező értékét, de megpróbálja megnyitni a maximális lot értéket, amely a tőke alapján megnyitható.

A Hibrid+ expertben ezt a beállítást az Elrendezés » Panelek » Pozíció panelek » Pozícióméretező panel almenüben, a Risk Manager expertben pedig külső paraméterként találod meg.

Spread vonalak ki- és bekapcsolása

A méretező tervező vonalain (SL, TP, megbízás) kívül képes megjeleníteni az aktuális spreadet jelző vonalakat is. A funkció főkapcsolóját a Hibrid+ expertben a Elrendezés » Panelek » Pozíció panelek » Pozícióméretező panel, a Risk Manager expert esetén pedig a külső paraméterek között találod.

A spread vonalak színbeállításait a Hibrid+ expertben a Beállítások » Színek és stílusok » Pozícióméretező » Vonalak színei almenüben, Risk Manager expertben pedig külső paraméterként találod meg.

Szövegdobozok eltolása

Erről a funkcióról bővebben a Színek és stílusok beállítási menü bejegyzésében olvashatsz.

Szín és stílusbeállítások

Természetesen a pozícióméretező kapcsán is egyénileg megadhatók azok a színek és stílusok, amelyeket a program működése során használ.

A Hibrid+ expertben az érintett beállításokat a Beállítások » Színek és stílusok » Pozícióméretező, valamint a Beállítások » Színek és stílusok » Ügyletek almenükben, a Risk Manager expertben pedig külső paraméterként találod meg.

Kézzel nyitott pozícióhoz tartozó megjegyzés

Ha szeretnéd, akkor a pozícióméretezővel nyitott ügyletek megjegyzés rovatába bekerülhet egy általad megadott szöveg, melyet a Hibrid+ expertben a Beállítások almenüben találsz.

A Risk Managerben ez a paraméter a Pozícióhoz tartozó megjegyzés nevű külső paraméterrel állítható.

Dinamikus SL, TP és megbízás üzemmódhoz kapcsolódó beállítások

A pozícióméretező SL, TP és megbízás vonalai dinamikusan képesek reagálni a piac változásaira, utolsó n darab gyertya, valamint ATR alapon. Ezeket a beállításokat a Hibrid+ expertben a Elrendezés » Panelek » Pozíció panelek » Pozícióméretező panel beállításai között, míg Risk Managerben a külső paraméterek között találod.

A dinamikus SL, TP és megbízás üzemmódokról külön bejegyzésben olvashatsz.

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top