Kereskedés vs. érzelmek

Félelem

  • Ha túl korán kiszállsz egy pozícióból, mert féltetted a már meglévő profitot, ám utána végig kell nézned, ahogy tovább megy az árfolyam abban az irányban, amerre először gondoltad. Így sokkal kevesebbet nyertél a félelem miatt.

  • Ha túl későn szállsz be egy pozícióba, amikor a mozgás nagy része már nélküled megtörtént, az származhat az attól való félelmedtől, hogy esetleg veszteség fog érni.

Kapzsiság

  • Ha túl sokáig maradsz egy pozícióban és végignézed, ahogy a piac visszaveszi a profitod egy részét, azt a kapzsiságnak köszönheted.

  • Ha nem zárod le a veszteséges pozícióidat és hagyod, hogy a kis veszteségek nagy méreteket öltsenek – mert abban a reménykedsz, hogy talán most már fordul a piac – az a kapzsiság jele.

  • Ha túl korán szállsz be egy pozícióba, amikor még a piac nem is adott jelet az irányra vonatkozóan, akkor ismét engedtél a kapzsiságnak.

Meg kell találnod az egyensúlyt és a harmóniát a kereskedésben, mindig tudnod kell, hogy mikor mit csinálj. Ha az érzelmeidre hallgatnál, abból káosz lenne, fejvesztett kereskedés, az pedig törvényszerűen a tőkéd elvesztéséhez vezetne. Ezért, hogy ne érzelemalapú kereskedést folytass, be kell vezetned számos szabályt, és rendszerbe foglalni azokat. Ez lesz a kereskedési stratégiád, amely megmondja, hogy mit kell tenned a legkülönbözőbb helyzetekben. Csakis a stratégiáddal és annak szigorú, pontos betartásával zárhatod ki a döntéseidből az érzelmeket. Ettől még lesznek érzéseid, hiszen nem vagy robot, de uralod őket, és nem azok mondják meg, hogy mit tegyél. Amikor megalkotod a szabályaid, higgadt vagy és józanul gondolkodsz, így azok nagy segítségedre lesznek bármilyen piaci szituációban. Ez az út vezet a magabiztossághoz.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.