Szokások és mentális átalakulás

Szokásoknak az olyan tanult magatartást nevezzük, amelyek ismétlés útján automatizálódnak, és amelyek ha beivódnak, tudattalanná válnak. Minden tudatos gondolat, döntés, vagy cselekedet mögött van egy sor összetett tudattalan mentális folyamat, valamint rejtett hitek és emóciók, amelyek még a legelszántabb ember számításait is képesek keresztülhúzni. Sok a szakmában már komoly eredményeket elért befektető véleménye szerint a megfelelő mentális szokások alkalmazásán áll vagy bukik minden tevékenységünk sikere. Miért lenne máshogy a tőzsdén? A mentális szokások megváltoztatása nem mindig megy könnyen – gondoljunk a függőségben szenvedőkre –, de nem lehetetlen.

A túlzottan beidegződött rossz szokások megváltoztatása a hibás viselkedésminta felismerésével kell, hogy kezdődjön. Ha valaki felismeri, hogy rendszeresen ismétli költséges hibáit, gyakran nem arra a következtetésre jut, hogy bele kell ásnia magát egy mentális munkába, hanem hogy ő erre ítéltetett, és biztosan van valamilyen mélylélektani oka annak, hogy ő tudat alatt kívánja a veszteséget – és ebben lehet is igazság. A sikertelenséget valóban az ismétlődő hibák okozzák, de ez nem azt jelenti, hogy ezt valaki szándékosan teszi, csupán a problémát okozó viselkedésminta korábban látszólag jó szolgálatot tett az életben, ezért alkalmazza újra és újra a megoldás reményében, ám ez a minta a tőzsdén már látszólag sem állja meg a helyét. Miután felismertük a hibás viselkedésmintát, meg kell szakítani. Minden kereskedési nap egy újabb alkalom a régi hibákba való visszaesésre, vagy a változtatásra.

Mentális átalakulás

Miután megvan a kereskedéshez szükséges technikai tudásod, a mentális hozzáálláson kell változtatnod. A sikeres tréderek gondolkodásmódja ugyanis különbözik a hétköznapi emberekétől. Más emberré kell válnod, meg kell teremtened a második személyiséged, a tréder éned. Vannak olyanok, akiknek ez könnyebben és vannak, akiknek nehezebben megy – ez mentális alkat függvénye.

A tőzsde világában felül kell írni számos viselkedésformát – ösztönt –, melyeket még az állatvilágból hoztunk magunkkal. Ezek több tíz-százezer éves bevésődések, és a felülírásuk nem megy egyik napról a másikra, ám meg kell tenni, mivel a piacon pont ezek a reakciók dolgoznak ellenünk. Ami a vadonban hasznos volt, az a tőzsde dimenziójában káros – a tőkénkre mindenképpen. Ha megtámadta ősünket a kardfogú tigris, akkor nem volt ideje gondolkodni, azonnal cselekednie kellett a túlélés miatt. A támadásra automatikusan reagált a teste, az izmokba több vér áramlott, hogy menekülhessen, vagy felvegye a harcot. Ebben a helyzetben az agyban nem sok vér maradt, és valószínűleg nem a higgadt gondolkodók élték túl a hasonló helyzeteket. Azok élhették túl, akik agyatlanul cselekedtek. Ezt az örökséget megkaptuk a génjeinkben, ám a kereskedésben nem szerencsés elhagyni a fejünket, és az érzelmek után menni. Az erős érzelmeknek nincs helyük a kereskedésben, azonban ki lehet, sőt ki kell küszöbölni őket.

Amennyiben betartod a stratégiád, a pénzkezelési és stopelhelyezési szabályokat stb, akkor nem veszthetsz annyit egy ügyleten, hogy az erős érzelmeket váltson ki. Ha mégis, akkor sem szabad engedned az emócióknak. Az érzelmek újabb veszteségekbe hajszoljanak – gyorsan visszanyerni, amit elvesztettél, de ez a legtöbbször még nagyobb veszteséget okoz.

Érzelmi alapon sose nyiss pozíciót! Mindegy, hogy boldog vagy-e vagy dühös, tartózkodj a kereskedéstől mindaddig, amíg a kedélyállapotod vissza nem állt a normálisba. Heves érzelmek alatt más lencsén keresztül látod a grafikont, és belelátsz olyat, ami ott sincs, és nem látod azt, ami ott van. Az eufória és a nyerés is veszélyes lehet, ha még nem tanultad meg ellenőrizni és irányítani magad. Ez egyenlő azzal, mintha bedrogoztál volna. Ugye nem kereskednél alkohol vagy LSD hatása alatt? A kereskedés az elme játéka, ha nem vagy mentálisan felkészült, már azelőtt elbuktál, hogy elkezdted volna.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.