How Can We Help?

Megbízások valós és rejtett kezelése

Itt vagy:

Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy a Trader Klub (Risk Manager, Hibrid+) és a Radu által készített egyedi robotokban milyen lehetőségeket kínál a pozíciókezelő modul. A modul minden szoftverben elérhető, de nem feltétlenül automatikusan. A Risk Manager és Hibrid+ esetében a megvásárolt csomagtól, egyedi expert esetén pedig a megrendelés során igényelt extráktól függ az, hogy tartalmazza-e az adott program ezeket a lehetőségeket.

Megbízások valós és rejtett kezelése

A pozíciókezelési modul kétféleképpen képes kezelni a pozíciónyitások és zárások árszintjeit: valós és rejtett üzemmódban. Előbbi a hagyományos, bróker számára látható, míg utóbbi a rejtőzködő, csak a felhasználó számára látható módot jelenti.

Mi az a rejtőzködés?

A hagyományos, előre beadott megbízások esetén a stop loss, take profit és függő megbízásokat a brókercég hajtja végre. Ehhez természetesen szükséges az, hogy a felhasználó (vagy a robot) előre elküldje és beállítsa ezeket a szinteket a brókercég rendszerében.

Ezzel szemben a rejtőzködő megbízások azonnali végrehajtásokat jelentenek, amelyet a felhasználó, vagy egy program (robot) hajt végre. A rejtőzködés itt konkrétan azt jelenti, hogy a megbízás csupán a felhasználó számára látható a charton – mivel kirajzoljuk számára –, ugyanakkor a brókercég csak a végső pillanatban értesül a szándékról. A végső pillanat technikailag a nyitás vagy zárás pillanata lehet.

A rejtőzködés lehetséges előnyei

 • A rejtőzködés során a brókercég nincs tisztában előre a kilépési szintjeinkkel. Sokan úgy vélekednek, hogy a brókercégek gyakran visszaélnek azokkal az információkkal, amelyeket a felhasználók szükségszerűen megosztanak velük.

  Amennyiben úgy gondolod, hogy a brókercéged tisztességtelen módon bánik veled, a rejtőzködő mód használata helyett érdemes másik céget keresned.

 • A kereskedési számlákon gyakran fordulnak elő olyan korlátozások, amelyek nem engednek túl közeli kihelyezéseket az aktuális piachoz. Ezeket a korlátozásokat valamelyest tompítani lehet a rejtett megbízások használatával, mivel rejtett végrehajtás esetén maga a program hajtja végre a parancsokat azokban a kulcspillanatokban, amikor az ár eléri a felhasználó által megjelölt szintet.

A rejtőzködés lehetséges hátrányai

 • A rejtett megbízások lényegében programozott funkciók, melyekhez elvárt a non-stop szoftverműködés. Ez azt jelenti, hogy a számítógépednek, a MetaTrader4 terminálodnak és a benne futó robotodnak is megbízhatóan és folyamatosan kell működnie annak érdekében, hogy az adott kulcspillanatban a végrehajtás sikeres lehessen. Továbbá a siker záloga a számítógép stabil áramellátása és internet-hozzáférése is.

  Amennyiben a felsoroltak közül akár egy is sérül, a végrehajtás nem biztos, hogy bekövetkezik. Előre beadott megbízás esetén ilyen probléma nem fordulhat elő, hiszen a megbízás a brókercég szerverén van jegyezve és a cég vállalja a garanciát is annak végrehajtására.

 • Ha több megbízást szeretnél végrehajtani azonos árszinteken, a leggyorsabb cselekvés esetén is könnyen lehet, hogy különböző árakon teljesülnek majd a rejtett megbízásaid. Nem csak gyors, hanem lassú piaci mozgás esetén is tapasztalhatsz eltéréseket a különböző helyzetekben. A brókercéghez beadott megbízások ezzel szemben azonos áron teljesülnek majd.

  Ha a stratégiádban kis távolságokkal dolgozol és fontos számodra több pozíció pontosan egy helyen történő nyitása vagy zárása, a rejtett üzemmód használata nem javasolt.

Működési elv

Nézzük, milyen különbségek vannak a valós és rejtett üzemmód között! Előbbi a hagyományos, bróker számára látható, míg utóbbi a rejtőzködő, csak a felhasználó számára látható módot jelenti.

A valós megbízásoknál ilyesmit látsz a Terminál panelen, illetve a charton:

A pozíció, illetve a függő megbízás nyitási és zárási szintjei a brókercég számára láthatóak (piros színnel bekereteztem őket). Ha bezárod a MetaTrader4-et – és vele együtt a robotot -, akkor ezek a ki- és beszállások a brókercég által mindenképpen végre lesznek hajtva.

A rejtett megbízásoknál ilyesmit látsz a Terminál panelen, illetve a charton:

A pozíció, illetve a függő megbízás nyitási és zárási szintjei a brókercég számára nem láthatóak. Azonnali pozícióknál az SL és TP mezők értéke 0 lesz – ezt piros színnel jelöltem –, függő megbízásnál pedig egyáltalán nincsen előre beadott függő megbízás a bróker szerverére. Mivel nincsenek előre beadott megbízási szintek, így a charton a MetaTrader4 szokásos pozícióhoz tartozó vonalai sem látszanak. Természetesen szükség van arra, hogy a felhasználó lássa a rejtett („virtuális”) szinteket, így ezeket a robot rajzolja be a beállított színekkel. Alapértelmezésként a stop-loss vonal színe piros, a take profit vonal színe zöld, a függő megbízás színe pedig kék.

Fontos: a beadott ki- és belépési parancsokat a robot tartja nyilván, és a megfelelő pillanatban – vagyis amikor odaér az ár az adott szinthez – a robot önállóan cselekszik. Pontosan az történik, mintha te ülnél a gép előtt „lesben” a cselekvésre várva.

Ha bezárod a MetaTrader4-et – és vele együtt a robotot -, és az árfolyam akkor jut el a cselekvési szintekre, amikor a robot éppen nem fut, akkor ezek a ki- és beszállások nem teljesülnek. Később részletezem azt, hogy mi történik a később történő programindításkor.

Mire képes a rendszer?

A pozíciókezelési modul legfontosabb szolgáltatása, hogy külön-külön eldöntheted, hogy mely megbízástípusokat hogyan szeretnéd kezelni. Például határozhatsz úgy, hogy a stop-loss szintet nem rejted el, a nyitási és take profit megbízásokat viszont igen. Sőt, ezen kívül még további finombeállításokra nyílik lehetőséged, például szintek mozgatása, túl közeli ár szabályának feloldása stb. – az alábbi paraméterek segítségével.

Hol találhatók ezek a paraméterek?

 • Risk Manager és a Radu által készített egyedi robotok esetén az alábbi paramétereket a kereskedőrobot külső paraméterei között találod meg.

 • A Hibrid+ esetén a paramétereket a menü () ikonra kattintást követően megjelenő Kényelmi funkciók » Pozíciókezelő modul vonalai, valamint Kényelmi funkciók » Rejtőzködés menüben találod.

Paraméterek

 • SL kezelési módszer Ezzel a paraméterrel döntheted el, hogy a stop loss megbízásokat milyen üzemmódban szeretnéd kezelni. Az alábbi lehetőségeid vannak:

  • Csak megbízásos: a szinteket a brókercég hajtja végre, megbízásokkal. Stop-loss megbízás kerül kihelyezésre, melyet a brókercég teljesít majd. Ez az alapértelmezett MT4-es működés is.
  • Csak rejtett: a szinteket a robot hajtja végre, rejtőzködve. A program megjeleníti a charton a rejtett szintet, és ha az ár odaér, azonnali pozíciózárással likvidálja az ügyletet.
  • Megbízásos, de mozgatható: a szinteket a brókercég hajtja végre megbízásokkal, és vízszintes vonalak segítségével a szintek egyszerűen módosíthatók. Kirajzolunk egy vonalat a valódi megbízási szint fölé, és ez a vonal egérrel elhúzható.
  • Kezdetben megbízásos, később rejtett: az első kihelyezésnél a szinteket megbízásként rögzítjük, később azonban rejtett módban kezeljük őket. Röviden: a kezdeti szint valós megbízással a brókercégnél lesz beállítva, a további módosításokat viszont a program fogja követni. A valós megbízás végig a helyén marad, a rejtett (virtuális) szint viszont mozogni fog.
  • Rejtett akkor, ha túl közel van az ár: a szinteket a brókercég hajtja végre megbízásokkal, de túl közeli ár esetén rejtett módra állunk át. Ez az opció kifejezetten hasznos akkor, ha pl. a brókercég minimum 3 pip eltartást vár el egy bizonyos megbízási szinttől, te viszont szeretnél ennél közelebbi szintet beállítani. A robot automatikusan figyeli, hogy mikor van erre szükség, és az adott pozíció (vagy függő megbízás) vonatkozásában átáll rejtőzködő üzemmódra. Fontos, hogy csak az adott pozícióra vonatkozik az átállás!
 • TP kezelési módszer Ezzel a paraméterrel döntheted el, hogy a take profit megbízásokat milyen üzemmódban szeretnéd kezelni. Az alábbi lehetőségeid vannak:

  • Csak megbízásos: a szinteket a brókercég hajtja végre, megbízásokkal. Take profit megbízás kerül kihelyezésre, melyet a brókercég teljesít majd. Ez az alapértelmezett MT4-es működés is.
  • Csak rejtett: a szinteket a robot hajtja végre, rejtőzködve. A program megjeleníti a charton a rejtett szintet, és ha az ár odaér, azonnali pozíciózárással zárja a pozíciót.
  • Megbízásos, de mozgatható: a szinteket a brókercég hajtja végre megbízásokkal, és vízszintes vonalak segítségével a szintek egyszerűen módosíthatók. Kirajzolunk egy vonalat a valódi megbízási szint fölé, és ez a vonal egérrel elhúzható.
  • Kezdetben megbízásos, később rejtett: az első kihelyezésnél a szinteket megbízásként rögzítjük, később azonban rejtett módban kezeljük őket. Röviden megfogalmazva: a kezdeti szint valós megbízással a brókercégnél lesz beállítva, a további módosításokat viszont a program fogja követni. A valós megbízás végig a helyén marad, a rejtett (virtuális) szint viszont mozogni fog.
  • Rejtett akkor, ha túl közel van az ár: a szinteket a brókercég hajtja végre megbízásokkal, de túl közeli ár esetén rejtett módra állunk át. Ez az opció kifejezetten hasznos akkor, ha pl. a brókercég minimum 3 pip eltartást vár el egy bizonyos megbízási szinttől, te pedig szeretnél ennél közelebbi szintet beállítani. A robot automatikusan figyeli, hogy mikor van erre szükség, és az adott pozíció (vagy függő megbízás) vonatkozásában átáll rejtőzködő üzemódra. Fontos, hogy csak az adott pozícióra vonatkozik az átállás!
 • Nyitási megbízás kezelési módszer Ezzel a paraméterrel döntheted el, hogy a nyitási függő megbízásokat milyen üzemmódban szeretnéd kezelni. Az alábbi lehetőségeid vannak:

  • Csak megbízásos: a szinteket a brókercég hajtja végre, megbízásokkal. Függő megbízás kerül kihelyezésre, melyet a brókercég teljesít majd. Ez az alapértelmezett MT4-es működés is.
  • Csak rejtett: a szinteket a robot hajtja végre, rejtőzködve. A program megjeleníti a charton a rejtett szintet, és ha az ár odaér, azonnali pozíciónyitással lép piacra.
  • Megbízásos, de mozgatható: a szinteket a brókercég hajtja végre megbízásokkal, és vízszintes vonalak segítségével a szintek egyszerűen módosíthatók. Kirajzolunk egy vonalat a valódi megbízási szint fölé, és ez a vonal egérrel elhúzható.
  • Rejtett akkor, ha túl közel van az ár: a szinteket a brókercég hajtja végre megbízásokkal, de túl közeli ár esetén rejtett módra állunk át. Ez az opció kifejezetten hasznos lehet, ha pl. a brókercég minimum 3 pip eltartást vár el egy bizonyos megbízási szinttől, te viszont szeretnél ennél közelebbi szintet beállítani. A robot automatikusan figyeli, hogy mikor van erre szükség, és az adott pozíció (vagy függő megbízás) vonatkozásában átáll rejtőzködő üzemmódra. Fontos, hogy csak az adott pozícióra vonatkozik az átállás!
 • Rejtett végrehajtás módja A paraméter segítségével dönthetsz arról, hogy a rejtett nyitási és zárási megbízásokat a klasszikus Ask/Bid, vagy a speciális Bid/Bid árfolyamérték figyelésével szeretnéd végrehajtani.

  Az Ask/Bid végrehajtás a megszokott, alapértelmezett viselkedést jelenti: a buy pozíciók esetében a nyitás Ask, a zárás Bid érték figyelése alapján történik, sell pozíciók esetében pedig fordítva.

  A Bid/Bid végrehajtás egy speciális megoldás, ami kizárólag a Bid árfolyamértékeket figyeli.

  Ha például egy rejtett buy stop megbízást helyezel ki az 1.12345 szintre, és a spread 2.0 pip, akkor a hagyományos Ask/Bid üzemmódban akkor teljesül, ha az Ask ár eléri vagy meghaladja az 1.12345-ös szintet, Bid/Bid üzemmódban viszont akkor, amikor a Bid ár haladja meg az 1.12345-ös szintet.

  Fontos: ez a funkció nem képes csodát tenni, azaz nem tudsz vele spreadet spórolni, mert nem erre való. Egyetlen célja van: mivel egyes stratégiákban a kihelyezett árszinteket mindig a Bid gyertyaadatok alapján helyezünk ki, a spread, és az Ask árfolyam bezavar ebbe a folyamatba. A Bid/Bid opció segítségével a nyitási és zárási események beindítására nem lesz hatással a spread.

 • A megbízás nyitóára korrigálható? Valós megbízások esetében előfordulhat, hogy a stratégia (vagy a kézi kihelyezés) olyan szintre történne, amely a parancs kiadásakor, vagy a menet közben bekövetkezett piaci változások miatt már nem hajtható végre a piaci szabályok alapján. Ez egyetlen esetben történhet meg: ha túl közel szeretnél megbízást kihelyezni, de ezt a bróker rendszere nem engedi.

  Ha ez a paraméter Igen opcióra van állítva, akkor a program a legközelebbi helyes árszintre korrigálja a valós megbízás árszintjét; ha pedig Nem a beállítás, akkor nem történik korrekció és a függő megbízás kihelyezése nem történik meg.

  Megjegyzés: a paraméter nem minden robotban található meg.

 • Speciális zárási sorrend Ez a paraméter a több pozíciót egyszerre nyitva tartó robotok zárási folyamatát képes szabályozni. Az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésedre:

  • Nincs: a zárás a ticket számok sorrendjében történik a kisebbtől (régebbi pozíciók) a nagyobbak (újabb pozíciók) felé.
  • Először a nagyobb kötésméret: a zárás a lot méretek sorrendjében történik a legnagyobb lot mérettől a kisebbek felé.
  • Először a nagyobb profit: a zárás a lebegő profitok sorrendjében történik a legnagyobb profittól a kisebbek felé.

  Megjegyzés: a paraméter nem minden robotban található meg. Ha a robotodban nincs ilyen paraméter, akkor a Nincs paraméter szerinti viselkedés lesz a mérvadó.

 • Mozgatható rejtett megbízás vonalak A valós megbízásokra alapértelmezésként nem rajzol vonalobjektumot a program. Ha itt az Igen lehetőség mellett döntesz, akkor a valós megbízási szintek is könnyen mozgathatóak lesznek.

  Megjegyzés: a MetaTrader4-nek van ilyen funkciója, azonban azt az elsők között javaslom letiltani. Ennek az az oka, hogy sokszor kellemetlenséget okoz, hogy egy objektum arrébb mozgatásakor véletlen a megbízásokat mozgatja a program.

 • Rejtett megbízási vonalak szélessége, Rejtett megbízási vonalak stílusa A rejtett nyitási és zárási megbízások vonalainak szélessége és stílusa.

 • Rejtett SL vonal színe A rejtett üzemmódban kihelyezett stop-loss megbízások vonalainak színe.

 • Rejtett TP vonal színe A rejtett üzemmódban kihelyezett take profit megbízások vonalainak színe.

 • Rejtett függő megbízás vonal színe A rejtett üzemmódban kihelyezett nyitási függő megbízások vonalainak színe.

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top