Amit vártok egy robottól vs. Pingpong robot – 2. rész

Ha még nem olvastad, kezdésként ajánlom figyelmedbe a bejegyzés első részét.

Február első hetében az alábbi kérdéseket tettem fel a Trader Klub hírlevél listáján lévő feliratkozóinknak:

Melyek azok a funkciók, amelyeket véleményed szerint egy kereskedőrobotnak mindenképpen tudnia kell?

Melyek azok a funkciók vagy mi az a viselkedés, ami nagyon idegesít, zavar egy robot használata közben?

A cikk 2. részében továbbra is a ti elvárásaitokat vetettem össze a Pingpong robot által biztosított paraméterekkel, lehetőségekkel. Az áttekinthetőség érdekében a Pingpong robotra vonatkozó információkat kék színnel emeltem ki. Így jól láthatóan elkülönül, hogy mit képes nyújtani a mi expertünk, és hogy ti mit vártok el egy robottól.

Meghallgathatod a hangfelvételt is, ha az előző bejegyzésben ezt még nem tetted meg. Figyelem: a bejegyzések nem a hangfelvétel leiratai, így mindegyikben van olyan tartalom, ami a másik formátumban nincs benne. A hangfelvételt ez alá a bekezdés alá illesztem be.

Kísérletet teszek arra, hogy úgy összesítsem a kapott válaszokat, hogy hasznos információkat tudjak nektek adni a robotos kereskedés témájában. Ezen felül kiemelem a Pingpong robot egyes funkcióit és szolgáltatásait annak érdekében, hogy megvilágíthassam nektek, hogyan gondolkozunk mi a robotkereskedésről saját stratégiánk mentén.

Fontos: a több száz válaszból csak néhányat emeltem ki, a teljesség igénye nélkül. A felsorolásokban a ti visszajelzéseitek közül szemezgetek, alatta pedig elolvashatjátok ezekre írt megjegyzéseimet.

A következő kategóriákba soroltam a kapott visszajelzéseket (félkövérrel kiemelem a témákat, amelyek ebben a bejegyzésben vannak kifejtve):

 • Alapvető

 • Számlavédelem és kockázat meghatározás

 • Kijelző

 • Hozam

 • Menedzselés

 • Stratégia

 • Kényelmi funkciók

 • Még sosem robotoztam / Nem akarok robotot használni

Menedzselés

Ebbe a kategóriába azokat a válaszokat soroltam, amelyek kifejezetten a menedzselési stratégiákkal foglalkoztak.

 • Összetett pozíciómenedzselés.

 • Kezelje a program az MA átzárást.

 • Legyen állítható, hogy egymás után mennyi pozíciót nyisson és milyen irányban, illetve felvehet-e ellentétes pozíciót.

 • Követő stop alkalmazása.

 • Csúszóstop, nullába húzás.

 • Minden idősíkon tudjon kereskedni.

 • A beszállási jel több idősíkon is és több instrumentumon is legyen szűrve.

A leírásban mindenhol egy pozícióra hivatkozom, de mivel a program képes a trendirányú pozícióépítésre, így több nyitott pozíció esetén az azonos típusúakra egyaránt vonatkoznak a bekapcsolt menedzselési szabályok.

A Pingpong stratégia – így természetesen a robot is – többféle pozíciómenedzselési stratégiát tartalmaz. Ezek: Super Trend alapú SL mozgatás, Parabolic SAR alapú SL mozgatás, több szintű profitrögzítés R érték alapon, kényszerzárás mozgó átlag átzárás esetén.

A program figyeli a megadott periódusú MA-t, és amennyiben a mozgó átlag pozíció típusával ellentétes oldalára kerül az ár, bekövetkezik az érintett pozíció kényszerzárása. Bekapcsolt állapot esetén szabályozható, hogy mikor történhet ilyen zárás: csak egy SL szinttel rögzített R szumma érték elérése után, vagy bármikor.

Rendelkezhetsz róla, hogy egy-egy támasz-ellenállás vonalhoz kapcsolódóan legfeljebb hány darab ügyletet nyithat a program – irányonként, és összesen is. Ezen kívül állítható az is, hogy a robot nyithat-e a jelenlegi élő pozícióval ellentétes irányú ügyletet, és ha igen, ezt milyen esetben – mekkora mértékű biztosított profit esetén – teheti meg.

Klasszikus értelemben vett – azaz távolságalapú – csúszóstopot a program nem tartalmaz, mert a pozíció mozgásterének szűkítését nem statikus, hanem dinamikus módon vezérli a stratégia. A robot a Super Trend, valamint a Parabolic SAR indikátor alapján képes kedvezőbb árszintre mozgatni a pozíció SL szintjeit. A Super Trend esetében az is megadható, hogy hanyadik lezárt pöttyöt, vagy ún. terasz szintet használja fel a program.

Az említett menedzselési stratégiák indikátorainak összes paramétere, sőt, még idősíkja is külön beállítható.

A beszállási jelek támasz-ellenállás szintjeit magasabb (D1) idősík alapján kérdezi le a robot, ezen túlmenően gyertyaformáció megjelenését is elvárja a belépéshez az M5-ös idősíkon. A robot így két idősíkot képes kezelni, mindkettő szabadon állítható, ha valaki el szeretne térni az alapbeállításoktól.

 • Célár /TP/ és veszteség /SL/ helyett egy-egy mozgóátlag kereszt zárja be a pozíciót.

 • Vesztes ügyletek esetén nagyobb lotmérettel nyissunk.

Mozgó átlag kereszteket a Pingpong Stratégia nem alkalmaz, csupán a mozgó átlag alapú árfolyamszalag-átzárást ellenőrzi a korábban leírtak alapján.

A stratégia nem tartalmaz semmilyen Martingale, vagy ehhez hasonló elemet. Veszteség elszenvedésekor az adott ügylet befejeződik, és ez az esemény nem okoz további pozíciónyitást sem azonos, sem növelt lot méretekkel. Kontratrendi (a pozícióval ellentétes, helytelen irányú elmozdulásra alapuló) grid pozícióépítést szintén nem alkalmazunk.

A program egyedül trendirányban épít pozíciót abban az esetben, ha az ehhez szükséges elvárt R érték rögzített stop loss szinttel biztosítva van.

Stratégia

 • Japán gyertyák felismerése. Pl. előző x mennyiségű gyertyát figyelembe vesz, vagy csak az utolsó gyertya méreteit, illetve a test és a kanócok arányait.

 • Kereskedjen gyakran!

A stratégiában szereplő gyertyaformációt a program az egyértelmű definíció mentén keresi, hiszen ez szükséges a beszálláshoz. A kanóc és test arányát nem figyeljük, mivel ennek stratégiánkban nincs jelentősége.

A Pingpong robot az előző bejegyzésben bemutatott beállítások mentén 1 év 5 hónapnyi naptári időszak során több, mint 1 000 ügyletet nyitott. 340 kereskedési nappal számolva ez napi 2,9 darab tréd. Szerintünk ez egyáltalán nem kevés. 🙂

 • Egyszerre több instrumentumot kövessen.

 • A robot végezzen rész zárásokat ha jó irányba megy az árfolyam, de ha ellenem megy, akkor is.

 • Tág stop, ennélfogva fokozottan biztos, hogy nem éri el az árfolyam.

 • Szűkített célár, ennél fogva fokozottan biztos, hogy eléri az árfolyam.

A stratégia egyszerre egy instrumentumot figyel. A kereskedő bármilyen instrumentumon alkalmazhatja a programot. Eddigi tapasztalataink szerint a Dow Jones Index is alkalmas lehet a Pingpong Stratégia használatára – ha később ezzel kapcsolatosan új információkra teszünk szert, közölni fogjuk veletek.

A tág stop loss, szűk take profit szint önmagában hosszú távon nem okoz profitot. A stratégia törekszik a kedvező RR arányú piacba lépésekre. Az SL és TP távolságokat is dinamikusan állapítja meg, megadott darabszámú gyertya legmélyebb vagy legmagasabb pontja alapján. Olyan finomhangolásra is van lehetőség, hogy ezeknek a pontoknak a meghatározásánál a kanócokat figyelembe vegyük-e, vagy nem. Természetesen van lehetőség távolság alapú ráhagyásra is, így biztosított a lehetőség, hogy mindenki saját magára szabja a kezdeti kockázat mértékét. A pozícióba lépés előtt a dinamikusan kialakított stoploss szint legkisebb és legnagyobb elfogadott értékét is be lehet állítani. A kereskedő eldöntheti, hogy az általa megadott alsó és felső határértéken kívül eső SL távolságok esetén a távolság korrekciója, vagy a jel eldobása történjen meg.

A Pingpong robot alapbeállításként kifejezetten nagy RR arányú ügyletekkel operál.

A rész-zárást – habár a technika nagyon jó – a stratégia nem tartalmazza. Ennek nincsen különösebb oka, csupán vannak más módszerek, amellyel a kockázatot kezeljük, illetve a profitot védjük.

Kényelmi funkciók

 • Az ügyleteket virtuális SL-lel zárja. (Virtuális SL: amit a bróker nem lát.)

 • Minél kevesebb információt adjon át a brókercégnek. Pl. stop loss ne megbízás legyen, hanem a robot maga intézze a zárást.

 • Kereskedési napló.

 • Nagyon hasznosnak találom a logolási funkciót, és a nyitási feltételek kiírását CSV fileba. Pl. a stratégia teszterben szeretném jobban megvizsgálni, miért lettek adott trédek veszteségesek.

 • Kezelje a magic számokat!

 • Jelezze ki az élő és lezárult ügyletek eredményeit.

 • A paramétereknél legyenek egyértelműek és magyar nyelvűek az elnevezések.

A robotban beállítható, hogy mely megbízástípusokat küldje el a brókercég számára, és melyeket hajtsa végre saját hatáskörben. A három kategória: SL, TP és függő megbízás. Ha szeretnéd, bármikor dönthetsz úgy, hogy csak a megbízásokkal kapcsolatosan rejtőzködsz, az SL és TP szintekkel nem – vagy fordítva.

A program automatikusan kereskedési naplót hoz létre, melyben az összes ügylet és megbízás szerepel. Annyi dolgod van csak, hogy eldöntsd, mikor szeretnél ilyen kereskedési naplót: valós idejű futtatáskor és visszatesztben is, csak az egyikben, vagy soha. Az elkészült fájlokat egy mozdulattal tudod importálni Excelbe, ahol kiegészítheted saját meglátásaiddal.

A robot 100%-ban támogatja a magic számok használatát. Szabadon beállíthatod, mely magic számot szeretnéd adni az egyes futtatott példányoknak. A robotot egy terminálon belül korlátlan példányszámban futtathatod, akár egyazon instrumentumon belül többször is.

A kijelzőn a robot megjeleníti a futtatott robotpéldányhoz kapcsolódó ügyletek összesített, lebegő eredményét – így ha több robotot futtatsz és több pozíciód van nyitva a számlán, nem kell keresgélned és magadnak összesíteni a lebegők eredményét. Ezen kívül az általad megadott időponttól képes a példány teljes lezárt eredményét összesíteni az éppen nyitott ügyletekkel együtt, így teljes kontroll van a birtokodban.

A robot és a stratégiához tartozó indikátorok összes paramétere magyar nyelvű, és tételes magyarázatot adunk melléjük. Nem kell találgatnod, hogy mi mit jelent, és nincsenek „fantom” (cél nélküli) paraméterek sem.

Kijelző

 • Jelezze értelmesebben a kötések információit, mint az átlag robot.

 • A kijelző jobb oldalára írja ki valamilyen kellemes módon a beállított paramétereket, a nyitott ügyletek számát és a pillanatnyi (állandóan változó) eredményt. (Továbbá az indítástól eltelt összes idő és eredmény is megjelenhet…)

 • A legalsó sorban el tudnék képzelni egy Mindent zár lehetőséget, amelyre kattintva az összes nyitott pozíció zárna, és az expert működése felfüggesztésre kerülne.

 • Kapcsolók és gombok a charton, akár a Hibridben.

 • A grafikonra csak az alap funkciók gombjai kerüljenek ki, mert zavaró lehet a túlzsúfolt chart.

 • Képernyőn tájékoztasson a nyitott pozíciókról, várható veszteségről, nyereségről, stb.

A robot részletes kijelzővel és vezérlőelemekkel rendelkezik, melyekkel könnyen leolvashatod a legfontosabb információkat. Annak érdekében, hogy ne zavarjon ez a kijelző, egy kattintással kikapcsolhatod, ha nincs rá szükséged. Az ismételt megjelenítés szintén egy kattintással elérhető.

A nyitott ügyletek számát, aktuális SL és TP szintjükhöz tartozó várható eredményüket összegszerűen és R értékre értve is kijelezzük. Tudjuk, hogy vannak, akik számára ez érzelmi nyomást jelent, így ezek az információk is elrejthetőek.

A program vezérlőivel könnyedén zárhatod az adott példány pozícióit. A biztonság érdekében több lépcsős folyamat vezet a zárásig, ezért nem fordulhat elő véletlen félrekattintás.

A stratégia összes menedzselési funkciója a csártról engedélyezhető és tiltható. Így egy kattintással tudod engedélyezni a Super Trend, Parabolic SAR, több szintű R profitrögzítés és MA zárás funkciókat.

Még sosem robotoztam

Kifejezetten örültem, hogy azok is nyilatkoztak az elvárásaikról, akik még – vagy már – nem robotoznak. Üdvözlöm az ilyesfajta nyíltságot, hiszen könnyen lehet, hogy számukra pont a Pingpong robot lesz az a szimpatikus eszköz, amely változtat ezen az állapoton.

Nagyjából kétféle oka lehet annak, hogy valaki nem használ robotokat. Az egyik, hogy magával a kereskedéssel is csupán ismerkedési szakaszban van – azaz kezdő, és még nem tart az automatizálásnál -, a másik pedig, hogy magával a kereskedéssel régóta foglalkozik, de valamilyen okból kifolyólag úgy döntött, hogy nem alkalmaz robotokat.

 • Nem szeretnék teljes kontrollt (önállóságot) adni egy kereskedési programnak a számlám felett.

 • Tartok a robotok által alkalmazott műszaki megoldásoktól, rossz tapasztalataim miatt.

 • A stratégiámban több a szubjektív elem, emiatt nem lehet vagy nem érdemes leprogramoztatni.

Tökéletesen megértjük azt, ha valaki nem érzi úgy, hogy itt lenne az ideje a robotos kereskedésnek. Ha ez a nem megfelelő tudásszintje miatti döntés, akkor ez a lehető leghelyesebb gondolatmenet. Bővítsd a tudásod a kereskedés témakörében, gyűjts tapasztalatot, szerezz gyakorlatot a kézi kereskedéssel, és csak akkor lépj tovább, ha azt már biztonságosnak érzed.

Fontos megérteni, hogy a robotnak, mint eszköznek nem lehet az a célja, hogy felelősséget hárítsunk rá. A kereskedőnek részletekbe menően ismernie kell a stratégiát, és ezen ismeretei alapján kell felügyelnie, üzemeltetnie a robotját. Mi mindig is ezt kommunikáltuk, és akkor is így teszünk, ha éppen a saját robotunkat kínáljuk neked.

Ha korábban használtál kereskedési robotokat, de rossz tapasztalatot szereztél a használatuk során, akkor is teljesen érthető a döntésed. Nem kell elköteleződnöd a teljes automatizmus felé, ha nem érzed azt komfortosnak. (Erről a webinárium során Gábor is beszélni fog.)

Jó hír, hogy a program a teljesen önálló működés mellett képes a félautomata működésre is, így akár a Pingpong 2.0 Stratégiáról, akár a pozíció méretező modulról van szó, szabadon eldöntheted, hogy melyik részét használod a programnak.

A következő bejegyzésben folytatom a további kategóriák kifejtését, tarts velem legközelebb is – és ne felejts el jelentkezni a webináriumra, ha idáig még nem tetted meg!

2019.02.18-án (hétfőn) ingyenes bemutató webináriumot tartunk a Pingpong Stratégiáról és a hozzá kapcsolódó robotról. Szó lesz annak elvi hátteréről, a technika jellemzőiről, hogy körülbelül mire lehet számítani az alkalmazásával kapcsolatban, kinek ajánljuk és kinek nem. Továbbá bemutatjuk az expert főbb funkcióit és a remekül sikerült méretező modult is. Szokásunkhoz híven most is lehetőséget biztosítunk, hogy feltedd kérdéseidet.

Egy ütős, korlátozott ideig elérhető ajánlattal is készülünk, így érdemes élőben részt venned előadásunkon. Terveink szerint a február 25-től tartjuk meg azt a három előadásból álló részletes oktatósorozatot, amely a vásárlóink számára megtanítja a Pingpong Stratégiát és a robot használatát. A velünk tartó kereskedőknek további meglepetésekkel és bónuszokkal készülünk.

 • Ha már korábban feliratkoztál a Trader Klub hírlevél listájára, akkor figyeld a leveleidet, mert azon keresztül tudsz jelentkezni.
 • Ha még nem vagy feliratkozva, akkor az alábbi űrlapon feliratkozhatsz hozzánk, és azt követően kapsz tőlünk részleteket a jelentkezéssel kapcsolatban.

Hogyan lehet jelentkezni?

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Radulovic Attila

Radulovic Attila vagyok, a traderklub.hu társalapítója és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban.