A piac

A piac legfőbb tulajdonsága, hogy független, mozog és információkat ad önmagáról, ám nincs tudomása arról, ahogy mi értelmezzük. A piac saját perspektívájából mutatja be magát, és nem ismeri az elvárásainkat, nem tudja, hogy úgy fogjuk-e fel, mint a lehetőségek végtelen folyamát, vagy mint egy szörnyet, aki minden pillanatban készen áll, hogy elvegye a pénzünk. Ha úgy fogjuk fel, mint ki-be szállási lehetőségek végtelen folyamát, akkor a legjobb állapotban leszünk. Azonban ha a piac információt fájdalmasnak fogjuk fel, és megpróbáljuk elkerülni a fájdalmat – azaz a veszteséget – azzal, hogy tudatosan vagy tudattalanul blokkoljuk azt adott információt, akkor elzárjuk magunkat a lehetőségektől, és úgy fogjuk érezni, hogy a piac ellenünk van, és tartozik nekünk valamivel.

Sok kereskedőnél tipikus jelenség, hogy a pillanatnyi fájdalom elkerülése végett – amely esetünkben a kistoppolódás – a tréder az elme és a gondolatok által generált érzelmeknek engedelmeskedve kitolja a stop loss-t. Nem hajlandó meglátni és elfogadni, hogy az árfolyam már más irányba halad, és inkább elodázza a veszteséget, ám ezzel csak az csak még nagyobbra duzzad. Egyszer vagy kétszer szerencséje is lehet, és valóban visszafordul az árfolyam, de ez a fegyelmezetlen viselkedés előbb-utóbb nagy veszteséget eredményez, vagy akár a teljes egyenleg elfüstölését.

Aki félrevezeti magát, az maga ellen dolgozik. A piac szemszögéből az adott információ abszolút semleges. Nincs se negatív, se pozitív töltése sem a gyertyáknak, sem az alakzatoknak. Ahhoz, hogy érzéseket váltson ki belőlünk a kapott információ, kell egy értelmezés, az pedig a mentális vázunk egyik funkciója. Mindenki másként magyarázza, fogja fel és éli meg a látottakat. Nincs általános meglátási és értelmezési mód, mivel mindenkinek egyedi a mentális váza. Különböző viselkedéssel és személyiséggel születünk, más környezeti hatásoknak vagyunk kitéve – melyek alakítják hitünket és személyiségünket.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.